Συζήτηση Για τον Μαύρο Αλευρώδη
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο από το συνδυασμό «Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις»
Αλκης Παπαχρηστάκης: σε απόγνωση οι αγρότες στην Άρτα-Ποιές οι ενέργειες της Περιφέρειας;
Βασίλης Ψαθάς: δεν ολιγωρήσαμε ούτε αδιαφορήσαμε για το πρόβλημα
Ερώτηση από τον συνδυασμό «Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις»
Θέμα σχετικά με την αντιμετώπιση του Μαύρου Αλευρώδη που «έχει φέρει σε απόγνωση και αδιέξοδο εκατοντάδες αγρότες στην Άρτα και γενικά σε όλη την ήπειρο» κατέθεσε στην καθιερωμένη συζήτηση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Άλκης Παπαχρηστάκης Περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου συνδυασμού « Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις» και Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο κ. Παπαχρηστάκης στην τοποθέτησή του σημείωσε πως «φαίνεται ότι έρχεται η ολική καταστροφή και μαζί με αυτή έρχεται και η οικονομική καταστροφή της Άρτας και είναι θέμα χρόνου αν δεν παρθούν αποφάσεις ΑΜΕΣΑ», τονίζοντας πως «Τα αγροτικά προϊόντα είναι για την ΗΠΕΙΡΟ μία φλέβα χρυσού και πρέπει να την απολαμβάνουν όλοι, αγρότες και κάτοικοι της Ηπείρου και όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία. Ο κάμπος της Άρτας πεθαίνει, μεγάλος χαμένος θα είναι οι αγρότες και οι παραγωγοί οι οποίοι θα βλέπουν το βιός τους να καταστρέφεται. Η περιφέρεια Ηπείρου μπορεί και έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων ώστε να δημιουργήσουν στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος για να μην πούμε “τέλος εποχής”».
Στην ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου συνδυασμού « Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις», απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο οποίος αφού υπογράμμισε πως «Από την πρώτη στιγμή, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018 όταν κι εντοπίσθηκε στον αστικό ιστό της Άρτας ο Μαύρος Αλευρώδης σε εσπεριδοειδή, τριανταφυλλιές και αμπέλια, ενημερώσαμε το ΥΠΑΑΤ. Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Άρτας και τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του στην πεδιάδα της Άρτας, όπου και καλλιεργούνται δυναμικά 38.000 στρέμματα εσπεριδοειδών, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα σε διάστημα πέντε ετών να έχουμε προσβολή των καλλιεργειών σε πολλές περιοχές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές και άλλων φυτών ξενιστών) και σε ποσοστό που αγγίζει το 40% της καλλιεργούμενης έκτασης».
Ο κ. Ψαθάς σημείωσε ακόμη ότι «Τα χημικά μέσα δυστυχώς δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν ολοκληρωτικά τον μαύρο αλευρώδη, γι αυτό το ΜΦΙ ανάλαβε την βιολογική καταπολέμησή του με αποστολές επιστημόνων αρχικά στην Χαβάη και ύστερα στο Βιετνάμ, Ιαπωνία κλπ.» ενώ «Τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συσκέψεις με φορείς της ΠΕ Άρτας (γεωπόνους της ΔΑΟΚ , ιδιώτες γεωπόνους, εκπροσώπους της ΟΑΣΝΑ κλπ.) ενώ τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους η Περιφέρεια ζήτησε με έγγραφό της την συνδρομή του ΥΠΑΑΤ προς τους καλλιεργητές για την αντιμετώπιση του επιπλέον κόστος που προέκυψε από την αυξημένη χρήση γεωργικών φαρμάκων».
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, υπενθύμισε πως «Πριν τρία χρόνια, είχαμε κάνει πρόταση ολοκληρωμένη και συγκροτημένη για την αναδιάρθρωση του φυτικού κεφαλαίου σε όλη την Περιφέρεια, προς το ΥΠΑΑΤ. Η πρότασή μας αφορούσε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και υποβλήθηκε στην αρχική προετοιμασία του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως το ΥΠΑΑΤ προτίμησε να χρηματοδοτήσει μόνο τις Ομάδες Παραγωγών, κατόπιν μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου».
