Συζήτηση για το νομοσχέδιο Σταβλικών Εγκαταστάσεων στη Βουλή
Παρέμβαση Καχριμάνη: να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών
Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο αφορά «μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διενέργεια ελέγχων και επιβολή κυρώσεων» (σταβλικές εγκαταστάσεις).
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτηση και ψήφιση του στην Ολομέλεια η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου.
Νωρίτερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η πλειονότητα των εξωκοινοβουλευτικών φορέων εξέφρασε θετική γνώμη, υπογραμμίζοντας ότι επιλύονται χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Ορισμένοι, όμως και συνδικαλιστικοί φορείς εξέφρασαν την διαφωνία τους, ζητώντας αλλαγές.
Ειδικότερα:
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς απλοποιείται και αποσαφηνίζεται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας, ενώ επιτέλους δίνεται το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να λειτουργούν ως πραγματικοί κτηνοτρόφοι».
«Γίνεται σήμερα μια επανάσταση. Όμως χρειάζονται να γίνουν και άλλα βήματα, όπως το να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σταβλικά. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα αν δώσουμε σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες το δικαίωμα αυτό», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.
Για «νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση λύνοντας αρκετά χρόνια προβλήματα», μίλησε και ο Δημήτρης Τζιαχρήστος, πρόεδρος της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Θετικός στο νομοσχέδιο δήλωσε και ο Στέργιος Κίρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, προκειμένου «να προχωρήσουν και να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ιωάννης Βλαχάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο, ενώ ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές ως προς τη δυναμικότητα των μονάδων ορνίθων και τις περιοχές εγκατάστασης τους.
«Το νομοσχέδιο βελτιώνει αρκετά θέματα, λύνει χρόνια προβλήματα, ειδικά σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση και τη λειτουργία πρόχειρων καταλυμάτων», είπε από την πλευρά του, ο Νικόλαος Δημόπουλος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Μακεδονίας.
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που λύνει για πρώτη φορά πολλά χρόνια προβλήματα, όπως αυτά που αφορούν τα πρόχειρα καταλύματα και τις αποστάσεις», σημείωσε ο Χρήστος Τσομπάνος, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Ιωάννης Δεκόλης, πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, τονίζοντας ότι «είναι ένα πολύ θετικό νομοσχέδιο, ειδικά για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, που πρέπει να ψηφιστεί από όλους». «Οι όποιες ατέλειες του νομοσχεδίου μπορούν να διορθωθούν, εμείς οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι είμαστε αναπόσπαστο μέρος της προστασίας του περιβάλλοντος, θέλουμε τη προσοχή και τη στήριξη σας», πρόσθεσε.
Ο Νικόλαος Μωραϊτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι «επιβαρύνει οικονομικά μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα τους μετακινούμενους, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία», ενώ ζήτησε την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων.
Ο Ιωάννης Μπούρας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, υπογράμμισε ότι είναι ένα πολύ θετικό νομοσχέδιο, που λύνει χρόνια προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πρόχειρα καταλύματα.
Παρέμβαση Καχριμάνη
Τον λόγο πήρε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που στην παρέμβασή του σημείωσε και τα εξής: «Εάν κάποιος ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της κτηνοτροφίας, θα δει ότι η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να έχει 50 με 60 χιλιάδες φυτά που δίνουν την ποιότητα στα προϊόντα μας. Δυστυχώς, όμως, οι διάφοροι επιτήδειοι αυτό το εκμεταλλεύονται για «πάρτη» τους. Τελευταία είδα τον άνθρωπο που έκανε τις καταγγελίες για δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα ο οποίος ήταν από την περιοχή της Δράμας και έχει εμπόριο στο Αμβούργο και μου είπε ότι πουλούσανε γελαδινό γάλα το οποίο όταν έρχεται στην Ελλάδα είναι αφυδατωμένο, έχουν δεσμεύσει τα φυτικά λιπαρά.
Καταλαβαίνετε ότι έχουμε μεγάλο «αγώνα» μπροστά. Εγώ αισθάνομαι υπερήφανος γιατί όταν ξεκίνησε το θέμα για τα σταβλικά με φώναξε αρχικά η κυρία Αραμπατζή μαζί με την υπηρεσία μου και κάναμε διάφορες προτάσεις, στη συνέχεια ο κ. Λιβανός, είχα συνεργαστεί και με τον κ. Αποστόλου παλαιότερα για αυτό το θέμα. Σήμερα, όμως, είναι για ‘μένα η επανάσταση. Πλέον, δίνει το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να είναι κτηνοτρόφοι και να μην έχουν ανάγκη κανέναν. Θέλει κι άλλα βήματα. Όλα αυτά είναι όχι μόνο θετικά, υπερθετικά.
