Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων Καχριμάνης-Ψαθάς. Οριστικά Σχέδια Για το Διοικητήριο

Ζητήθηκαν μικρές αλλαγές λόγω του παλαιού κτιρίου

Στα σχέδια και η αναστύλωση του διατηρητέου

Βασίλης Ψαθάς: Υλοποιούμε ένα χρόνιο αίτημα της Άρτας

Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Ηπείρου που ενέκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Άρτας για το έτος 2024, στο οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή Διοικητηρίου, ανάμεσα στα έργα που εγκρίθηκαν, είναι και η Κατασκευή Διοικητηρίου στην Άρτα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα με αφορμή την έγκριση του τεχνικού προγράμματος, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς επεσήμανε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου με τα νέα έργα που εγκρίθηκαν αλλά και με τα συνεχιζόμενα από το προηγούμενο έτος, συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την κατασκευή του Διοικητηρίου στην Άρτα που αποτελεί χρόνιο αίτημα της Άρτας».

Να σημειωθεί πως υπήρχε καθυστέρηση των εργασιών στο Στρατόπεδο Παπακώστα, όπου θα κατασκευαστεί το Διοικητήριο της Άρτας, και με δηλώσεις του στην ΗΧΩ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε πως η ευθύνη για τις καθυστερήσεις ανήκει στην Αρχαιολογία Νεωτέρων Μνημείων, λόγω του παλιού Διοικητηρίου που είναι αντικείμενο της Αρχαιολογίας.

«Η τοπική Αρχαιολογία έστειλε στην υπόθεση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και έκτοτε παρά τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει η υπόθεση καθυστερεί για να πάρουμε τις ανάλογες άδειες, ώστε να προχωρήσουμε στις εργασίες» ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Ήδη, προχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στην οποία παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Άρτας Αλεξ. Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

Σε επικοινωνία της ΗΧΩ με τον Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη, ο κ. Καχριμάνης δήλωσε πως κατά τη συνάντηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ζητήθηκε να υπάρξουν ορισμένες μικροαλλαγές στα σχέδια του Διοικητηρίου, ώστε και το παλιό κτίριο, που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, να φαίνεται πίσω απ’ το Διοικητήριο που θα κατασκευασθεί.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, θα γίνουν αυτές οι αλλαγές, ώστε το διατηρητέο να είναι ορατό κάτω από τον 1ο όροφο του Διοικητηρίου, που είναι σε σχήμα «ΠΙ» και οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν στα οριστικά σχέδια και στην δημοπράτηση. Μάλιστα όπως δήλωσε ο κ. Καχριμάνης, στον ευρύτερο σχεδιασμό, υπάρχει και η μελλοντική αναστήλωση του διατηρητέου κτιρίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, στην τοποθέτησή του στη συνάντηση με το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αναφέρθηκε στο ιστορικό της διεκδίκησης του χώρου, τόνισε πως είναι ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Κοινωνίας και πως με το έργο επιδιώκεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ υπογράμμισε πως ήδη υπάρχουν οι συμβάσεις που τρέχουν με τα ενοίκια και πως η ολοκλήρωση του Διοικητηρίου πέραν των κοινωνικού ενδιαφέροντος, θα αναβαθμίσει και την περιοχή.

Μετά τη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, σημείωσε πως «δεν σταματήσαμε τις προσπάθειες για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που υπήρξαν και πλέον είμαστε κοντά στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας για την κατασκευή του Διοικητηρίου στην Άρτα που –όπως όλοι ξέρουμε- αποτελεί χρόνιο αίτημα της Άρτας και των Αρτινών».