Στο Πουρνάρι Πλωτά Φωτοβολταϊκά!!!
Ενώ η Άρτα ταλανίζεται επί χρόνια από το Φράγμα και έμεινε στάσιμη
Η ΤΕΡΝΑ προωθεί σχέδια για πάρκα στη λίμνη
Χωρίς ενημέρωση η Τοπική Κοινωνία για τις επιπτώσεις
Τι ξέρει ο Δήμαρχος Αρταίων και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ;
Σχεδόν 50 χρόνια από την κατασκευή του Φράγματος Πουρναρίου από τη ΔΕΗ, που τελικά συσσώρευσε πλείστα όσα προβλήματα στην Άρτα και άφησε την περιοχή μας τελματωμένη, λόγω των απαγορεύσεων σε έργα όπως η διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, κάποιοι φαίνεται να σχεδιάζουν ερήμην της Τοπικής Κοινωνίας, αλλά και πίσω (;) από την πλάτη των Τοπικών Παραγόντων.
Κι αυτό επειδή, ενώ κάθε τόσο ανακοινώνονται μεγαλόπνοα σχέδια, πότε για την διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου και πότε για αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου, είτε με δρόμους, είτε για άρδευση και ύδρευση των πέριξ δήμων, όπως δείχνουν τα πράγματα άλλα έχει κατά νου η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» κατέθεσε αιτήσεις για πλωτά φωτοβολταϊκά ισχύος 50 MW, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης και σε λιμνοδεξαμενή στη Φλώρινα, ενώ επενδύσεις συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση τριών πλωτών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 265 MW προωθεί και η ΤΕΡΝΑ. Τα έργα –σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ- θα εγκατασταθούν στους τεχνητούς ταμιευτήρες Καστρακίου, Πουρναρίου και Στράτου. Σχέδια για εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στις ελληνικές τεχνητές λίμνες έχουν και ξένες εταιρείες, όπως η γερμανική BayWa και η γαλλική Akuo, η οποία λειτουργεί στην Αβινιόν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ευρώπη, ισχύος 17 MW.
Τι ήξερε ο Δήμαρχος Αρταίων;
Το εκπληκτικό και συνάμα το παράξενο είναι πως μόλις προχθές, στις 29-1-2021 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Δημάρχου Αρταίων, στις εγκαταστάσεις του φράγματος Πουρναρίου.
Όπως μάλιστα ανέφερε και η σχετική ανακοίνωση, «Τις εγκαταστάσεις του φράγματος Πουρναρίου επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Πανέτα, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής κ. Γρηγόρης Περδίκης προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη στάθμη του ταμιευτήρα αλλά και τη διαχείριση των νερών στην κοίτη του Αράχθου προς την πόλη της Άρτας.
Μεταξύ άλλων συζήτησαν, για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, για τον πολλαπλό ρόλο του υδροηλεκτρικού έργου του Πουρναρίου, που εκτός από την ενεργειακή του χρήση είναι σημαντικό για την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου».
Σε δήλωσή του μάλιστα ο Δήμαρχος Αρταίων, έκανε λόγο πως «Με το όραμα της Δημοτικής μας Αρχής για την αξιοποίηση του Αράχθου και της παραποτάμιας περιοχής, την υδροδότηση της πόλης από τον Άραχθο, αλλά και την βασική διεκδίκηση για δωρεάν ρεύμα για όλους τους κατοίκους της Άρτας λόγω της λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου στο Πουρνάρι, οι δυνατότητες ανάπτυξης της Άρτας από την ύπαρξη του Αράχθου είναι τεράστιες και μάλιστα σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»!!!
