Στους δρόμους φοιτητές και αγρότες

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του οι αγρότες-Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Η ένταση στην Ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα ύψη καθώς φοιτητές και αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μετά την δημόσια διαβούλευση στην οποία τέθηκε με στόχο την κατάθεσή του στη Βουλή έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Από το άλλο μέρος, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών οδών ενόψει των πληροφοριών που αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να συναντηθεί τη Δευτέρα με αγροτική αντιπροσωπεία.

Να σημειωθεί πως στην Άρτα, αγρότες με τρακτέρ, διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, δηλώνοντας την παρουσία τους στις κινητοποιήσεις.

Το νομοσχέδιο
Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις βασικές διατάξεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα λέγοντας ότι για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και μη κρατικών ΑΕΙ.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα περιλαμβάνει 200 άρθρα τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα ιδρύματα:
–Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
— Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
— Απαλλάσσει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
— Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.
Επίσης δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος είναι νόμος: «Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό» είπε. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια της ΕΘΑΑΕ για ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία θα ισχύουν και για ίδρυση νέου τμήματος από ΑΕΙ.

Το συλλαλητήριο
Πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου με τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό) να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας έκλεισαν από πολύ νωρίς με τους φοιτητές να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια, κλείνοντας την Πανεπιστημίου.

Στην κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων αναφέρεται:
«Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που τσακίζει τις σπουδές και τα πτυχία. Η κυβέρνηση αποτελεί μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης και επιμένει να φέρει το νομοσχέδιο με όσα απορρίψαμε η πλειοψηφία των φοιτητών. Το νομοσχέδιο είναι ακόμα χειρότερο από ό,τι προβλέπαμε! Από την μία φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με όλα τα κομφόρ και μπόλικη κοροϊδία περί «αυστηρών κριτηρίων» και τρόπων εισαγωγής. Φτάνει στο σημείο να προβλέπει δίδακτρα στα ελληνόφωνα προπτυχιακά (!) (υπάρχει ήδη στα ξενόγλωσσα) για τους αλλοδαπούς φοιτητές, ανοίγοντας το δρόμο για τη γενίκευσή τους! Τα ‘περί αναβάθμισης’ των δημοσίων ΑΕΙ πάνε περίπατο αφού επιβεβαιώνεται ότι ακολουθείται ο ίδιος δοκιμασμένος δρόμος της ενίσχυσης της λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που φέρνει τζίρους για τους επιχειρηματίες και υποχρηματοδότηση, ελλείψεις και υποβαθμισμένα πτυχία για τους φοιτητές. Τώρα ξεσηκωμός! Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές!».

Εν τω μεταξύ έχει κηρύξει απεργία και η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού), ενώ στάση εργασίας από τις 11:00 έχει ανακοινώσει και η ΑΔΕΔΥ και οι καταλήψεις συνεχίζονται σε τουλάχιστον 150 σχολές.
«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 08/02 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα)» αναφέρει η ΟΛΜΕ.
«Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Οι δηλώσεις Πιερρακάκη
Από τον Σεπτέμβριο του 2025, θα λειτουργήσουν τα πρώτα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα με αυστηρές προϋποθέσεις. Όσον αφορά την εισαγωγή των σπουδαστών, διασαφηνίστηκε ότι δικαίωμα εγγραφής θα έχουν: Οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου που αντιστοιχεί το πρόγραμμα. Οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου. Οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής. Ειδικά για την πρώτη και πολυπληθέστερη κατηγορία, ο κ.Πιερρακάκης εξήγησε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8. Παράλληλα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών. «Θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τα ιδρύματα», αναφέρει η σχετική διάταξη.