Η ερώτηση Παπαχρηστάκη
Αναλυτικά η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Άλκη Παπαχρηστάκη έχει ως εξής: «Κύριε Περιφερειάρχη,
Σαν αιρετός εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Αρτας , εκλεγμένος με το συνδυασμό «Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις», συναντώ καθημερινά πολλούς αγρότες και πολίτες της Άρτας που μου εκφράζουν την αγωνία τους όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα με την εξάπλωση του μαύρου αλευρώδη στην Άρτα .
Αγωνία ανθρώπων που ζουν τις οικογένειές τους από την καλλιέργεια και εμπορία των εσπεριδοειδών και άλλων προϊόντων καθώς επίσης και απλών πολιτών που ασχολούνται με τα κτήματα τους για προσωπική τους χρήση .
Σε αυτό το σημείο θα κάνω μία μικρή αναφορά στο πρόβλημα του μαύρου αλευρωδη ο οποίος παρουσιάστηκε στην Άρτα το 2018 και εξαπλώθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε πρώτη φάση χτύπησε το 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων .
Δεν έχω σκοπό να καταγράψω λάθη ή παραλείψεις που έγιναν στην αρχή του προβλήματος όταν έγινε γνωστό και προφανώς δεν εισακούστηκαν οι υπάλληλοι της διεύθυνσης γεωργίας στην Άρτα.
Δεν θα αναφερθώ στον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη γιατί από συζητήσεις που έκανα όχι μόνο αδιαφόρησε στην αρχή για την έξαρση του προβλήματος αλλά δεν έδωσε καμία σημασία στην αγωνία των αγροτών και των πολιτών της Άρτας που προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι έρχεται ολική καταστροφή.
Θα αναφερθώ όμως στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Κύριο Στυλιο πού αν και είχε τον τρόπο και τη δυνατότητα να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα, μέσα στη Βουλή σε ερώτηση τον Μάρτιο του 23 ο ίδιος είπε: το πρόβλημα του μαύρου αλευρώδη είναι υπαρκτό και αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό θέμα γιατί ενώ τα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλιμα έντομα δεν αντιμετωπίζουν πλήρως το πρόβλημα ενώ η αλόγιστη χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων ενισχύει την ανθεκτικότητα των εντόμων, είπε επίσης για το Μπενάκειο ινστιτούτο ότι χρηματοδοτείται από το υπουργείο για την αντιμετώπιση με στόχο την βιολογική αντιμετώπιση τού προβλήματος ενώ σημείωσε ότι η νέα ΚΑΠ 23-27 παρέχει δυνατότητα χρηματοδότησης και καταπολέμησης του εντόμου αρκεί να βρεθεί αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί και οι αγρότες θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα.
Επίσης ο κύριος Στυλιος ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια ,ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και προσβολή από μύκητες όπως ο μαύρος αλευρώδης.
Από τον Μάρτιο του 23 που τοποθετήθηκε ο κύριος Στυλιος στη βουλή μέχρι και σήμερα δεν άκουσα ότι ασχολήθηκε ξανά με το μεγάλο πρόβλημα του μαύρου αλευρώδη.
Αφού πέρασαν τα χρόνια και από το 2018 φτάσαμε στο 2024 αυτό που βιώνουν όλοι οι αγρότες και παραγωγοί είναι ότι σε περίπου 38.000 στρέμματα εσπεριδοειδών λύση στο πρόβλημα δεν δόθηκε η δεν προσπάθησαν να δώσουν .
Δυστυχώς κάποιοι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ανεμογεννήτριες και τά πλωτά φωτοβολταϊκά διευκολύνοντας καταρχήν με εύκολη πρόσβαση στα βουνά, με γέφυρες, με νέους δρόμους για να κερδίζουν οι λίγοι, ενώ για το αυτονόητο, να δώσουμε λύσεις για τους πολλούς δηλαδή τους αγρότες τους μικρομεσαίους δυστυχώς υπάρχει αδιαφορία.
Αν δεν αλλάξουμε στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων δεν θα πάμε καθόλου καλά.
