Συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας

Στις 16 Γενάρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κινητοποιήσεις στις 26 Γενάρη

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι. Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, που συντονίζονται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων κινητοποιήσεων το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη.

Στην Άρτα, μετά από πανηπειρωτική σύσκεψη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας (ΟΑΣΝΑ) αποφασίστηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Tρίτη 16 Γενάρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενώ στις 26 Γενάρη προχωρούν σε κινητοποιήσεις τις πρωτεύουσες των νομών, με την ΟΑΣΝΑ να καλεί σε συγκέντρωση τον αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ στην γέφυρα της πόλης.
Συγκεκριμένα, αγροτοκτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι απ’ όλη την Ήπειρο συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα «Διώνη» στο συνεδριακό κέντρο Άρτας μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας (ΟΑΣΝΑ).

 

Μετά από δεκάδες παρεμβάσεις όπου αναδείχτηκε το σύνολο των προβλημάτων και των διεκδικήσεων τους αποφάσισαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Tρίτη 16 Γενάρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενώ στις 26 Γενάρη προχωρούν σε κινητοποιήσεις τις πρωτεύουσες των νομών.
Η ΟΑΣΝΑ καλεί σε συγκέντρωση τον αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ στην γέφυρα της πόλης καθώς:
-Οι ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας της ακαρπίας στην Ελιά (πάνω από 95%) λόγο των περσινών άσχημων καιρικών φαινομένων αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης
-Οι παραγωγοί στα εσπεριδοειδή αντιμετωπίζουν μειωμένη χαμηλής ποιότητας παράγωγη εξαιτίας της εξάπλωση του εντόμου «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης», που τα προσβάλλει

Μειωμένη παράγωγη λόγο καιρικών συνθηκών αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι αλλά και τις κάθε είδους απαγορεύσεις που τους επιβάλει η Κυβέρνηση στην παράγωγη και διακίνηση των προϊόντων τους.
– οι κτηνοτρόφοι έχουν πρόβλημα μεγάλο καθώς οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή, ενώ ακούγεται πως πιέζουν για νέα μείωση στην τιμή.

Σε όλη την Ελλάδα
Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται από τη Θεσσαλία όπου οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατυκάμπου, από τις 13 Δεκέμβρη.
-Οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, βγάζουν από Δευτέρα 15 Γενάρη τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.
-Οι αγρότες της Μαγνησίας επίσης βγάζουν τρακτέρ σε πλατείες των χωριών.
— Τρακτέρ έχουν βγει στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ τις επόμενες μέρες θα βγουν τρακτέρ και σε άλλα χωριά με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
— Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου – Βόνιτσας προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε συσκέψεις σε Βόνιτσα και Λεπενού. Αποφασίστηκαν την Δευτέρα 22 Γενάρη να γίνουν δύο συγκεντρώσεις, στο Αγρίνιο (12 μ.) στην κεντρική πλατεία και στο κόμβο της διασταύρωσης της Βόνιτσας με τη Λευκάδα (11.30 μ.μ.).
— Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 15 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στη Νάουσα (αίθουσα της «Βέτλανς») και καλεί σε συμμετοχή όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, αγρότες και κτηνοτρόφους από Ημαθία και Πέλλα.