Στο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων το Μουσικό Σχολείο Άρτας

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με τίτλο: «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία – 2019», που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα από τις 10 ως τις 13 του Μάη και διοργανώθηκε από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας. Το φεστιβάλ συνδιοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της πόλης με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμμετείχαν αποστολές από 17 Μουσικά Σχολεία της χώρας με περίπου 1100 μαθητές.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ήταν ιδιαίτερα πυκνό και ενδιαφέρον και περιείχε βιωματικά εργαστήρια με συμμετοχή όλων των μαθητών, δηλαδή μεγάλα μουσικά σύνολα, φωνητικά και οργανικά, που προετοίμασαν μια σειρά κομματιών με σκοπό τη παραγωγή μιας κοινής συναυλίας, διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου, συναυλίες από καταξιωμένους οργανοπαίχτες της παραδοσιακής μας μουσικής, συμμετοχή των ψαλτικών χορών των σχολείων στη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία σε διάφορους ναούς της πόλης, παρουσίαση των μουσικών προγραμμάτων των Μουσικών Σχολείων σε πλατείες της πόλης της Καβάλας και ασφαλώς την μεγάλη κοινή συναυλία των μουσικών συνόλων στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ήταν το ακόλουθο:

Παρασκευή 10-5-2019

Την Παρασκευή στις 10 του Μάη η αποστολή των 73 μαθητών και 5 εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Άρτας ταξίδεψε στην πόλη της Καβάλας και το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές μας συμμετείχαν στην πρώτη κοινή πρόβα των συνόλων του φεστιβάλ. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι μαθητές μας παρουσίασαν το μουσικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει στο Περίπτερο του ΕΟΤ, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας παρουσίασαν 4 μουσικά σύνολα με διαφορετική θεματική το καθένα. Πιο αναλυτικά παρουσιάστηκαν τραγούδια από τη μουσική παράδοση της Μ. Ασίας, τραγούδια από τη λαϊκή μας μουσική παράδοση, συνθέσεις από την παράδοση της κλασικής Οθωμανικής μουσικής και τραγούδια με θέμα τη μάνα.

Σαββάτο 11-5-2019
Το πρωί του Σαββάτου οι μαθητές μας συμμετείχαν στην δεύτερη κοινή πρόβα των συνόλων του φεστιβάλ υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων καλλιτεχνών. Πιο συγκεκριμένα τα σύνολα στα οποία μπορούσαν να συμμετέχουν οι μαθητές μας ήταν η ορχήστρα Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Τσιαμούλη, η χορωδία της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής υπό την διεύθυνση της κας Σοφίας Νεοχωρίτου, ο ψαλτικός χορός υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Ζαρκαντζά, το φωνητικό σχήμα πολυφωνικού τραγουδιού υπό τη διεύθυνση της κας Αθηνάς Κατσανεβάκη, και η πολυφωνική Ευρωπαϊκή χορωδία υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Καρβούνη. Το απόγευμα οι μαθητές μας παρακολούθησαν μια σειρά διαλέξεων, ο καθένας ανάλογα με τα μουσικά του ενδιαφέροντα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καβάλας ετοίμασε για τους μαθητές όλων των σχολείων μια μεγάλη γιορτή στην κεντρική πλατεία της πόλης με φαγητό, ζωντανή μουσική και χορό. Τη γιορτή αυτή στήριξαν μουσικά οι «Εμπειροτέχνες» ένα μουσικό σχήμα της περιοχής.

Κυριακή 12-5-2019
Το πρωί της Κυριακής ο Εφηβικός Ψαλτικός Χορός του σχολείου μας έψαλλε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας της πόλης της Καβάλας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας. Στη συνέχεια οι μαθητές μας συμμετείχαν στην τρίτη κοινή πρόβα των μουσικών συνόλων του φεστιβάλ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας όλα τα σχολεία έδωσαν ραντεβού στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, όπου παρουσιάστηκαν τα σύνολα που προετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του φεστιβάλ. Η συναυλία που ακολούθησε και παρουσίασε ο κ. Αλέξης Κωστάλας ήταν μια μοναδική εμπειρία, αφού όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο φεστιβάλ ένωσαν τις φωνές και την δεξιοτεχνία τους στα όργανα, αναδεικνύοντας το πολύ σημαντικό έργο που υλοποιείται στα 48 Μουσικά Σχολεία της χώρας σε μουσικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Δευτέρα 13-5-2019
Το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της επιστροφής, οι μαθητές μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Εκεί οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στους χώρους και τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας και τα αντικείμενα που διδάσκονται. Στην επίσκεψη συμμετείχαν και απόφοιτοι του σχολείου μας που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα. Στη συνέχεια οι μαθητές μας επέστρεψαν στην πόλη μας κουβαλώντας στις αποσκευές τους όμορφες και πολύτιμες εμπειρίες και αναμνήσεις.
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε για τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Διοργανώσεις τέτοιου τύπου ενισχύουν και στηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται στα Μουσικά Σχολεία της χώρας, αφού οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να συναντηθούν με συμμαθητές τους από διαφορετικές περιοχές, να παίξουν μαζί μουσική, να μάθουν βιωματικά για τις ποικίλες μουσικές παραδόσεις της πατρίδας μας και να συνεργαστούν μέσα σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο, ιδιαίτερα προσεγμένο, υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων επιστημόνων και καταξιωμένων καλλιτεχνών της παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας, της Δυτικοευρωπαϊκής μουσικής και της Εκκλησιαστικής μουσικής της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, που προετοίμασαν τη συγκεκριμένη δράση, κ. Παναγιώτη Κατσικλή, κ. Ηλία Λένη, κ. Θωμά Κακάνη και κ. Παναγιώτη Γιαννούτσο και φυσικά τους μαθητές του σχολείου μας, που είχαν μια εξαιρετική παρουσία σε ένα σημαντικό φεστιβάλ πανελλαδικής εμβέλειας. Πιστεύουμε ότι οι μαθητές μας αποκόμισαν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει μια τέτοιου είδους διοργάνωση και έχουμε αρχίσει ήδη να σχεδιάζουμε τις ανάλογες δράσεις της επόμενης σχολικής χρονιάς.