Επανέρχομαι στο συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο είναι τεράστιο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα ,πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός εξεύρεσης λύσης.
Τα αγροτικά προϊόντα είναι για την ΗΠΕΙΡΟ μία φλέβα χρυσού και πρέπει να την απολαμβάνουν όλοι, αγρότες και κάτοικοι της Ηπείρου και όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία.
Ο κάμπος της Άρτας πεθαίνει, μεγάλος χαμένος θα είναι οι αγρότες και οι παραγωγοί οι οποίοι θα βλέπουν το βιός τους να καταστρέφεται.
Η περιφέρεια Ηπείρου μπορεί και έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων ώστε να δημιουργήσουν στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος για να μην πούμε “τέλος εποχής” .
Κύριε Περιφερειάρχη,
αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προεκλογική περίοδο εσείς ο ίδιος είπατε ότι θα επιχορηγηθούν οι αγρότες με ένα ποσό για την κάλυψη των φυτοφαρμάκων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αγρότες και οι παραγωγοί της Αρτας να μην δείχνουν εμπιστοσύνη στον φορέα πού μας εξέλεξαν να τους εκπροσωπούμε και είναι η Περιφέρεια.
Όι “γλάστρες” που ήρθαν για να δώσουν λύση στο πρόβλημα ήταν ελάχιστες ενώ ενημερώθηκα ότι εντός των ημερών με ένα νέο πρόγραμμα θα φέρουν νέες και περισσότερες “γλάστρες” με το έντομο που αφορά την εξάλειψη του φαινομένου του μαύρου αλευρώδη.
Κύριε Περιφερειάρχη,
Μακρηγορώ γιατί φαίνεται ότι έρχεται η ολική καταστροφή και μαζί με αυτή έρχεται και η οικονομική καταστροφή της Άρτας και είναι θέμα χρόνου αν δεν παρθούν αποφάσεις ΑΜΕΣΑ.
Καί γι’αυτό τον λόγο κύριε Περιφερειάρχη ερωτάσθαι,
1) Τι προτίθεται να κάνετε για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που δημιουργεί την ολική καταστροφή στα εσπεριδοειδή και άλλα δέντρα όπως αμπέλια, Αχλαδιές, Μουριές , Συκιές , Ροδιές και άλλα
2) Σαν πολιτικός προϊστάμενος θα κάνετε παρέμβαση για τα εγκαταλελειμμένα χωράφια τα οποία είναι μαυρισμένα και η αντίδραση των αγροτών είναι ότι ο εχθρός μεταφέρεται στα περιποιημένα δικά τους χωράφια.
3) Μπορούμε να δώσουμε λύση στο κενό που υπάρχει στην νομοθεσία για τον αστικό κλοιό περι χρήσεις εντομοκτόνου η φυτοφαρμάκων.
4)Προεκλογικά δεσμευτήκατε για επιχορήγηση στο κόστος των φυτοφαρμάκων αλλά δεν έγινε τίποτα θα κάνετε παρέμβαση στο υπουργείο ούτως ώστε ένα μέρος από το κόστος της χρήσης των φυτοφαρμάκων να μειωθεί γιατί η επιβάρυνση είναι μεγάλη.
5) Μήπως πρέπει να ενεργοποιηθούν παραμελημένα χυμοποιεία της περιοχής γιατί τα χυμοποιεία του Αργους δεν θα δεχτούν πορτοκάλια από την Άρτα λόγω μεγάλης αντίδρασης από τους αγρότες του Άργους μήπως μεταφερθεί το έντομο στις δικές τους καλλιέργειες.
Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν θα πάει ούτε για χυμοποίηση ενώ όπως γνωρίζουμε το μανταρίνι δεν απορροφάται για χυμό.
6) Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τον μαύρο αλευρωδη αφού είναι θέμα χρόνου να μεταφερθεί και στους αμπελώνες των Ιωαννίνων (γιατί ο μαύρος αλευρώδης δημιουργεί πρόβλημα και στα αμπέλια)
Νομίζω πώς αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από την εξάπλωση του στους αμπελώνες των Ιωαννίνων.
