Στον πάτο Της Υγείας Η Άρτα

Μόνο 1 θέση από τις 23 θέσεις προσλήψεις ιατρών που προκηρύχτηκαν στην Ήπειρο

Οι 37 από τις 96 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού κενές

Δ.Σ. Εργαζομένων: Σε πλήρη εξέλιξη η υποβάθμιση του νοσοκομείου Άρτας

Εξόφθαλμη η υποβάθμιση του νοσοκομείου Άρτας

Για μια ακόμα φορά, το Νοσοκομείο Άρτας, βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αφού ενώ οι 37 από τις 96 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού παραμένουν κενές η νέα προκήρυξη για 704 προσλήψεις ιατρών σε νοσοκομεία όλης της χώρας, που περιλαμβάνει και 23 θέσεις στα Νοσοκομεία της Ηπείρου, μόνο μία θέση αφορά το Νοσοκομείο της Άρτας!!!

Να σημειωθεί πως οι 14 από τις 23 θέσεις κατανέμονται στα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, 4 στο Νοσοκομείο Φιλιατών, 4 στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και 1 θέση στο Νοσοκομείο της Άρτας.
Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός αυτό της κατανομής των προσλήψεων, ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να κάνουν λόγο για «σχέδιο υποβάθμισης του νοσοκομείου της Άρτας».
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση «Απόδειξη η τελευταία προκήρυξη για μόνιμο ιατρικό προσωπικό όπου και πάλι για το Νοσοκομείο Άρτας υπάρχει μόνο μία θέση γιατρού. Πριν ακριβώς ένα χρόνο σε αντίστοιχη προκήρυξη δεν υπήρχε ούτε μία!».

Οι εργαζόμενοι
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.’Αρτας και η 3μελης Επιτροπή των γιατρών του Νοσοκομείου Άρτας, στην ανακοίνωσή του αναλυτικά αναφέρουν τα εξής: «Το σχέδιο της υποβάθμισης του νοσοκομείου της Άρτας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Απόδειξη η τελευταία προκήρυξη για μόνιμο ιατρικό προσωπικό όπου και πάλι για το Νοσοκομείο Άρτας υπάρχει μόνο μία θέση γιατρού. Πριν ακριβώς ένα χρόνο σε αντίστοιχη προκήρυξη δεν υπήρχε ούτε μία!

Με τις 37 από τις 96 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού κενές, με κλινικές και τμήματα να λειτουργούν με 1 μόνιμο γιατρό ( ακτινοδιαγνωστικό), με 2 μόνιμους γιατρούς ( ΜΤΝ), με 3 μόνιμους γιατρούς ( πνευμονολογική, ψυχιατρική, γυναικολογική-μαιευτική, χειρουργική, ορθοπεδική, παθολογική) και κάποιους συνταξιούχους που μένουν με παράταση ή «έρχονται» με μπλοκάκι, με ελάχιστους ειδικευόμενους, με «εντέλλεσθε» για εφημερίες, με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από και προς άλλα Νοσοκομεία, σε ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει κάθε μέρα και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, η 6η Υ.ΠΕ., η Διοίκηση του Νοσοκομείου είναι απόλυτα ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ και ΥΠΟΛΟΓΟΙ για την πορεία υποβάθμισης του Νοσοκομείου.

Πάρα τις διαβεβαιώσεις τοπικών παραγόντων, πως στο Νοσοκομείο της Άρτας θα καλυφθούν τα κενά, η απόφαση του Υπουργείου Υγείας (με Αριθμό Πρωτοκόλλου.Γ4α/Γ.Π. οικ. 12386 και ΑΔΑ:6ΑΞ6465ΦΥΟ-Θ2Χ), προκηρύσσει μια μόνο θέση. Η απόφαση αυτή είναι και η μόνη επίσημη έως τώρα.
Οτιδήποτε άλλο είναι λόγια εκτός και αν επαναληφθεί το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ιχθύων και των άρτων, αλλά τώρα με θέσεις ιατρικού προσωπικού, οπότε μπορούμε να καλύψουμε και κάποια Κέντρα Υγείας του ορεινού όγκου που έχουν μείνει μόνο ως κτήρια!

Πέρα από αυτό, που είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, τονίζουμε ότι η προκήρυξη μιας θέσης γιατρούς ανά κλινική/τμήμα σε περιφερειακά νοσοκομεία , είναι ο σίγουρος δρόμος για να μην έρθει κανένας γιατρός, καθώς το να είσαι ο 2ο ή ο 3ος γιατρός σε ένα υποστελεχωμένο τμήμα, σημαίνει πάνω από 12 εφημερίες το μήνα, υπερ εντατικοποίηση και υπερ εφημέρευση. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι κρατούντες. Παρόλο που το γνωρίζουν συνεχίζουν τον ίδιο δρόμο απλά και μόνο για να έχουν το επιχείρημα ότι «εμείς προκηρύσσουμε θέσεις, οι γιατροί δεν έρχονται».

