Συζήτηση επερωτήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Αλέξανδρο Καχριμάνη

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση της Ηπείρου είναι εμφανής

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απάντησε σε επερωτήσεις των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης για διάφορα ζητήματα. Για τη χαρτογράφηση του Δημογραφικού ζητήματος (Επερώτηση της παράταξης «Κοινού των Ηπειρωτών») ο κ. Καχριμάνης είπε:
«Σήμερα το δημογραφικό και η συρρίκνωση των ορεινών – παραμεθόριων περιοχών, είναι δύο ζητήματα εθνικής επιβίωσης.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση αφορά το σύνολο της Ηπείρου, είναι όμως πιο έντονη και εμφανής στην ύπαιθρο που κυριολεκτικά ερημώνει.
Πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία δεν χρειάζεται στατιστικά στοιχεία για να αποτυπωθεί.

Το χειμώνα υπάρχουν χωριά με μηδέν κατοίκους. Δεκάδες άλλα με μονοψήφιο αριθμό. Σε όλα, κάθε φορά που χτυπά πένθιμα η καμπάνα κλείνει και ένα σπίτι.
Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Ασφαλώς και το δημογραφικό δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που συρρικνώνει πληθυσμιακά τα χωριά. Διαδραματίζει όμως σημαντικό αρνητικό ρόλο.
Το δημογραφικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς διαπερνά το σύνολο σχεδόν των αναπτυγμένων χωρών.

Η Ελλάδα όμως είναι μια από τις χώρες που πλήττεται σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θετικά βήματα σε οικονομικό κυρίως επίπεδο για τις νέες οικογένειες, όπως είναι η χορήγηση και η αύξηση των επιδομάτων για τις νέες γεννήσεις, όπως και το μέτρο για την απόκτηση στέγης από τα νέα ζευγάρια. Θετικά είναι επίσης και άλλα μέτρα που είχαν ληφθεί, όπως η αύξηση των γονικών αδειών, η λειτουργία των ΚΔΑΠ, η αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς,
Δεν αρκούν όμως αυτά.
Τις θέσεις μας τις αναπτύξαμε τόσο στην αρμόδια Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής κ. Ζαχαράκη, όσο και στο συνέδριο της ΕΝΠΕ.

Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις:
1. Όσον αφορά τις φθίνουσες αγροτικές περιοχές, πρέπει να αρθούν όλα τα αντικίνητρα για την επαγγελματική απασχόληση νέων. Τέτοια είναι η διάθεση αγροτικής γης, η δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα και των δύο μελών της οικογένειας.
2. Είναι η υγειονομική ασφάλεια που πρέπει να αισθάνονται οι κάτοικοι. Η άνετη πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία, με την παράλληλη στήριξή τους, ώστε να μην απαιτείται η μετακίνηση στα αστικά κέντρα για φροντιστήρια κλπ.
3. Οι τακτικές συγκοινωνίες, η ασφάλεια και η λειτουργία των βασικών δημόσιων υπηρεσιών. Οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες στην τεχνολογική εξέλιξη. Κατά προτεραιότητα θα πρέπει να αυξηθούν τα ασύρματα δίκτυα και οι κάτοικοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο internet.

Επειδή όμως το δημογραφικό, όπως προανέφερα, είναι γενικό πρόβλημα, η αντιμετώπισή του απαιτεί πολύ πιο σύνθετα μέτρα, σε συνδυασμό και με την αλλαγή κουλτούρας.
• Περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες για την απόκτηση παιδιών, κλιμακούμενη από το 2ο και άνω.
• Παροχή επιπλέον διευκολύνσεων στις εργαζόμενες νέες γυναίκες
• Προτεραιότητα στις προσλήψεις για τις πολύτεκνες μητέρες
• Αύξηση των θέσεων και της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας βρεφονηπιακών- παιδικών σταθμών
• Μείωση του κόστους εκπαίδευσης
• Χρηματοδότηση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
• Εθνική εκστρατεία για το δημογραφικό

Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος που βάζει η επερώτηση, τον κίνδυνο μετανάστευσης στις ηλικίες 15-39, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν λύνεται με παροχή τεχνικής βοήθειας, αλλά με συγκεκριμένες αποφάσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα: Αυτά είναι οι επενδύσεις, τα κίνητρα εγκατάστασης και λειτουργίας ατομικών επιχειρήσεων (αγροτικών, τουριστικών κ.α), η βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων.
Αν υπάρξουν αυτά, τότε ούτε άλλοι νέοι θα μεταναστεύσουν, αλλά και πολλοί από όσους ήδη έχουν φύγει θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και ειδικά στην Ήπειρο.