7) Πιστεύετε κύριε Περιφερειάρχη ότι εάν οι υπάλληλοι της διεύθυνσης γεωργίας ανήκαν στο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και όχι στο Υπουργείο Εσωτερικών το πρόβλημα θα είχε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.
8) Τέλος ερωτώ, θα μπορούσε να υπάρξει επιδότηση αλλαγής καλλιέργειας ( περιβόητη αναδιάρθρωση).
Η απάντηση Ψαθά
Αναλυτικά η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. ΑΡΤΑΣ ΒΑΣ. ΨΑΘΑ για την αντιμετώπιση του «ΜΑΥΡΟΥ ΑΛΕΥΡΩΔΟΥΣ» στην ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ» κ. Άλκη Παπαχρηστάκη, είναι η εξής:
«Κύριε Περιφερειακέ Σύμβουλε,
Κατανοούμε την ύπαρξη του προβλήματος, όπως και την αγωνία της παράταξής σας, έστω και καθυστερημένα να ασχοληθείτε μ’ αυτό και σας ευχαριστούμε για τη ευκαιρία που μας δίνετε για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου της Άρτας.
Από την πρώτη στιγμή, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018 όταν κι εντοπίσθηκε στον αστικό ιστό της Άρτας ο Μαύρος Αλευρώδης σε εσπεριδοειδή, τριανταφυλλιές και αμπέλια, ενημερώσαμε το ΥΠΑΑΤ. Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Άρτας και τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του στην πεδιάδα της Άρτας, όπου και καλλιεργούνται δυναμικά 38.000 στρέμματα εσπεριδοειδών, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα σε διάστημα πέντε ετών να έχουμε προσβολή των καλλιεργειών σε πολλές περιοχές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές και άλλων φυτών ξενιστών) και σε ποσοστό που αγγίζει το 40% της καλλιεργούμενης έκτασης.
Στα προσβεβλημένα φυτά εσπεριδοειδών το έντομο δημιουργεί τεράστιες αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, τα φυτά εξασθενούν, δημιουργούνται μελιτώδη εκκρίματα στα φύλλα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που καλύπτει φύλλα και καρπούς καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους.
Επειδή προς το παρόν δεν είναι εφικτή η βιολογική καταπολέμηση του εντόμου, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα για το σκοπό αυτό, σε επαναλαμβανόμενες δόσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το κόστος παραγωγής του προϊόντος.
Συμπερασματικά το κόστος αγοράς των φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση του Μαύρου Αλευρώδη, σε συνδυασμό με το σύνηθες ετήσιο κόστος για την αγορά γεωργικών εφοδίων και φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση άλλων εντομολογικών εχθρών και ασθενειών των εσπεριδοειδών, είναι πολλαπλάσιο συγκριτικά με προηγούμενα έτη».
Επιπλέον η ΔΑΟΚ Άρτας σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Ψαθά για την αντιμετώπιση του μαύρου αλευρώδη προέβη στις εξής ενέργειες:
1. Όταν το 2016 ο μαύρος αλευρώδης προσέβαλε εσπεριδοειδή στο Ν. Κέρκυρας , ενημέρωσε τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών του νομού Άρτας με Δελτίο Τύπου για όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην διαδοθεί ο εντομολογικός εχθρός καραντίνας στην ΠΕ ΑΡΤΑΣ.
2. Με νέο δελτίο τύπου το έτος 2018, όταν ο μαύρος αλευρώδης παρατηρήθηκε στην Θεσπρωτία, ενημέρωσε τους παραγωγούς και όλους τους εσπεριδοκαλλιεργητές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην διαδοθεί στην περιοχή μας, καθώς και το ΥΠΑΑΤ.
Στο δελτίο τύπου που εκδώσαμε και το οποίο συνοδευόταν από οδηγίες κι ενημερωτικό υλικό, συστήναμε τα προσβεβλημένα κτήματα, όπως και τα εγκαταλελειμμένα να εκριζωθούνε εντελώς.
3. Ο εντομολογικός εχθρός και παρ’ όλες τις ενέργειές της ΔΑΟΚ Άρτας εντοπίστηκε το έτος 2019 στον αστικό ιστό της Άρτας (Βαλαώρα) σε φυτά εσπεριδοειδών, τριανταφυλλιάς και αμπέλου. Το έτος 2021 εντοπίστηκε στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, το έτος 2022 στην Αχαΐα και το έτος 2023 στους νομούς Αργολίδας και Αττικής.
