Συζήτηση -ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων για την εξέλιξη του Open Mall

Χριστόφορος Σιαφάκας: όποια αλλαγή προτείνεται να την καταθέσουν εγγράφως

 

 

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

 

 

Ενδιαφέρουσα, διεξοδική αλλά και με προβληματισμούς υπήρξε η συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση δια ζώσης και ταυτόχρονα με Τηλεδιάσκεψη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (zoom), την 7η Οκτωβρίου 2024 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 19,00 με συζήτηση λήψη απόφασης, στο μοναδικό Θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την εξέλιξη του έργου Open Mall.

Έμφαση δόθηκε στη συνεδρίαση στη συνέχιση του έργου με διάθεση αξιοποίησης υλοποιήσιμων προτάσεων βελτίωσης χωρίς καθυστερήσεις, πριν την ολοκλήρωση του. Ήταν ένα γόνιμος διάλογος ενώ παρέστησαν πολλοί ενδιαφερόμενοι και επαγγελματίες της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων «Ποτέ δεν είπαμε ότι περιμένουμε να τελειώσει όπως είναι και να έρθουμε μετά. Εμείς δεν είπαμε ποτέ αυτό. Είπαμε ότι κάνουμε οποιεσδήποτε αλλαγές χωρίς να ρισκάρουμε χρόνο και κόστος. Είπαμε όποια αλλαγή έχει η κ. Αμπελογιάννη και ο κ. Τσιριγιάννης να την καταθέσει εγγράφως αφού ελέχθη από την υπηρεσία και πάρουμε το ΟΚ. του μελετητή, εφόσον εξασφαλιστεί ότι δεν θα χάσουμε χρόνο και χρήμα είμαι δεσμευμένος εδώ να την υλοποιήσουμε αύριο». Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου κ. Χρήστος Τσιρογιάννης παραδέχθηκε αστοχίες και καθυστέρηση στην εκτέλεση του πρώτου κομματιού του Open Mall για να αναφερθεί και σε καθυστερήσεις και στη συνέχεια του έργου και πρότεινε να τροποποιηθεί και να αντικατασταθεί ο αστικός εξοπλισμός. Στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα πρασίνου και σκίασης πρότεινε μπορντούρες ώστε να ομορφύνει το έργο. Συνέστησε καθαριότητα και ποιο γρήγορη πλακόστρωση. Πρότεινε για μία 5ετία να μην πληρώνουν τέλη οι καταστηματάρχες και να διαγραφούν τα πρόστιμα.

Προκαλώντας έτσι το σχόλιο του Δημάρχου Χριστόφορου Σιαφάκας που είπε: «Πριν υπήρχαν παρεμβάσεις για υποβολή προστίμων στους καταστηματάρχες, τώρα λένε να μην βάζουμε»!

Η πρόταση του κ. Τσιρογιάννη ήταν να μπουν 3 εκατ. για την στήριξη των επιχειρήσεων, να γίνει η μελέτη χωρίς να σταματήσει το έργο και παράλληλα να τρέξει μία μελέτη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό. Κλείνοντας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τις παρεμβάσεις μετά την ολοκλήρωση του έργου προτρέποντας να στηριχτεί ο Δήμος προς την κατεύθυνση αυτή από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Βάσω Αμπελογιάννη ανέφερε: «Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λογική τελειώνουμε το έργο όπως είναι και όταν τελειώσει διορθώνουμε. Εμείς θεωρούμε ότι πράγματα τα οποία μπορούν πρέπει να διορθωθούν τώρα. Δεν μιλάμε για αλλαγή Μελέτης. Μιλάμε για πράγματα που μπορούν να διορθωθούν από τους ΑΠΕ. Καταστρέφετε κόσμος τι δεν είναι κατανοητό από αυτό;» τόνισε η κ Αμπελογιάννη.

Έδωσε έμφαση στον αστικό εξοπλισμό στην προσβασιμότητα, την όδευση τον φωτισμό, την ασφάλεια, στο θέμα του πρασίνου και την αύξησή του και στις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του έργου.

Στάθηκε επίσης στην ενδιαφέρουσα μελέτη την οποία παρουσίασε ο κ. Μ. Κατσιμπόκης η οποία και θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δ. Χουλιάρας τόνισε «Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να σταματήσει ένα έργο και να γίνει μία καινούργια μελέτη αυτή τη στιγμή για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα από το έργο. Αν μπορεί μη σταματώντας το έργο να γίνει παράλληλα μία μελέτη, ναι, να καθίσουμε να την κουβεντιάσουμε να κάνουν όλοι τις προτάσεις μας. Αν όμως τίθεται θέμα να σταματήσει το έργο για να γίνει καινούργια μελέτη να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα εμείς δεν είμαστε υπέρ. Θα μας βρείτε απέναντι». Αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση του πάνω κομματιού του έργου έδωσε έμφαση στην γρήγορη ολοκλήρωση του έργου χωρίς όμως προχειρότητες.

Για ένα έργο 12 εκατ. ευρώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν κλήθηκε η μελετητική εταιρεία καθόλου κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου έστω και με κάποια αμοιβή για να απαντήσει ο πρώην Δήμαρχος Αρταίων κ. Χ. Τσιρογιάννης ότι είχε αποφασιστεί να αναλάβει αυτό το σκέλος η Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να εξοικονομήσει ο Δήμος 90.000 ευρώ αφού αυτό ήταν στη διακριτική ευχέρεια του Δήμου.

Από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου η κ. Ράνια Τρομπούκη παίρνοντας του λόγο στάθηκε στις τοποθετήσεις και του Δ.Σ. κ. Σφήκα και του Εκπροσώπου της Μελετητικής Εταιρείας κ. Παπαβαρνάβα εκφράζοντας τον προβληματισμό εάν ήταν υποχρεωτικό εκ του Νόμου αυτή η σύμβαση με Τεχνικό Σύμβουλο και εάν αυτό δημιουργεί Νομικό θέμα και εάν πάσχει στη εγκυρότητά της η Σύμβαση εν γένει και αν γεννά περαιτέρω νομικές αξιώσεις.

Απαντώντας η κ. Γρύλια από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ανέφερε ότι οι Μελετητές έχουν υποβάλει ένα αίτημα το οποίο εξετάζεται. Η άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι ήταν δυνητικό και πάνω σε αυτό υπάρχει μία διχογνωμία, αλλά δεν έχει όπως είπε σχέση με τη σύμβαση.

Ο κ. Παπαβαρνάβας μεταξύ άλλων επέμεινε ότι οφείλει να κληθεί ο νικητής του διαγωνισμού.

Ο Δημοτικό Σύμβουλος κ. Κοσμάς τόνισε: «Το μεγάλο λάθος έγινε από τη Δημοτική αρχή Τσιρογιάννη που ενώ εξασφάλισε για την Άρτα 15εκατ. τσιγκουνεύτηκε 90.000 ευρώ για να βάλει σύμβουλο επίβλεψης του έργου τον μελετητή».