Για τον καθαρισμό στο Λούρο
Για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Λούρου (Επερώτηση «Λαϊκής Συσπείρωσης») σημεία απάντησης του Περιφερειάρχη έχουν ως εξής:
«Διαβάζοντας την επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαπιστώνω μια μετατόπιση από τις ανησυχίες της για τα λαϊκά στρώματα, στις ανησυχίες για το περιβάλλον!
Παραμένει ωστόσο σταθερή στις καταγγελίες της κατά των εργολάβων. Και εδώ όμως αστοχεί, καθώς οι εργασίες στο Λούρο δεν ανατέθηκαν σε κάποιο μεγαλοεργολάβο, αλλά σε μόνιμο κάτοικο της περιοχής, ιδιοκτήτη μηχανημάτων έργων.

Δεν είναι όμως η μόνη «αστοχία»: Υποστηρίζει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται για να θησαυρίζουν οι εργολάβοι, που καταληστεύουν την άμμο, την κροκάλα και τα υπόλοιπα υλικά των ποταμών που χρησιμοποιούν ως δωρεών οικοδομικά υλικά σε άλλα έργα.
Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει με τον καθαρισμό στο Λούρο. Ο, τι υλικό συγκεντρώθηκε από τον καθαρισμό παρέμεινε στο ποτάμι.

Το έχουμε ξαναπεί, αλλά παρά ταύτα το επαναλαμβάνει στην επερώτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Διαπιστώνουμε επίσης ότι ενώ περισσεύουν οι ανησυχίες για το περιβάλλον, απουσιάζει η παραμικρή αναφορά στους κατοίκους της περιοχής που κινδύνευαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα!
Είναι και αυτή μια περίεργη στάση της παράταξης που σε άλλες περιπτώσεις κάνει «σημαία» την προάσπιση των λαϊκών στρωμάτων.
Ακόμη και αν δεχτούμε ότι κάτι δεν έγινε καλά στον καθαρισμό, αλήθεια δεν προέχουν οι ανθρώπινες ζωές;
Δεν δίδαξε τίποτε η ιστορία στη Θεσσαλία, ή ακόμη γρηγορότερα οι πνιγμοί τόσων ανθρώπων στη Μάνδρα της Αττικής;

Έγιναν όμως λάθη στις διαδικασίες για το Λούρο; Η ίδια Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που γνωμάτευσε κατά της Περιφέρειας για το Λούρο, είχε εκδώσει αντίθεση απόφαση για ανάλογες παρεμβάσεις στην περιοχή του ποταμού της Τύριας.

Επειδή ήδη έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, που αφορά την επιβολή του προστίμου δεν μπορώ να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Περιορίζομαι μόνο σε δύο παρατηρήσεις.
Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος που ζητούν οι Επιθεωρητές, έγινε λίγες εβδομάδες μετά την καταγγελία που έγινε, από τις βροχές που ακολούθησαν.
• Σήμερα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ενώ χάρη στις εργασίες που είχαν γίνει επιτεύχθηκε η αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων ιδιοκτησιών.
• Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει στην Περιφέρεια Ηπείρου τον ιχθυογεννητικό σταθμό Λούρου, ώστε να τον επαναλειτουργήσουμε και για να παράγουμε γόνο πέστροφας για όλα τα ποτάμια. Αυτό για μας είναι όντως μια ουσιαστική περιβαλλοντική πρωτοβουλία, στην οποία επιμένουμε και θέλουμε την ευρύτερη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και των επαγγελματικών του κλάδου».