Στο «περιβάλλον» του Νταβός

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Οι πλούσιοι και οι μάνατζερ όσων «δεν ξέρουν τι έχουν» μαζεύονται αυτές τις μέρες στο «χωριό» Νταβός της Ελβετίας προκειμένου να καθορίσουν τις (οικονομικές) τύχες του κόσμου.
Ποιοι είναι αυτοί και ποιός είναι ο «κόσμος»; Στον πλανήτη υπάρχουν «2.153 δισεκατομμυριούχοι που διαθέτουν πλέον περισσότερα χρήματα από ό,τι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού» σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Ας πούμε ένα χωριό σαν τους Χαλκιάδες (σ.σ. χωρίς τους οικονομικούς μετανάστες….) να ελέγχει πάνω από το μισό πλούτο της γης. Δεν το λες και άσχημα….

Αλλά πλέον κατάλαβαν το πρόβλημα… Ότι δηλαδή αυτός ο πλούτος είναι η δική μας φτώχεια. Ότι προήλθε από την υπερεκμετάλλευση του πλανήτη, από τις εξορύξεις και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Και αναδιπλώνονται….
Φέτος θα συζητήσουν την σωτηρία, όχι της ψυχής του, αλλά του περιβάλλοντος….
Ωστόσο, θα εκδράμουν με ιδιωτικά αεροπλάνα!
Τι και εάν ένα μέσο jet εκπέμπει περίπου έναν τόννο διοξείδιο του άνθρακα για κάθε επιβάτη που μεταφέρει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη. Δηλαδή, με μία πτήση μετ’ επιστροφής στο Μαϊάμι (απ όπου θα «πετάξει» και ο Τράμπ), ο κάθε επιβάτης ευθύνεται για περισσότερη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) παρά οδηγώντας εσείς το αυτοκίνητό σας επί ένα χρόνο…

Αλλά θα λάβουν και άλλα μέτρα εκεί στο «χωριό». Θα χρησιμοποιούν αντιολισθητικές τάπες παπουτσιών προκειμένου να μετακινούνται με τα πόδια από τη μια συνάντηση στην άλλη (από το γεύμα στο κοκτέιλ δηλαδή), αντί να παίρνουν αυτοκίνητο…
Θέλετε και άλλες… θυσίες; Η προσπάθεια για ένα πιο …οικολογικό Νταβός φτάνει μέχρι και σε συστάσεις στους υπεύθυνους για το φαγητό. Δεν θα τρώνε κάθε μέρα λιχουδιές όπως το φουά γκρα και χαβιάρι. Μία ολόκληρη ημέρα θα την βγάλουν αποκλειστικά με «χορτοφαγικά μενού και την ανακάλυψη εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης».
Τώρα καταλαβαίνετε γιατί ξεσκίζουν την γη της Ηπείρου με τις εξορύξεις για πετρέλαιο, ενώ εναλλακτικά μας προσφέρουν ανεμογεννήτριες… 70 μέτρων ύψους σε κάθε βουνοκορφή!

Έτσι, καταλαβαίνουμε γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίζουν να ξεριζώνονται κατακλύζοντας τις πόλεις και τα χωριά μας. Γιατί η υφήλιος θα καταστρέφεται, η ξηρασία και η κλιματική αλλαγή θα ερημώνουν τις πεδιάδες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε Λαού, οι πόλεμοι για τις σφαίρες επιρροής θα ενταθούν. Το βλέπουμε στη γειτονιά μας. Στο Νταβός θα έχουν όλα και περισσότερες «ανάγκες» για δούλους προκειμένου να τους σερβίρουν το φουά γκρα…