Συγκεχυμένη η κατάσταση με τα κρούσματα στην Ήπειρο

Οι ενστάσεις παραμένουν

Άρση αναστολής εκδηλώσεων στην περιοχή μας

Με απόφαση που υπέγραψε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριος Μαυρογιώργος ανακαλείται η προηγούμενη της 19ης Αυγούστου 2020 για αναστολή των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στα όρια της Ηπείρου μέχρι την 31 Αυγούστου 2020.
Η νέα απόφαση ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020. Ειδικά για εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται και με φορείς εκτός Ηπείρου, η άρση της αναστολής ισχύει από το Σάββατο 22 Αυγούστου.

Κατά τα λοιπά, για πανηγύρια- μουσικές εκδηλώσεις, λιτανείες, γάμους, βαπτίσεις κλπ, εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η ανάκληση της αρχικής απόφασης έγινε μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ελέγχου μεγάλου αριθμού δειγμάτων που ελήφθησαν για τυχόν μετάδοση του covid-19, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης επαφών θετικών κρουσμάτων ήταν αρνητικά και ως εκ τούτου δεν προκύπτει εκτεταμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα και ειδικά σε υπηρεσίες και φορείς ευρείας προσέλευσης πολιτών, έχοντας αρθεί το κατεπείγον που επέβαλε την έκδοση της απόφασης της 19ηςΑυγούστου 2020.

Να σημειωθεί πως η ΠΕΔ Ηπείρου είχε διαφωνήσει με την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, να απαγορεύσει εκδηλώσεις στην Ήπειρο από με από 19-31 Αυγούστου 2020 και με επιστολή του Πρόεδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση, στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ζητείται αναθεώρηση της απόφασης ματαίωσης των εκδηλώσεων από 19-31 Αυγούστου 2020.
Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, στην επιστολή αναφέρει πέραν της έλλειψης πραγματικού και νόμιμου ερείσματος αλλά και του αρνητικού θεσμικού αντίκτυπου στους ΟΤΑ Α’ βαθμού της απόφασης, σειρά λόγων όπως: αποστολή λανθασμένων μηνυμάτων στην κοινωνία και στους επισκέπτες, ότι έπαψε η Περιφέρεια Ηπείρου να αποτελεί ασφαλή προορισμό, περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των καλλιτεχνών και συντελεστών των εκδηλώσεων και της τοπικής οικονομίας, αλλά και της ακύρωσης της εικόνας των Δήμων οι οποίοι υπέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά και εφάρμοσαν όλα τα μέτρα κατά την διεξαγωγή των εκδηλώσεων, στέλνοντας παράλληλα το σωστό μήνυμα στην κοινωνία. Απόδειξη αυτών είναι ότι δεν συνδέθηκε κρούσμα με την πραγματοποίηση κάποιας εκδήλωσης Δήμου.

Τα κρούσματα
Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε στην Ελλάδα με 284 νέους φορείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Κυριακής, ενώ καταγράφονται δύο ακόμη θάνατοι. Ρεκόρ επίσης αποτελούν τα 141 κρούσματα στην Αττική. Από τα 284 νέα κρούσματα τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8.664, εκ των οποίων το 55.2% είναι άνδρες. Οι θάνατοι ασθενών με Covid-19 από την έναρξη της επιδημίας έχουν ανέλθει συνολικά σε 242. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 31, με το 74.2% να είναι άνδρες.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:
– 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
Ανακοινώθηκε επίσης 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων, 1 στην Π.Ε Πρέβεζας. Γενικά όμως στην Άρτα επικρατεί ένας προβληματισμός, σχετικά με την ενημέρωση, που από πολλούς πλέον θεωρείται ελλιπής.

Επανέρχονται Τσιόδρας – Χαρδαλιάς
Επανέρχεται η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς θα προχωρούν σε ενημέρωση κάθε Τρίτη και Πέμπτη ή Τρίτη και Παρασκευή, καθώς θεωρείται ότι η χώρα μπαίνει σε κρίσιμο σημείο της πανδημίας.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προειδοποίησε εξάλλου ότι οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς επιστρέφουν οι αδειούχοι του Αυγούστου.
Λοιμοξιολόγοι όπως ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποιούν ότι βιώνουμε ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας παντού.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος προειδοποίησε για νέα πιθανά τοπικά lockdown και αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς.