Στις 21 Μάη αφήνουμε πίσω την Ελλάδα που μας πληγώνει

Του Βασίλη Τσίρκα

Η διακυβέρνηση της ΝΔ αφήνει πίσω της μια κατάσταση, η οποία είναι ανυπόφορη για την ελληνική κοινωνία. Η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή. Τα καρτέλ λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην ηλεκτρική ενέργεια και στην αλυσίδα των τροφίμων. Έχουμε κομματικό κράτος και golden boys. Έχουμε διασπάθιση δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις. Έχουμε κακοποίηση του κράτους δικαίου και καταρράκωση του κύρους της χώρας. Η χώρα καταγράφει αδύναμους δείκτες ανάπτυξης, η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, οι θέσεις εργασίας δεν αυξάνονται, όπως επίσης δεν αυξάνεται και το εισόδημα των πολιτών. Η χώρα μας είναι ουραγός στους περισσότερους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, μία καθαρά αρνητική εξέλιξη που επαληθεύει και τις αναποτελεσματικές πολιτικές της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
Με αυτά θα πρέπει να ξεμπερδεύει ο λαός στις 21 Μαΐου, για να επαναφέρουμε την κοινωνία σε πλαίσιο προστασίας και ασφάλειας.

Η κυβερνητική μας πρόταση βασίζεται πάνω σε μία προγραμματική συμφωνία και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δώσαμε στη δημοσιότητα τα θεμελιώδη 11 άρθρα του «Συμβολαίου για την Αλλαγή», τη δική μας πρόταση για τη δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Διεκδικούμε την καθαρή νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στοχεύοντας να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στα 11 άρθρα που παρουσιάσαμε συγκεντρώνονται τόσο οι πυλώνες του κυβερνητικού έργου που θέλουμε να προχωρήσουμε αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, όσο και το ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θέλουμε να οικοδομήσουμε τις πολιτικές και κοινωνικές μας συμμαχίες.
Το πρόγραμμα των 50 ημερών στοχεύει στην άμεση αντιστροφή των πληθωριστικών τάσεων και την ανακούφιση της κοινωνίας με μέτρα απευθείας ενίσχυσης του εισοδήματος, προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η ρύθμιση του χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, η αναστολή πλειστηριασμών μέχρι να μπει σε εφαρμογή το ολιστικό σχέδιο για τα τραπεζικά χρέη, η μείωση του ΦΠΑ και ΕΦΚ σε τρόφιμα και καύσιμα αντίστοιχα, η φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών ενέργειας και πετρελαϊκών εταιρειών και το πλαφόν στα κέρδη τους συγκροτούν τον πυρήνα του προγράμματος αυτού.

Πρόκειται εδώ για μέτρα που δεν είναι απλώς υλοποιήσιμα, αλλά επιτακτικά. Βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της ΝΔ, η οποία επέλεξε μέσω της διατήρησης του ΦΠΑ σε υψηλά επίπεδα να συσσωρεύει έσοδα τα οποία στην συνέχεια κατευθύνει προς τις εταιρείες ενέργειας τροφοδοτώντας στην πραγματικότητα την αισχροκέρδεια και τον πληθωρισμό. Αυτή ήταν μια πολιτική με σαφές πρόσημο υπέρ των ολιγοπωλίων που πρέπει να αντιστραφεί άμεσα. Στο πεδίο της λειτουργίας του κράτους χρειαζόμαστε τομές που θα το επαναφέρουν στην κοινωνική του αποστολή με διαφάνεια και λογοδοσία.
Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του αιτήματος για προοδευτική διακυβέρνηση που κερδίζει διαρκώς έδαφος δείχνει ότι η 21η Μαΐου μπορεί να σφραγίσει την προοδευτική αλλαγή και την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη.
Η κοινωνία θα πρέπει να αποφασίσει, αν το μέλλον της χώρας θα μείνει στα χέρια του καθεστώτος Μητσοτάκη ή θα ανακτήσει και θα απελευθερώσει τη δυναμική της. Γι’ αυτό οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους πολλούς να πάρουν τη χώρα στα χέρια τους για μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας με κοινωνική συνοχή, αναδιανομή του πλούτου, συμπεριληπτική και βιώσιμη ανάπτυξη, θεσμική αποκατάσταση της δημοκρατίας. Δηλαδή για Δικαιοσύνη παντού.
Στις 21 Μαΐου ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει να πει «ως εδώ». Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί κομβική προϋπόθεση για να συγκροτηθεί ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.
Η κάλπη της Κυριακής προσφέρει μια ευκαιρία για να οικοδομήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
Μια ευκαιρία να προχωρήσουμε μαζί μπροστά για να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα που χρήζουν άμεσα θεμελιώδους αλλαγής.

Να αγωνιστούμε μαζί για μία ριζική αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και τη ρήξη με τη μακρά παράδοση της μικροπολιτικής διαχείρισης και της παλαιοκομματικής νοοτροπίας.
Να ανατρέψουμε το πελατειακό και κομματικό κράτος και να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος που θα είναι σύμμαχος του πολίτη. Να γυρίσουμε την πλάτη στην αδικία, στις ανισότητες, στην αλαζονεία, την υποκρισία, το ρουσφέτι, το πελατειακό και κομματικό κράτος. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα που μας πληγώνει.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.