Στο Υπουργείο Οικονομικών το αίτημα των διήμερων να παράγουν τσίπουρο και τσικουδιά

Αλλαγή νομοθεσίας ζητούν οι διήμεροι του Τυρνάβου για να μπορούν να ονομάζουν «τσίπουρο» και όχι «παραδοσιακό απόσταγμα» το προϊόν που παράγουν καθώς και την έντονη ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην αμπελοκαλλιέργεια η αλλαγή της ονομασίας του «τσίπουρου» που παράγουν, το οποίο θα πρέπει σύμφωνα με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών να το διαθέτουν πλέον ως «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων», διατύπωσε το προεδρείο του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου στον βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Τσικριτσής, πρόεδρος στον Σύλλογο των Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου, «το αίτημά μας βρίσκεται στο υπουργείο των Οικονομικών. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης. Πρέπει να κατατεθεί μια τροπολογία στη Βουλή που να αναφέρει ότι μπορούμε και οι διήμεροι να παράγουμε τσίπουρο και τσικουδιά. Είναι κάτι που θα βοηθήσει την καλλιέργεια, αφού μόνο στην περιοχή του Τυρνάβου καλλιεργούμε 35.000 στρέμματα με αμπέλια»..

Όπως επεσήμαναν οι διήμεροι παραγωγοί, «στο εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, κάθε χρόνο μετά τον τρύγο εδώ και 100 χρόνια, δηλαδή του τσίπουρου, αντικαθίσταται με τον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων». Το τσίπουρο και η παραγωγή του με τον παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή, αποτελεί πολιτισμικό κεφάλαιο και σημαντική διέξοδο για την απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής. Αν δεν διατηρηθεί η ονομασία, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας, με συνέπειες στην τοπική οικονομία. Προς τούτο, υπογράμμισαν ότι δεν αντιτίθενται στην αύξηση της φορολογίας που προβλέπει το σχέδιο νόμου, κατ’ επιταγή της ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Ζητούν, ωστόσο, το προϊόν τους να ονομάζεται και να πωλείται ως τσίπουρο – παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων, ενώ εξέφρασαν την διάθεσή τους να συνεισφέρουν με προτάσεις σε όποια ζητήματα αναδεικνύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με το προϊόν τους.
Κατά την συζήση ο βουλευτής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επικοινώνησε με τον εισηγητή του σχεδίου νόμου από πλευράς της πλειοψηφίας, βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ κ. Γιώργο Αμανατίδη, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες νομοθετικών βελτιώσεων με βάση το αίτημα των αμβυκούχων και να μεταφερθεί από κοινού η επιχειρηματολογία τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.