Στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας

Σε επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη ο κύριος Τσουβάλας ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο του Δήμου για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη και γενικότερα της ορεινής περιοχής !
Στον Γενικό Γραμματέα παραδόθηκε υπόμνημα που απευθύνεται προς την κυβέρνηση με προτάσεις , ανάγκες και προτεραιότητες έργων για την ανάπτυξη της περιοχής και στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
-Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη με θέση στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας χαρακτηρίζεται στο σύνολο του σαν ορεινός και μειονεκτικός Δήμος. Ο Δήμος παρουσιάζει τον δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη γήρανσης στην Ελλάδα, με κύρια ασχολία των κατοίκων του Δήμου την εκμετάλλευση γεωργικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Η απασχόληση του πληθυσμού ανά οικονομικό τομέα διαμορφώνεται στον :
– Πρωτογενή τομέα σε ποσοστό : 62,20%
– Δευτερογενή τομέα σε ποσοστό : 13,27%
– Τριτογενή τομέα σε ποσοστό : 24,53%
Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα και ιδιαιτερότητες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του και στην παροχή υπηρεσιών για τους πολίτες της περιοχής. Πάνω σ ’αυτά τα θέματα η πολιτεία πρέπει να εξετάσει και να βρει τρόπους για την αντιμετώπισή τους, διαφορετικά οδηγούμαστε στην ερημοποίηση του Δήμου μας. Συγκεκριμένα:

– Το Αυτοτελές Τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας είναι υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί. Διαθέτει έναν μόνιμο τεχνικό υπάλληλο και αδυνατεί να προχωρήσει στη σύνταξη μελετών και την επίβλεψη έργων. Τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουμε σε διαδημοτικές συμβάσεις συνεργασίας για τεχνική βοήθεια με όμορους Δήμους καθώς και αυτοί αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι η μη αναμόχλευση χρηματοδοτήσεων, η αδυναμία συμμετοχής με προτάσεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
-Απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για ορεινούς-μειονεκτικούς Δήμους, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφήσουν πιστώσεις για συγκεκριμένα έργα υποδομών (ύδρευση, οδικά δίκτυα). Οι ανάγκες για τέτοια έργα στην περιοχή μας παραμένουν η μεγαλύτερη προτεραιότητα καθώς η ύπαιθρος είναι εγκαταλειμμένη. Για παράδειγμα η εσωτερική οδοποιία των αμέτρητων οικισμών που διαθέτουν οι ορεινοί μικροί Δήμοι (επί δεκαετίες χωρίς καμία παρέμβαση με αποτέλεσμα σε πολλούς οικισμούς ακόμα και σήμερα συναντάμε χωμάτινες οδούς).

-Μέτρα για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στα δημόσια έργα. Τον τελευταίο χρόνο διαγωνισμοί κηρύσσονται ως άγονοι λόγω έλλειψης συμμετοχής και εργολαβίες διαλύονται καθώς οι ανάδοχοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους υλικών.
-Εκπόνηση κεντρικού σχεδιασμού οργάνωσης και ανασυγκρότησης των Ορεινών Περιοχών για να αποφευχθεί η πλήρης ερημοποίηση
-Εθνικός σχεδιασμός ανάπτυξης για την ύπαιθρο.
-Μέτρα υπέρ κατοίκων ορεινών περιοχών τόσο για την συγκράτηση του υπαρκτού πληθυσμού όσο και την παλινόστηση πολλών δημοτών από τα αστικά κέντρα.
-Ενίσχυση των μονάδων υγείας (Κέντρο Υγείας-Αγροτικά Ιατρεία). Να υποστηριχθούν με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.
-Δημιουργία Σταθμού ΕΚΑΒ στο Δήμο μας. Σήμερα για να διακομιστεί ένα περιστατικό στο ΓΝ Νοσοκομείο Άρτας απαιτούνται τουλάχιστον 2,5 ώρες από την κλήση προς το ΕΚΑΒ.
-Έργα υποδομής (κεντρικά οδικά δίκτυα, δίκτια ΔΕΗ , κινητή τηλεφωνία, ευρυζονικότητα να επεκταθούν και να εκσυγχρονιστούν για την βελτίωση ποιότητας ζωής των δημοτών).
-Υποστήριξη παραγωγικών μονάδων του Δήμου μας ( Μελισσοκόμοι, Κτηνοτρόφοι , Αγρότες).
-100 δόσεις για χρέη προς τους Δήμους μιας και παρουσιάζεται μεγάλη αδυναμία πληρωμών από τους δημότες λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχονται στα οικονομικά τους.

-Ενίσχυση με οχήματα και επιπλέον εξοπλισμό του Αστυνομικού Τμήματος Καραϊσκάκη.
Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης ο Γενικός Γραμματέας επισκέφτηκε το Αστυνομικό τμήμα Γεωργίου Καραΐσκάκη και το Κέντρο Υγείας του Δήμου, ενημερώθηκε από κοντά για την ολοκλήρωση του έργου ανάπλαση Κέντρου οικισμού Άνω Καλεντίνης έδρας Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη καθώς και για το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης που εντάχθηκε ποτέ σε πρόγραμμα από το Δήμο και βρίσκεται σε εξέλιξη , το οποίο αφορά στην βελτίωση υποδομών ύδρευσης , στην βελτίωση της ποιότητας του νερού μέσω αυτόματων συστημάτων χλωρίωσης και αυτόματων συστημάτων ειδοποίησης βλαβών και διαρροών με προϋπολογισμό 3.600.000 ευρώ.
«Αν και λόγω πίεσης χρόνου δεν μας δόθηκε η δυνατότητα για πράξη του ηπειρώτικου πνεύματος φιλοξενίας , προσφέραμε στον Γενικό Γραμματέα το βιβλίο για τον Καραϊσκάκη του Νίκου Ντασκαγιάννη , του Αριστείδη Λαυρέντζου για το Σέλτσο καθώς και ποιητική συλλογή του Αυγερινού Ανδρέου !» αναφέρει ο Δήμαρχος Περικλής Μίγδος.