«Στρώμα» τα πορτοκάλια στα κτήματα

Πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις στα παγετόπληκτα;

Στα 7 λεπτά οι τιμές για τα χυμοποιήσιμα

Ενώ σε κάποια χωριά της Άρτας πέρασαν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να αποτιμήσουν τη ζημιά από τον παγετό του Ιανουαρίου, σε άλλα χωριά οι αγρότες αναμένουν με αγωνία τους γεωπόνους, αφού πλέον τα πορτοκάλια πέφτουν σωρηδόν και δεν μπορούν να τα μαζέψουν ούτε για χυμό.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμά του ΕΛΓΑ υπολογίζονταν πως τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η αποτίμηση, αρχές Μαρτίου θα υποβάλλονταν τα πορίσματα και τέλος της άνοιξης και αρχές καλοκαιριού θα άρχιζε η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων.
Όσο για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο αυτές η αποτίμηση θα ήταν δυνατή την άνοιξη αφού τότε θα είναι εμφανείς οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία.

Παρόλα αυτά, εκτός από την καταστροφή από τον παγετό, όσο καθυστερούν οι γεωπόνοι να περάσουν, υπάρχει και άλλη ζημιά αφού όσοι επέλεγαν να πάνε τα πορτοκάλια για χυμό η τιμή ήταν 8 λεπτά το κιλό μείον τα κοπτικά έξοδα που υπολογίζονται σε 4,5 λεπτά περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η τιμή στα χυμοποιήσιμα έπεσε στα 7 λεπτά, με αποτέλεσμα να μένουν πολύ λίγα χρήματα στον παραγωγό, με πολλούς να επιλέγουν την άλλη λύση που είναι να τα αφήσει στο χωράφι.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για να αποφασίσουν οι παραγωγοί τι θα κάνουν με τα πορτοκάλια όσα μείνουν στα δέντρα, αλλά και όσα σαπίζουν στη γή.