4. Ακολούθησαν νέες ενημερώσεις στους παραγωγούς μας και στους φυτωριούχους της περιοχής μας για τα μέτρα περιορισμού της διάδοσής του στις δυναμικές καλλιέργειες εσπεριδοειδών του κάμπου της Άρτας. Ταυτόχρονα ενημερώθηκε το ΥΠΑΑΤ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του εντόμου με χημικά σκευάσματα ή και μέτρα βιολογικής καταπολέμησής του.
5. Τα χημικά μέσα δυστυχώς δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν ολοκληρωτικά τον μαύρο αλευρώδη, γι αυτό το ΜΦΙ ανάλαβε την βιολογική καταπολέμησή του με αποστολές επιστημόνων αρχικά στην Χαβάη και ύστερα στο Βιετνάμ, Ιαπωνία κλπ.
6. Τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συσκέψεις με φορείς της ΠΕ Άρτας (γεωπόνους της ΔΑΟΚ , ιδιώτες γεωπόνους, εκπροσώπους της ΟΑΣΝΑ κλπ.) ενώ τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους η Περιφέρεια ζήτησε με έγγραφό της την συνδρομή του ΥΠΑΑΤ προς τους καλλιεργητές για την αντιμετώπιση του επιπλέον κόστος που προέκυψε από την αυξημένη χρήση γεωργικών φαρμάκων.
7. Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και την ΔΑΟΚ ¨Άρτας φέρνει ωφέλιμα έντομα από το Βιετνάμ που παρασιτούν τον μαύρο αλευρώδη και τα εξαπολύει στον κάμπο της Άρτας (Ιούνιος 2024).
8. Τα πειράματα αξιολόγησης των ωφέλιμων εντόμων για την καταπολέμηση του Μαύρου Αλευρώδη δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Θα μου επιτρέψετε εδώ να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις, ώστε να καλυφθεί και όλο το εύρος των ερωτήσεών σας:
Πριν τρία χρόνια, είχαμε κάνει πρόταση ολοκληρωμένη και συγκροτημένη για την αναδιάρθρωση του φυτικού κεφαλαίου σε όλη την Περιφέρεια, προς το ΥΠΑΑΤ. Η πρότασή μας αφορούσε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και υποβλήθηκε στην αρχική προετοιμασία του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως το ΥΠΑΑΤ προτίμησε να χρηματοδοτήσει μόνο τις Ομάδες Παραγωγών, κατόπιν μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Σε ότι αφορά την μετακίνηση των υπαλλήλων της Δ/νσης Γεωργίας σε άλλο φορέα, αλήθεια υποστηρίζετε την άποψη ότι οι ΔΑΟΚ θα πρέπει να μεταφερθούν στο ΥΠΑΑΤ και να ανεξαρτητοποιηθούν από τις Αιρετές Περιφέρειες;
Αν ναι, τότε λάθος θεσμό υπηρετείτε!
Να σημειώσω εδώ, πως με την ιδιότητα του Περιφερειακού Συμβούλου, ουδέποτε με επισκεφθήκατε, ουδέποτε μου ζητήσατε κάποια ενημέρωση, έστω και τηλεφωνικώς. Επίσης και πριν εκλεγείτε, ούτε ως απλός πολίτης δεν μου θίξατε ποτέ το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Καταλήγοντας να επισημάνω, ότι ο Περιφερειάρχης ουδέποτε προεκλογικά, αλλά και ούτε κάποιος από εμάς, υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση για την αγορά φυτοφαρμάκων, δεδομένου της γνώσης των αρμοδιοτήτων μας, δηλαδή απλά, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε, διότι δεν μας το επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Ως εκ τούτου, μόνο για ολιγωρία ή αδιαφορία για το πρόβλημα δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Περιφερειακή Αρχή, η οποία το ενδιαφέρον της για τις ανάγκες όλων των Ηπειρωτών της μετουσιώνει σε πράξεις κι όχι σε λόγια!»