Στο δρόμο ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

Αψηφώντας την αστυνομική απαγόρευση, φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικοί και μαθητές βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων, αψηφώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Μήνυμα ότι οι αγώνες θα σταθούν εμπόδιο στα μέτρα που η κυβέρνηση φέρνει διαδοχικά και στην Εκπαίδευση, ότι οι απαγορεύσεις και η περιστολή του δικαιώματος στη διεκδίκηση θα πέσουν στο κενό, έστειλαν οι κινητοποιήσεις στα Γιάννενα, αλλά και στην Ήπειρο γενικά. «Σε μια καθημαγμένη κοινωνία, που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κρίση, με αυτές τις ρυθμίσεις τα παιδιά οδηγούνται στην ανήλικη απλήρωτη μαθητεία», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη για την προσπάθεια της κυβέρνησης για αστυνόμευση των ΑΕΙ, κάνοντας λόγο για «μέρες Χούντας», ενώ στάθηκε και στην πρόβλεψη για μείωση του αριθμού των εισακτέων, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει 20.000 παιδιά εκτός ΑΕΙ, με μοναδική διέξοδο, αντίστοιχες δομές του ιδιωτικού τομέα, το οποίο προϋποθέτει και αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα.

Στο πλευρό των φοιτητών στάθηκε ακόμη μια φορά και ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Είμαστε στο δρόμο και σήμερα για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας να πληγεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο που παράγει γνώση και μόρφωση για τα παιδιά του ελληνικού λαού», τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Πουρνάρη. Η Ντορέτα Ρίζου από τη μεριά της, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόνισε πως οι εργαζόμενοι του τοπικού ΑΕΙ είναι αλληλέγγυοι και συμμέτοχοι στον αγώνα των παιδιών μας για μόρφωση, υγεία, δουλειά και ελευθερία και όλα αυτά σύμφωνα με την κ. Ρίζου βρίσκονται στο στόχαστρο μιας κυβέρνησης που εργαλειοποιεί την πανδημία. Κάλεσε τέλος σε κοινό αγώνα αντίστασης και ανατροπής… Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συνεχίζει να εργαλειοποιεί την πανδημία, να δυναμώνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και με ένα επιπλέον χτύπημα στα δημόσια πανεπιστήμια σπέρνει ανέμους αλλά στο τέλος θα θερίσει θύελλες, όπως προέβλεψε ο κ. Γρίβας. «Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι η κοινωνία δεν θα αντισταθεί θα το βρει μπροστά της» τόνισε.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ Δικογραφία για το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σχηματίζεται από την Αστυνομία, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, έχουν παραβιαστεί πολλές διατάξεις νόμων και αποφάσεων που αφορούν στις συναθροίσεις και τη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία διενεργείται από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών που έχει την ευθύνη, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα. Αφορά την παραβίαση της πρόσφατης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου, τον νόμο για τις συναθροίσεις, καθώς δεν είχε οριστεί διοργανωτής όπως προβλέπεται και πραγματοποιήθηκε πορεία, αλλά και για παράβαση του άρθρου 285 του ποινικού κώδικα περί δημόσιας υγείας για τον συνωστισμό.

Μετά την ολοκλήρωσή της η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα την αξιολογήσει και θα κρίνει αν θα ασκηθούν διώξεις και σε βάρος ποιων.