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις δηλώσεις του Δημάρχου Αρταίων, είναι αν γνώριζε για τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ και η επίσκεψή του είχε «ενημερωτικό χαρακτήρα» σε ότι αφορά τα σχέδια για πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα στο Πουρνάρι προωθεί η ΤΕΡΝΑ, εξ ού και η αναφορά του για τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», που σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αρταίων, μπορεί να συνδυαστούν με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τον τουρισμό, την ύδρευση της πόλης από τη λίμνη, την οριοθέτηση του Αράχθου και όλα τα υπόλοιπα!!!
Αλλού αντιδρούν
Όπως αναφέρεται όμως στο ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ οι σχεδιασμοί αυτοί μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή χωρίς τις Τοπικές Κοινωνίες, τις οποίες όπως φαίνεται από τη συμπεριφορά της ΔΕΗ απέναντι στους κατοίκους της Άρτας, καθότι όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί από τη ΔΕΗ την ΤΕΡΝΑ και τις άλλες πολυεθνικές εταιρείες, γίνονται με απουσία χωροταξικού σχεδίου, και –σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός άναρχου σχεδιασμού σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί και να καταλήξει μπούμερανγκ για τις επενδύσεις.
«Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη διαφαίνεται στη λίμνη Πολυφύτου, όπου πέραν των μικρών πλωτών φωτοβολταϊκών που έχει αιτηθεί να εγκαταστήσει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», έχει κατατεθεί για αδειοδότηση και σχέδιο για πλωτή μονάδα ισχύος 500 MW, συσπειρώνοντας ένα μέτωπο αντιδράσεων των όμορων δήμων και της Περιφέρειας, επαγγελματικών επιμελητηρίων και πολιτών κατά οποιασδήποτε επένδυσης ΑΠΕ στη λίμνη» αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Αλλού λοιπόν αντιδρούν, στην «επιδρομή» των εταιρειών να καταλάβουν εξ απήνης τις τεχνητές λίμνες της χώρας. Στην Άρτα, θα υπάρξουν ανάλογες περιβαλλοντικές, αλλά και χωροταξικές και άλλες ευαισθησίες, ώστε η λίμνη Πουρναρίου, να μην δεσμευτεί και από επί πλέον έργα πράγμα που θα ακυρώσει όλα τα υπόλοιπα σχέδια που αφορούν την κοινωνία μας, ενώ τα πλωτά φωτοβολαταϊκά πάρκα, αφορούν τα κέρδη κάποια ιδιωτικής επιχείρησης και εν προκειμένω της ΤΕΡΝΑ;
Νέες τεχνολογίες και «πράσινη» ενέργεια
Τα ήρεμα νερά των τεχνητών λιμνών γύρω από τα φράγματα της ΔΕΗ, οι κλειστοί θαλάσσιοι κόλποι αλλά και τα βαθιά νερά των ελληνικών θαλασσών αποτελούν ήδη αντικείμενο διεκδίκησης μεγάλων και μικρών εταιρειών που έχουν σχεδιάσει επενδυτικά πλάνα για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, σημείωνε η Χρύσα Λιάγγου που επιμελήθηκε το ρεπορτάζ στις οικονομικές σελίδες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
«Πλωτά φωτοβολταϊκά και θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, μπαταρίες αποθήκευσης και στο βάθος υδρογόνο είναι οι νέες τεχνολογίες που προσδένονται στο άρμα της «πράσινης» ανάπτυξης και του δυναμικού μετασχηματισμού που έχει ενεργοποιηθεί παγκοσμίως, καταργώντας τα μέχρι πρότινος ευδιάκριτα σύνορα των αγορών πετρελαίου και ηλεκτρισμού, παραγωγού – καταναλωτή και αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες των πολιτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι νέες αυτές τεχνολογίες βρίσκονται προ των πυλών και στην Ελλάδα, εισάγοντας καινοτόμα μοντέλα αξιοποίησης του ήλιου, των νερών και των ανέμων. Παράλληλα, υπόσχονται λύσεις στο μείζον θέμα της ασφάλειας εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος που δημιουργεί η μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω της υψηλής μεταβλητότητας της παραγωγής τους. Τα ήρεμα νερά των τεχνητών λιμνών γύρω από τα φράγματα της ΔΕΗ, οι κλειστοί θαλάσσιοι κόλποι αλλά και τα βαθιά νερά των ελληνικών θαλασσών αποτελούν ήδη αντικείμενο διεκδίκησης μεγάλων και μικρών εταιρειών που έχουν σχεδιάσει επενδυτικά πλάνα για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών και θαλάσσιων ανεμογεννητριών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, μάλιστα, προπορεύεται της ετοιμότητας της πολιτείας, καθώς εκκρεμεί το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπως και αυτό της αποθήκευσης, ενώ και των φωτοβολταϊκών χρήζει συμπληρωματικών διατάξεων για την εγκατάσταση των θαλάσσιων.
Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα, ωστόσο, προέρχεται από την απουσία χωροταξικού σχεδίου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός άναρχου σχεδιασμού σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί και να καταλήξει μπούμερανγκ για τις επενδύσεις. Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη διαφαίνεται στη λίμνη Πολυφύτου, όπου πέραν των μικρών πλωτών φωτοβολταϊκών που έχει αιτηθεί να εγκαταστήσει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», έχει κατατεθεί για αδειοδότηση και σχέδιο για πλωτή μονάδα ισχύος 500 MW, συσπειρώνοντας ένα μέτωπο αντιδράσεων των όμορων δήμων και της Περιφέρειας, επαγγελματικών επιμελητηρίων και πολιτών κατά οποιασδήποτε επένδυσης ΑΠΕ στη λίμνη. Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» ήταν η πρώτη εταιρεία που κατέθεσε αιτήσεις για πλωτά φωτοβολταϊκά ισχύος 50 MW, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης και σε λιμνοδεξαμενή στη Φλώρινα.
Επενδύσεις συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση τριών πλωτών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 265 MW προωθεί και η ΤΕΡΝΑ. Τα έργα θα εγκατασταθούν στους τεχνητούς ταμιευτήρες Καστρακίου, Πουρναρίου και Στράτου. Σχέδια για εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στις ελληνικές τεχνητές λίμνες έχουν και ξένες εταιρείες, όπως η γερμανική BayWa και η γαλλική Akuo, η οποία λειτουργεί στην Αβινιόν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ευρώπη, ισχύος 17 MW. Εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται και επενδύσεις εγχώριων και ξένων εταιρειών για υπεράκτια αιολικά πάρκα, με έμφαση στα πλωτά αιολικά, που ενδείκνυνται για τα βάθη των ελληνικών θαλασσών. Σε αντίθεση με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που θα πρέπει να θεμελιωθούν στον πυθμένα της θάλασσας για αυτό και εγκαθίστανται σε αβαθή νερά, τα πλωτά αιολικά τοποθετούνται πάνω σε πλωτές εξέδρες που μπορούν να εγκατασταθούν και σε μεγάλα βάθη, όπως αυτά των ελληνικών θαλασσών….
Τις ελληνικές θάλασσες «σκανάρουν» αυτή την περίοδο ξένες κυρίως εταιρείες που κατέχουν την εξειδικευμένη τεχνογνωσία αλλά και ελληνικές οι οποίες βλέπουν την επέκτασή τους στη νέα αυτή αγορά μέσω συμπράξεων με ξένους. Μεταξύ αυτών είναι η νορβηγική Equinor (η μετεξέλιξη της πετρελαϊκής Statoil), που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στον κόσμο και η οποία έχει καταθέσει σχέδιο για την περιοχή των Κυκλάδων. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί επίσης από τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners αλλά και την πορτογαλική Principle Power. Από ελληνικής πλευράς σχέδια για υπεράκτια αιολικά σχεδιάζει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» σε συνεργασία με ξένη εταιρεία, ενώ παλαιότερα ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», τον όμιλο Κοπελούζου και την RF Energy.