Στο Δήμο Νικολάου Σκουφά εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης 

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των τοπικών φορέων για το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2024 επισκέφθηκαν το Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Έγινε συζήτηση σε θετικό και ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα και ετέθησαν τα ζητήματα υπόψη του Δημάρχου κου Παπασιώζου Κωνσταντίνου & του Αντιδημάρχου κου Δήμου Απόστολου – Υπευθύνου του Τομέα Υγείας & Πρόνοιας, ζητήματα τα οποία αφορούν τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, τα οποία εδώ και 30 περίπου χρόνια είναι οι πυλώνες της πρόληψης των εξαρτήσεων στην ελληνική κοινωνία, αποτελώντας τους εγκεκριμένους φορείς της, σύμφωνα με τον νόμο 4139 και έχοντας σημαντικό αποτύπωμα σε κάθε κοινότητα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Σ’ ένα τόσο κρίσιμο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για τον χώρο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνεται και να περιγράφεται με θετικούς όρους η θεσμική συνέχεια, η πάγια εξασφάλιση της κρατικής χρηματοδότησης και η πρόβλεψη του μέλλοντος των υπηρεσιών των Κέντρων Πρόληψης.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και τους προβληματισμούς τους και ζήτησαν τη στήριξη της δημοτικής αρχής στην προσπάθεια να συνεχιστεί η λειτουργία των 75 Κέντρων Πρόληψης που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους μέσα από ένα ισχυρά κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο και από την πλευρά τους αναδείχθηκε η σημασία των προγραμμάτων της Πρόληψης και της φιλοσοφίας στην τοπική κοινότητα.

Τέλος, αναγνωρίσθηκε από την Δημοτική Αρχή το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων και ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε να συνεισφέρει και από την πλευρά του στην αλλαγή της προωθούμενης ρύθμισης, η οποία απειλεί να καταδικάσει τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε απαξίωση με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμο των δομών σε όλη την χώρα και στον τόπο μας.