Παράδειγμα, δεν πρέπει κάθε μονάδα να έχει φωτοβολταϊκό; Μιλάμε για τις ζωοτροφές. Δεν πρέπει όλα τα αντλιοστάσια να έχουν φωτοβολταϊκά ή να έχουν μια πηγή, ο καθένας που έχει ΤΟΕΒ να παίρνει «τζάμπα» ρεύμα; Εμείς δεν έχουμε ακόμα κανονίσει τα των ΤΟΕΒ που χρωστάνε λεφτά και αύριο μπορεί να μην ξεκινήσουν να δουλέψουν τα αντλιοστάσια.
Κύριοι, τα σταβλικά, ξεκινώντας τις πρόχειρες εγκαταστάσεις, γιατί σε όλο το εξωτερικό τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν, βάζοντας μέσα τα χρήματα της ευζωίας που μπαίνει το τσιμέντο, τα θέματα των μονώσεων, το θέμα της αρμεκτικής μηχανής, διαχωρίζουμε τις εγκαταστάσεις που μένουν μέσα οι άνθρωποι, που θα απλωθούν που είναι οι άνθρωποι που έχουν το κοπάδι κοντά, δίνοντας λύσεις και σε πολλούς που δεν μπορούν άμεσα να μετακινηθούν. Θεωρώ ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.
Επειδή έχω ζήσει από κοντά τα προβλήματα με τα δασαρχεία και θέλω να πω ένα μπράβο στο νόμο του κυρίου Χατζηδάκη που έστειλε αρκετούς από αυτούς με τους δασικούς χάρτες να καθαρίζουν σιγά σιγά και τα δάση, να είναι δάση και μετά να μπορούμε να δουλέψουμε εμείς και με το κέρδος που είχαμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για όλες τις εκτάσεις που είχαν «κοπεί» το 2010 και πλέον, η τεχνική λύση και ο τεχνικός σύμβουλος δεν χρειάζονται για να γίνονται όλες αυτές οι «μαϊμουδιές» στο ΟΣΔΕ, θεωρώ ότι θα πάμε καλύτερα. Πρέπει όμως, οι νομοθεσίες του 2015 που έδιναν το δικαίωμα στις αρόσιμες εκτάσεις, ποιοτικές και στα αγοραία βοσκοτόπια και οι άλλοι πήγαν στη Γράμμο και δήλωναν στα κονάκια ότι έχουν εκτάσεις για να παίρνουν και από το φτωχό, το ΟΣΔΕ(…) Για ‘μένα το ΟΣΔΕ να περάσει στον κύριο Πιερρακάκη για να τελειώνει το θέμα, «ο άνθρωπος αυτός κάνει θαύματα».
Δεύτερον, είναι μεγάλο το βήμα που περνάμε και σας λέω, ξεκίνησε από την κυρία Αραμπατζή και τον κύριο Λιβανό, σήμερα, για να πάρουμε άδειες, να δώσουμε και τα φωτοβολταϊκά σε όλες τις μονάδες και να σεβαστούμε τους ανθρώπους του μόχθου που για ‘μένα σήμερα αυτό που θα περάσει στη Βουλή είναι μεγάλη προσπάθεια και βλέπετε ότι δίνουν το δικαίωμα να έχεις και μονάδα δίπλα, μέχρι και βιοαέριο από τα λύματα στην εποχή που θα υπάρχουν για την κλιματική αλλαγή τέτοιες πρωτοβουλίες, να έχουμε, ο καθένας στη μονάδα, να έχει και δίπλα του μονάδα από το βιοαέριο, να έχει τη μονάδα με το φωτοβολταϊκό, να έχει τη μονάδα που μπορεί να δουλέψει και προϊόντα κρέατος, να έχει τη μονάδα που μπορεί να δουλέψει προϊόντα γάλακτος.
Κι επειδή τα λέμε όλα, η νομοθεσία του 2016 και του 2017 για την αγροδιατροφή που αφορά το ελληνικό γιαούρτι και το αγελαδινό γάλα, πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί το γάλα μακράς διαρκείας το οποίο είναι ένα άσπρο νερό σε 120 βαθμούς να έρχεται από αφυδατωμένη σκόνη από το εξωτερικό και να διαλύει την ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Κύριοι, αν είμαστε όλοι μαζί κι εγώ ευχαριστώ τους συναδέλφους που με στηρίζουν και με έχουν βάλει όλα τα χρόνια αυτά υπεύθυνο σε αυτά τα θέματα, σήμερα, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία, αλλά έχουμε πολλές ακόμα να κάνουμε».