Συζήτηση για τα Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
«Η Περιφέρεια δεν μπορεί να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, ούτε να νομοθετήσει μπορεί… Αντιλαμβανόμαστε τις ενστάσεις αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Και είναι δύσκολο για την χώρα να μείνει ένα νησί αποκομμένο από την παγκόσμια εξέλιξη. Στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων υπάρχουν αρνητικά και θετικά και χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης στη συζήτηση για τα Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια στο Περιφερειακό Συμβούλιο.Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν αντικίνητρα ώστε να μην συγκεντρωθούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και να αποτραπεί η αποδυνάμωση των περιφερειακών.
Στην τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και τα εξής:
-«Συμφωνούμε με την πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τη διασφάλιση των ποιοτικών κριτηρίων που πρέπει να ισχύουν και για την αποκλειστική χρηματοδότηση μόνο των Δημόσιων Πανεπιστημίων από δημόσιους πόρους. Εμείς και να θέλαμε, δεν μπορούμε να παρέμβουμε ούτε στα οικονομικά, ούτε στα λειτουργικά τους ζητήματα, πολύ περισσότερο δε στην επιστημονική στελέχωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων…. Μόνο συμπληρωματικά συνδράμουμε. Και το κάναμε, καλύπτοντας αρκετές φορές τμήμα των δαπανών για στέγαση φοιτητών, με την ανάληψη του κόστους ανακατασκευής της Παπαζόγλειου για να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική Σχολή. Η Περιφέρεια Ηπείρου στήριξε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως και το πρώην ΤΕΙ και μέσω του ΕΣΠΑ στον τομέα των ερευνητικών προγραμμάτων».
-«Σήμερα σε ξένα πανεπιστήμια σπουδάζουν περίπου 40.000 Έλληνες φοιτητές…. Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς τους φοιτητές, όταν τελειώσει τις σπουδές του στην Ελλάδα επιστρέφει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Σε αυτούς προστίθενται και κάποιες άλλες χιλιάδες που αποφοιτούν από ξένα κολέγια με παραρτήματα στην Ελλάδα.
Ακούμε και ακούσαμε για προσέλευση πανεπιστημίων χαμηλού επιπέδου: Η σύγκριση θα είναι αναπόφευκτη μεταξύ τους, αλλά και με τα Δημόσια Πανεπιστήμια που θα έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης της διαφοράς και του επιπέδου τους. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που αποφοίτησαν από πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, που δεν εντάσσονται όλα στα τοπ- πανεπιστήμια».
-«Η πλήρη στήριξη των Δημόσιων Πανεπιστημίων είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για όλους. Αν θέλουμε πραγματικά να συμβάλλουμε θετικά στη συζήτηση που ξεκινά, πρέπει να προτείνουμε να γίνει αναδιάταξη σχολών και τμημάτων: Να προστεθούν νέα αντικείμενα εκπαίδευσης, ώστε οι απόφοιτοί τους να έχουν οι ίδιοι προοπτική επαγγελματικής απασχόλησης, αλλά και να καλύπτονται ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα 423 πανεπιστημιακά τμήματα και να λείπουν χρήσιμες και αναγκαίες ειδικότητες για την οικονομία, τις επιστήμες και την κοινωνία.
-«Τελειώνω όπως άρχισα: Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η ανακοίνωση της Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόσο για τη χρηματοδοτήσεις, όσο και για την υποστελέχωση. Επίσης: Πρέπει να υπάρξουν αντικίνητρα ώστε να μην γίνει υπερσυγκέντρωση και των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη και να προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση των περιφερειακών ΑΕΙ».
Οι παρατάξεις
Εκ μέρους της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» την κεντρική εισήγηση έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό ενώ στη συνέχεια επικέντρωσε στους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ειδικά στα Περιφερειακά όπως των Ιωαννίνων. Ο Σάββας Δημητριάδης αφού έκανε μια αναδρομή στη συμβολή των ελληνικών και δη των περιφερειακών πανεπιστημίων στην πυροδότηση μιας σημαντικής ανάπτυξης της περιφέρειας σε όλη τη χώρα, ήρθε ακολούθως στις αρνητικές συνέπειες που θα σημάνει η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ για τα περισσότερα περιφερειακά πανεπιστήμια με κίνδυνο να κλείσουν ορισμένα λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων και με παρεπόμενη συνέπεια για την περιφερειακή ανάπτυξη. “Η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα εμπόριο ελπίδας υποσχόμενη οικονομικά συμφέρουσες σπουδές στη χώρα μας ενώ μπορεί να είναι δωρεάν στο δημόσιο πανεπιστήμιο” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητριάδης, και στη συνέχεια μίλησε για το καθεστώς υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που χαρακτηρίζει σήμερα τα δημόσια Πανεπιστήμια στη χώρα μας.
Ο Άλκης Παπαχρηστάκης, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Ήπειρος Όλον”, μίλησε ως εισηγητής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε κατά όπως είπε, ενός υβριδικού ιδιωτικού πανεπιστημίου, όταν μάλιστα η τομή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των αλλαγών έχει ως αποτέλεσμα να συναρτώνται αυτές από ποιος πληρώνει άρα ποιος ελέγχει την ακαδημαϊκή λειτουργία. «Τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα είναι αυτά που δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα. Πλήγμα με μείωση φοιτητών που θα οδηγήσει σε κλείσιμο σχολών και τμημάτων. Πρέπει να αντιδράσουμε ώστε να μην βρεθούμε στη θέση αυτή» σημείωσε.
Ο Γιώργος Πρέντζας για τη “Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου” ανέφερε ότι ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι «η πλήρης μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις», τόνισε πως ισοπεδώνει το πτυχίο γιατί δεν προβλέπει πουθενά τον κατώτατο χρόνο φοίτησης και προέβλεψε πως τα νόμιμα σήμερα κολέγια θα ανωτατοποιηθούν μέσω του franchising, με ξένα μητρικά πανεπιστήμια. Επαγγελματικά δικαιώματα πανεπιστημιακών σχολών δηλαδή, από κολέγια με πτυχία για αναλώσιμους αποφοίτους, στις ορέξεις των εργοδοτών που θα ψάχνουν για φθηνό εργατικό δυναμικό.
Η Μάγδα Τάτση επικεφαλής της παράταξης “Ορίζοντες Ηπείρου” έθεσε ερωτήματα αν όντως υπάρχει σήμερα το ενδιαφέρον ιδιωτών για ίδρυση Πανεπιστημίων και αναρωτήθηκε γιατί να μιλάμε για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα, όταν βασικές ελλείψεις υπάρχουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση σήμερα.
Ο Λάμπρος Γεωργόπουλος, επικεφαλής της παράταξης ΦΩΣ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει η ρύθμιση αυτή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ δεν τάχθηκε κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων επί της αρχής πάντως ο επικεφαλής του “Φωτός”.
Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν και οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης Γιάννης Στέφος και Στέφανος Ζούμπας.