Στο Σούλι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο ιστορικό Σούλι βρέθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων για τη θυσία των Σουλιωτών και την ανατίναξη του Κουγκίου από τον καλόγηρο Σαμουήλ.

Η Πρόεδρος κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε ότι «με συγκίνηση βρίσκομαι στο ηρωικό Σούλι, τον περήφανο τόπο που το όνομά του αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία. Τιμάμε τη μνήμη αυτών των τολμηρών ψυχών, των γυναικών του Ζαλόγγου, των ανδρών που τινάχτηκαν στον αέρα στο Κούγκι, των γενναίων πολεμιστών που πέρασαν από τούτα τα βουνά και τα λαγκάδια σαν ιερή φωτιά που θα καταυγάζει πάντα, με το λαμπρό της φως, τη μοίρα του ελληνισμού… στο Σούλι, άνδρες και γυναίκες προσέδωσαν στην έννοια της αυτοθυσίας το πιο βαθύ περιεχόμενο. Τους ευγνωμονούμε για την ανδρεία τους και εμπνεόμαστε από το όραμά τους».

Μετά τη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Παραμυθίας Τίτου, στο ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης, εντός του ιστορικού χώρου, η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στο Κούγκι που φέτος, λόγω κορωνοϊού δεν έγινε η αναπαράσταση ανατίναξής του.

Δήλωση Γ. Στύλιου
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος, που σε δήλωσή του ανέφερε: «Σήμερα στο Σούλι, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, μαζί με τον Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Σουλίου Ιωάννη Καραγιάννη, υποδεχθήκαμε την Α.Ε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 218 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Σουλίου και την αυτοθυσία του καλογήρου Σαμουήλ και των Σουλιωτών για την Ελευθερία. Όλοι οι Ηπειρώτες είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας. Όλοι οι Έλληνες τιμούμε την ιστορία μας».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν. Δ. Βασίλης Γιόγιακας ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021″» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης κ.α.