Στο βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή»

Εφ’ όλης της ύλης κριτική Σαμαρά-Καραμανλή στην κυβέρνηση

Kοινή παρέμβαση από το Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Οι Απόρρητοι Φάκελοι του Καραμανλή» του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, πραγματοποίησαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής.
Στην ομιλία του ο Α. Σαμαράς εξαπέλυσε αιχμές κατά της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι ανησυχεί βαθιά και πως είναι παρών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν τον ενδιαφέρουν «μεγάλα αξιώματα», φωτογραφίζοντας την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με τον Κώστα περάσαμε μαζί τα πάντα. Διερωτήθηκα για τα εθνικά, μα τόσο λάθος κάνουν δύο πρώην πρωθυπουργοί. Αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση. Φτάσαμε στο σημείο στο νομοσχέδιο για τον γάμο να θέτω στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς, αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα όσο μιλούσα. Και συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής την ώρα που το 1/3 των βουλευτών μας δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αφήστε τα γλέντια που ακολούθησαν μετά. Αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;»

«Τι σημαίνει τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα; Για παράδειγμα, ο γάμος των ομοφύλων για την Αριστερά είναι μια χαρά, για μας είναι το πρόβλημα» είπε.

Ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «ιστορικά αρνητικό» από πλευράς ψήφων. «Εχει σκεφθεί η κυβέρνηση ότι το περιβόητο “41%” ήταν το αποτέλεσμα του φόβου που προκαλούσε στον ελληνικό λαό η πιθανότητα επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ , όταν οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν πολύ υψηλά στις πρώτες εκλογές του 2023; Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις βέβαια… Αλλά όταν κατέρρευσε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κι εξέλιπε αυτός ο φόβος, μετά από έναν μόλις μήνα, στις δεύτερες εκλογές, ξαναπήραμε μεν 41% αλλά χάσαμε 300.000 κόσμο που, ήδη, από τότε αρνήθηκε να μας ξαναψηφίσει…» τόνισε.

«Εχει γίνει κατανοητό ότι, επειδή μετά τις περυσινές εκλογές υιοθετήσαμε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά θεμάτων, διαλύθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που χτίσαμε από τη συγκυβέρνηση 2012-2014;
Και μάλιστα ενός ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει έξι κομμάτια, και περισσότερο θυμίζει Δελφινάριο παρά κόμμα. Μια Αριστερά αξιοθρήνητη, που ψελλίζει μόνον εντυπωσιακές ανοησίες, μια αριστερά ασύνταχτη πολιτικά με μηδενικό ιδεόγραμμα και παραδομένη στην ακρότητα του δικαιωματισμού και μόνο».
Διερωτήθηκε γιατί φτάσαμε στη «μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ στην ιστορία της; Μήπως γιατί το δέντρο δεν ψηλώνει ακριβώς γιατί αποκόπηκε από τη ρίζα του; Γιατί κάποιοι επιμένουν σε ένα φαντασιακό κέντρο;».

Ο Α. Σαμαράς εξαπέλυσε αιχμές κατά της διεύρυνσης της ΝΔ: «Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντοτε πόρτες ανοιχτές αλλά όχι πόρτες ιδεολογικά αφύλακτες. Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη» είπε με νόημα.
«Το μοντέλο διακυβέρνησης με την ιδεολογία της παράταξης στο περιθώριο, με το αποκαλούμενο επιτελικό κράτος των 63 μελών του υπουργικού συμβουλίου, με ανακυκλούμενους υπουργούς, -πάμπολλους και πάντα αλάνθαστους εξωκοινοβουλευτικούς- και με τους βουλευτές σχεδόν απαξιωμένους, είναι επιτυχημένο; Εάν ναι, γιατί λοιπόν αυτή η πολιτική μας εκδοχή αποδοκιμάστηκε από την κοινωνία; Και μάλιστα δίχως πολιτικό αντίπαλο, δίχως Τρόϊκα κι επιτήρηση, και σε συνθήκες πρωτοφανούς επικοινωνιακής παντοδυναμίας» . Για να προσθέσει: «Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την κεντρο-δεξιά να τον κυβερνήσει, κι όχι τους ..πολιτικούς “γιατρούς χωρίς σύνορα”. Κι η Ελλάδα απαιτεί πρωτοβουλίες πολιτικής ανασύνταξης κι όχι πολιτικής αποδυνάμωσης». Επεσήμανε πως η επιστροφή στην πολιτική είναι μονόδρομος. «Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού, είναι ευθύνη του. Όπως και δική μου ευθύνη να το επισημαίνω. Ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του» σημείωσε ο Α. Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος τοποθετήθηκε αμέσως μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, έκανε λόγο για βαθιά κρίση στην Ευρώπη. Αναφερόμενος σχετικά παρέθεσε παραδείγματα μιλώντας μεταξύ άλλων για την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους υπό το βάρος της δημοσιονομικής αυστηρότητας, στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση, στην άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα.

