Στον τόπο τα βιολιά!

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και απειλεί… Κρούσματα σε Άρτα, Πρέβεζα
Οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν απαγόρευση των πανηγυριών!
Συναγερμός για τα ορφανά κρούσματα
Στο τραπέζι τοπικά lockdown και γενικευμένη χρήση μάσκας

«Καμπάνα» προειδοποίησης χαρακτήρισε εκ νέου την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ σημείωσε ότι ζητήθηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εξεταστεί η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Ιουλίου! Όπως είπε, ο κορωνοϊός δεν έφυγε αλλά είναι εδώ και τρέφεται από τα επικίνδυνα φαινόμενα χαλάρωσης. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως έχει σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα εισαγόμενα κρούσματα θα φτάσουν, και πιθανότατα θα ξεπεράσουν, τα 1.200 έως το τέλος Αυγούστου.
Κατόπιν όλων αυτών, την απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου ζήτησε ο πρωθυπουργός να εξετάσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων στο πλαίσιο περιορισμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενισχύονται οι έλεγχοι εισόδου στη χώρα και από την Αλβανία και προανήγγειλε ότι τα σύνορα για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ εξετάζεται να ανοίξουν από τα τέλη Ιουλίου με την υποχρέωση οι ταξιδιώτες να επιδείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού 72 ωρών πριν.

Τέλος τα πανηγύρια
Τελικά οι λοιμωξιολόγοι, είπαν τέλος τα πανηγύρια σε όλη την χώρα, με αφορμή τον απίστευτο συνωστισμό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλιας αποφασίστηκε να υπάρξει εισήγηση στην κυβέρνηση να σταματήσουν οι τοπικές εκδηλώσεις αλλά και να αυξηθούν οι έλεγχοι ειδικά στα σημεία εισόδου της χώρας.
Η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:
-Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
-Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
-Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες

Χτύπημα κορωνοϊού στην Άρτα
Την επιβεβαίωση ενός κρούσματος κορωνοϊού στην Άρτα ανακοινώσε την Κυριακή 12 Ιουλίου η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Συγκεκριμένα θετικός βρέθηκε νεαρός άνδρας, ο οποίος προσήλθε μόνος του για εξέταση στο Νοσοκομείο Άρτας έχοντας παρουσιάσει ελαφρά συμπτωματολογία. Τέθηκε άμεσα σε καραντίνα στην οικία του και παρακολουθείται από την ειδική ομάδα λοιμοξιωλόγων του Νοσοκομείου. Σε καραντίνα έχουν ήδη τεθεί όλες οι στενές του επαφές, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω διαδικασία ιχνηλάτησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός ειδοποιήθηκε από γνωστούς του, μετά από επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα, πως κάποιος απ’ την παρέα βρέθηκε θετικός. Ο ίδιος παρουσιάστηκε στο Νοσοκομείο της Άρτας με προφυλάξεις και ζήτησε να εξεταστεί για κορωνοϊό. Όταν βρέθηκε θετικός, τότε τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά τους, τέθηκαν εθελοντικά σε καραντίνα και παρακολουθούνται απ’ τους ειδικούς. Αρμόδιοι του νοσοκομείου, λόγω των ήπιων συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο νεαρός αισιοδοξούν πως το θέμα δεν θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις.

Θετικό κρούσμα στη Πρέβεζα
Νεαρή γυναίκα από τη Σερβία που διέμενε στην περιοχή της Πάργας και βγήκε θετική στο τεστ για τον Covid-19 μεταφέρθηκε στο Ξενοδοχείο Καραντίνας στην Πρέβεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γυναίκα νεαρής ηλικίας, προερχόμενη από πύλη εισόδου, η οποία διέμενε σε ξενοδοχείο στην Πάργα.
Η γυναίκα είναι ασυμπτωματική ενώ σημαντικό θεωρείται ότι ήρθε σε επαφή με μικρό αριθμό ατόμων και απομονώθηκε άμεσα.
Στο ξενοδοχείο έχει μεταφερθεί και ο σύντροφός της με τον οποίο έκαναν διακοπές αν και το τεστ του είναι αρνητικό.

Σύνορα και ορφανά κρούσματα
Πιο αναλυτικά με το βλέμμα εστιασμένο στα χερσαία σύνορα της χώρας και στα ορφανά κρούσματα παρακολουθούν οι αρμόδιες αρχές και οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου, είχαν καταγραφεί 196 κρούσματα κορωνοϊού σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, σε σύνολο 326 κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί συνολικά στη χώρα μας (ποσοστό 60,12%). Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αντίστοιχα από τα 294 κρούσματα που δηλώθηκαν τα 72 ήταν σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό (24,5%). Η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι για τα εισαγόμενα κρούσματα που δεν εντοπίζονται και μπορεί να προκαλέσουν τοπικές εξάρσεις της νόσου. Αυτές είναι που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε τοπικά lockdown. Μία αύξηση δε των ορφανών κρουσμάτων –δηλαδή κρουσμάτων που δεν έχει βρεθεί η επιδημιολογική συσχέτισή τους με γνωστή πηγή– σε πάνω από 50 ημερησίως θα σημάνει συναγερμό και πιθανόν να οδηγήσει σε νέες αποφάσεις για οριζόντια μέτρα, όπως π.χ. γενικευμένη χρήση μάσκας.

Τοπικά lockdown
Γενικευμένο lockdown εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί ξανά. Αντίθετα, στη φαρέτρα των ειδικών είναι τα τοπικά lockdown, στις περιπτώσεις συρροών κρουσμάτων με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Π.χ. εάν εντοπιστούν 10-15 κρούσματα σε μία οικογένεια, τότε θα ληφθούν μέτρα ελέγχου της διασποράς όπως απομόνωση και ιχνηλάτηση επαφών. Όμως άμα εντοπιστούν σε ένα δήμο διάσπαρτα κρούσματα σε διαφορετικές γειτονιές χωρίς επιδημιολογική σχέση μεταξύ τους, τότε σημαίνει μία γενικευμένη διασπορά στην περιοχή και μπορεί να οδηγήσουν σε αποφάσεις για τοπικό lockdown.