Δεν ακολουθούν αυτό που σαν συνδικαλιστικά όργανα έχουμε επισημάνει για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των οργανικών κενών σε κάθε κλινική και σε κάθε τμήμα. Δεν ακολουθούν αυτό που δημόσια έχουμε πει για κάλυψη με προκήρυξη του συνόλου των κενών κάθε τμήματος και κλινικής με αξιολόγηση της κρισιμότητας. Μεγάλο παράδειγμα το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, όπου υπηρετεί ένας μόνιμος γιατρός του ΕΣΥ, και μάλιστα διευθυντής, υπάρχουν 4 κενές οργανικές θέσεις και αντί να προκηρύξουν και τις 4 κενές, προκηρύσσουν συνεχώς μία (και μάλιστα διευθυντή) για να είναι σίγουροι ότι ΔΕΝ θα έρθει κανένας γιατρός. Επισημαίνουμε ότι η επόμενη «λύση» για το Υπουργείο Υγείας είναι να δοθούν οι υπηρεσίες του ακτινοδιαγνωστικού σε ιδιώτες (πράγμα που ήδη συμβαίνει σε κάποια νοσοκομεία του ΕΣΥ).
Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο. Καλούμε τους κοινωνικούς φορείς της πόλης, τους πολίτες της Άρτας σε εγρήγορση. Το Νοσοκομείο του νομού πρέπει να σωθεί! Από αυτό εξαρτάται η ζωή όλων μας!».

Σε Κέντρο Υγείας;
«Πάρα τις διαβεβαιώσεις τοπικών παραγόντων, πως στο Νοσοκομείο της Άρτας θα καλυφθούν τα κενά, η απόφαση του Υπουργείου Υγείας προκηρύσσει μια μόνο θέση. Μήπως πρόκειται το Νοσοκομείο της Άρτας να υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας;» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών.

Με τίτλο «ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ», η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, αναφέρει στη δικιά της ανακοίνωση: «Πέρυσι τον Μάρτιο υπήρξε προκήρυξη για 854 προσλήψεις γιατρών σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αριθμός πολύ μικρότερος των αναγκών αλλά και των υποσχέσεων από την πλευρά του Υπουργείου κατά την περίοδο της πανδημίας.
Η περιοχή της Άρτας έμεινε στο περιθώριο για ακόμη μια φορά, καθώς οι προκηρυχθείσες θέσεις τόσο για το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όσο και για τα Κέντρα Υγείας του Νομού ήταν ΜΗΔΕΝ!
Τον φετινό Μάρτιο προκηρύσσεται 1 θέση, κι αυτή, αν δεν καταληφθεί από ήδη υπηρετούντα γιατρό καθώς πρόκειται για θέση Διευθυντή Ακτινολογίας, είναι πολύ πιθανό να κριθεί ξανά άγονη και να ακούμε ότι δεν έρχονται ιατροί.
Με τα 35 κενά που έχει η ιατρική υπηρεσία του Νοσοκομείου της Άρτας, και αφού ξεκινήσαμε από το μηδέν, ο νομός θα έχει ένα πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο σε ότι αφορά τους γιατρούς μόλις σε 35 χρόνια! Πόση κοροϊδία θα ανεχτούμε ακόμη;

Πάρα τις διαβεβαιώσεις τοπικών παραγόντων, πως στο Νοσοκομείο της Άρτας θα καλυφθούν τα κενά, η απόφαση του Υπουργείου Υγείας (με Αριθμό Πρωτοκόλλου.Γ4α/Γ.Π. οικ. 12386 και ΑΔΑ:6ΑΞ6465ΦΥΟ-Θ2Χ), προκηρύσσει μια μόνο θέση. Η απόφαση αυτή είναι και η μόνη επίσημη έως τώρα, και οτιδήποτε άλλο είναι λόγια του αέρα.
Μήπως πρόκειται το Νοσοκομείο της Αρτας να υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας;
Υπάρχει κάποιος ευσυνείδητος που θα μας πει τι θα απογίνει εν τέλει το Νοσοκομείο;»
Αναλυτικά οι θέσεις είναι οι εξής:

****ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 1 θέση
-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ 1

****Γ.Ν.-Κ.Υ. ΦΙΛΙΑΤΩΝ 4 θέσεις
-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ (με εμπειρία στον Μαγνήτη) ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ 1
-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (για τη ΜΑΦ) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α 1
-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α 1

*****ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ 6 θέσεις
-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ή ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β’ 1
-ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ 1
-ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ 1

*****ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 4 θέσεις
-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1

*******ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 8 θέσεις
-ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1
-ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1