
Στο Γ.Ε.ΜΗ οι αγρότες – παραγωγοί που εξάγουν τα προϊόντα τους
Κίνδυνος απώλειας του κατ΄ επάγγελμα αγρότη
Με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι Τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, μαζί με άλλους 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν απαντήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν αγρότες – παραγωγοί στην εξαγωγική τους δραστηριότητα, για την διάθεση των προϊόντων τους σε ξένες αγορές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αγρότες – παραγωγοί που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους υποχρεούνται, κατόπιν πρόσφατης υπουργικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να εγγραφούν στο Γ.Ε.ΜΗ ανοίγοντας επιτήδευμα με ΚΑΔ: ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΝΩΠΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ που ανήκει στη κατηγορία «ΧΟΝΤΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ». H πρακτική αυτή οδηγεί τους ενδιαφερόμενους αγρότες – παραγωγούς να χάσουν την ιδιότητα του «Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότη» και να αντιμετωπίζονται πλέον ως έμποροι, με αποτέλεσμα την απώλεια όλων των «ευεργετημάτων» προστατευτισμού και επιδοτήσεων που πηγάζουν εξ’ αυτής της ιδιότητας.
Καταλήγοντας οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους συναρμόδιους Υπουργούς:
1. Θα επανεξετάσει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων την απόφασή του οι αγρότες – παραγωγοί, με επιτήδευμα κανονικού καθεστώτος, να μην ανήκουν στους επιλέξιμους ΚΑΔ για εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. ώστε να έχουν την δυνατότητα να προβαίνουν σε εξαγωγικές δραστηριότητες;
2. Θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μέτρα που θα διευκολύνουν την εξαγωγική δραστηριότητα των μικρομεσαίων και νέων Αγροτών – Παραγωγών;
Προ των πυλών η πανώλη των χοίρων;
Η Ελλάδα είναι μια από τις δεκαοκτώ χώρες της Ευρώπης στις οποίες έχουν αναληφθεί δράσεις από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την αποτροπή της εξάπλωσης της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Στη χώρα μας την εκστρατεία επιβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε στενή συνεργασία με το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα είναι φέτος πολύ μεγάλος λόγω γειτνίασης με τη Βουλγαρία, η οποία είναι μια από τις τέσσερις χώρες στις οποίες η κατάσταση κρίνεται πολύ σοβαρή (οι άλλες είναι οι Πολωνία, η Ρουμανία και η Σερβία).
Στο επίκεντρο της εκστρατείας βρίσκονται οι αγρότες, οι κτηνίατροι και οι κυνηγοί, καθώς αυτές είναι οι τρεις κατηγορίες πολιτών που έχουν άμεση σχέση με την ύπαιθρο. «Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται και σε περιοχές σε όλη την Ευρώπη που δεν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν.