Στο Βαθύ κόκκινο ολόκληρος ο Νομός ΑΡΤΑΣ. Αναστολή στο λιανεμπόριο

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι 16/3/21!!
Τι αλλάζει και για ποιους κωδικούς

Τελικά δεν αποφύγαμε την ψυχρολουσία με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.
Εκεί που λίγες ημέρες πριν η Άρτα ήταν «πράσινη» περιοχή, ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας κατατάσσει στο «βαθύ κόκκινο» τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας (ήταν στο κόκκινο μόνο ο Δήμος Αρταίων) και Θεσπρωτίας (ήταν στο απλό κόκκινο ως σήμερα)
Πιο συγκεκριμένα στο «βαθύ κόκκινο» εντάχθηκαν οι εξής περιοχές: Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρες κατατάσσονται στην κόκκινη κατηγορία αυξημένης επιτήρησης.

Κλειστά μαγαζιά
Αυτό σημαίνει πως στους Νομούς Θεσπρωτίας και Άρτας, από την Πέμπτη, όλα τα σχολεία θα λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση.
Σημαίνει επίσης αναστολή λειτουργίας ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ σύμφωνα με την παρ. 3.
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, στην οποία αναφέρει την Αναστολή λειτουργίας ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.
Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:
«Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών) κ.λπ
Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3
Αναστολή λειτουργίας για όμοιες υπηρεσίες που προσφέρονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.
Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων
Ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).
Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
Ειδικώς ως προς τα καταστήματα τροφίμων τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Υποχρέωση καταστημάτων τροφίμων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές».

Απλό κόκκινο
Να σημειωθεί πως για τους άλλους δύο Νομούς της Ηπείρου, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, η ένταξη στο απλό «κόκκινο» όπως και στην υπόλοιπη χώρα, θα επιφέρει άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο του λιανεμπορίου με φυσική παρουσία (θα επιτρέπονται μόνο οι αγορές με click away και κατά περίπτωση click inside) και η διακοπή της δια ζώσης διδασκαλίας για τα Λύκεια μόνο, από Πέμπτη 4 Μαρτίου ως την Τρίτη 16 Μαρτίου, ενώ στις κόκκινες περιοχές των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας, συνεχίζεται η δια ζώσης διδασκαλία για τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια.

Απαγόρευση κυκλοφορίας
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.

Τι αλλάζει στις μετακινήσεις
Η εφαρμογή των νέων αυστηρών μέτρων του lockdown, προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας, φέρνει αλλαγές και στην καθημερινότητα.
Η βασική αλλαγή αφορά στους κωδικούς μετακίνησης με sms στο 13033, 2,3 και 6 και έχει στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών από Δήμο σε Δήμο, κάνοντας πιο συγκεκριμένες τις προϋποθέσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες και πάρκα.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά οι κωδικοί μετακίνησης (sms) 2,3 και 6 αναπροσαρμόζονται ως εξής:
-Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.
-Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
-Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.
Να σημειωθεί πως η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα δεν εμπίπτει σε έναν από τους προβλεπόμενους λόγους της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι δραστηριότητες αυτές δεν επιτρέπονται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
Απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξαίρεση:
-λόγοι υγείας
-επαγγελματικοί λόγοι
-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
-επανένωση οικογενειών
-Μετακινήσεις από και προς το εξωτερικό

Η κατανομή των κρουσμάτων
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥτην Τετάρτη, 3 Μαρτίου, από τα συνολικά 2.702 κρούσματα, στην Αττική καταγράφηκαν τα 1.269 και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 314. Στο κέντρο της Αθήνας ανιχνεύτηκαν 327 μολύνσεις.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο ήταν :
ΑΡΤΑΣ 11
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 12
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 23
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 3