Μιλώντας για την οικονομία είπε μεταξύ άλλων πως η άκαμπτη δημοσιονομική αυστηρότητα διέρρηξε το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας. «Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωρητική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, η ΕΕ στην ουσία απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της: Την σύγκλιση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους ως την ανάγκη μεταφοράς πόρων από τον οικονομικά εύρωστο Βορρά στον ασθενέστερο Νότο. Ταυτόχρονα η διαρκής διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων οξύνει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, αφού κάνει τους λίγους πλουσιότερους και περιθωριοποιεί ολοένα και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα» σημείωσε.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό τόνισε πως «κανείς δεν αντιλέγει σε ελεγχόμενες ροές μεταναστών για λόγους ανθρωπιστικούς ή άλλους. Απλή επίσκεψη σε ευρωπαϊκές πόλεις αρκεί για να φανεί πόσο έχει αλλάξει ο παραδοσιακός ευρωπαϊκός τους χαρακτήρας υπό το βάρος των αριθμών και της αδυναμίας αφομοίωσής τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε δε και για άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα. «Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια» σημείωσε.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει με ηχυρό τρόπο. Η ΕΕ στην οποία πιστέψαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση. Τα σημάδια της ορατά απο καιρό έγιναν εμφανή. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους διέρριξε το κοιμνωνικό μοντέλο, που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και πολιτικής ομαλότητας. Με αποκορύφωμα την εσφαλμένη, αλαζονική και κοντόφθαλμη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της. Την σύγκλιση των χωρών. Ταυτόχρονα η διαρκής διεύρηνση των κοινωνικών ανισοτήτων περιθωριοποιεί ολοένα και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Κανείς δεν αντιλέγει σε ροές μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους. Όχι αβασάνιστη αποδοχή καταχρηστικού δικαιωματισμού στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα των ανθρώπων που σέβονται αξίες θεσμό οικογένειας, πίστη εθνική ταυτότητα και περηφάνεια» τόνισε αρχικά ο κ. Καραμανλής.

«Αντί η ΕΕ να ψάχνει λύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ, συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά. Αυτό όμως θα οδηγήσει πιθανότατα σε διαρκή κλιμάκωση της σύγκρουσης ή στην αναζήτηση διεξόδου στο μέλλον υπό ακόμα χειρότερες συνθήκες. Και για την Ουκρανία και την λαό της αλλά και για την Ευρώπη» σημείωσε.
«Το αυθύρπακτο δικαίωμα του Ισραήλ, στην άμυνα και την απόκρουση τρομοκρατικών δράσεων της Χαμάς δεν το απαλλάσσει από τις ευθύνες του έναντι αμάχων στην Παλαιστίνη, ούτε από τις ευθύνες στην υπονόμευση της μοναδικής λύσης, της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους» υπογράμμισε.

«Να τονίσω ότι σε αυτό το περιβάλλον είναι μεγάλος ο κίνδυνος αύξησης της έντασης και στα βαλκάνια. Το κόσοβο είναι σε αδιέξοδο, οι εθνικισμοί και μεγαλοιεδατισμοί είναι σε έξαρση. Σε συμπεριφορές που υποκρύπτουν υπονόμευση των καλών σχέσεων είναι ανάγκη να σταλεί καθαρό μήνυμα και προς τα Τύρανα και προς τα Σκοπια. Τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και ο δρόμος προς την ΕΕ περνά από την Ελλάδα» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Παρουσίες
Στην εκδήλωση προσήλθαν πολιτικά στελέχη από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα – από τον κ. Σ. Κεδίκογλου του ΣΥΡΙΖΑ ως στελέχη της Ελληνικής Λύσης , της Νίκης, την Αφροδίτη Λατινοπούλου, αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος εκπροσωπεί το Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ άλλων, το παρών δίνουν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Σταμάτης, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, Ανδρέας Κουτσούμπας, πρώην βουλευτής της ΝΔ και κουμπάρος του Κώστα Καραμανλή, Ακης Γεροντόπουλος, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Λευτέρης Οικονόμου, Λευτέρης Ζαγορίτης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αλλά και ο παλαίμαχος ηθοποιός Κώστας Πρέκας.

Το παρών δίνουν επίσης ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ή Ελίζα Βοζενμπεργκ, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Γιώργος Πατούλης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Στέλιος Πέτσας, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Βασίλης Υψηλάντης, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ακόμα, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο Θάνος Πλεύρης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Στράτος Σιμόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη.