Συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής
Αντιπαράθεση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας, ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία καθώς υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.
Ο κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μεγάλη τομή στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της χώρας ενώ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο κι αντισυνταγματικές διατάξεις.
Ωστόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επέμειναν στην απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ως προς τη διαδικασία συζήτησής του, αλλά και αντισυνταγματικές και φωτογραφικές διατάξεις.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, παρέπεμψε στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη διαδικασία συζήτησης, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει εξαντλητική συζήτηση χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, μέσω τηλεδιάσκεψης, όλοι οι αρμόδιοι περιβαλλοντικοί φορείς.
Για απαξίωση της Βουλής και των δημοκρατικών κανόνων έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Η ΝΔ εισάγει περιορισμένη συζήτηση σε συνθήκες πανδημίας, την ώρα που η χώρα δίνει την υγειονομική μάχη της. Είναι ανεπίτρεπτο να εισάγουν άσχετο με την αντιμετώπιση της πανδημίας νομοσχέδιο» τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε και πως «το νομοσχέδιο καταστρατηγεί το Σύνταγμα και κυρίως το άρθρο 24, αλλά παραβιάζει και τις αποφάσεις του ΣτΕ».
Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στις δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας και του Συντάγματος και της Βουλής και ζήτησε να γίνει χωρίς περιορισμούς η συζήτηση με τη συμμετοχή και των αρμόδιων περιβαλλοντικών φορέων. Τόσο ο κ. Αρβανιτίδης, όσο και ο ειδικός ομιλητής του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, επισήμαναν ότι αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι θετικές και θα τις υπερψηφίσουν, ωστόσο «το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών άρθρων», τα οποία και θα καταψηφίσουν.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε λόγο για τεράστιο, προκλητικό και απαράδεκτο νομοσχέδιο, προσέθεσε ότι το κόμμα της δεν συμφώνησε στη Διάσκεψη των Προέδρων και κατήγγειλε τη «φαστ τρακ» διαδικασία συζήτησής του.
Τη διαφωνία του κόμματός του με τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, τονίζοντας ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις που έκαναν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, έκανε λόγο για αντιπεριβαλλοντικό και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο.
Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι ξεπέρασε τα όρια της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Σπάτε τη καραντίνα, και με κλειστή τη Βουλή θέλετε να νομοθετήσετε για ένα νομοσχέδιο που δεν είναι επείγον και στο οποίο περιλαμβάνονται 50 άρθρα που δεν τέθηκαν στη διαβούλευση. Ζητάμε την απόσυρσή του και να συζητηθεί με σεβασμό στο Σύνταγμα και τη κοινοβουλευτική δημοκρατία» είπε ο κ. Αρσένης.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, που επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει τη πολιτική του υποκρισία και το είδος της πολιτικής του αισθητικής. Αποδεικνύει το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις πρόσφατες εκλογές. Οι βουλευτές του υψώνουν φωνή χωρίς να έχουν να πουν τίποτα. Με τη συζήτηση επί της ουσίας του νομοσχεδίου αποδεικνύεται η γύμνια του και η αγωνία ύπαρξής του. Αποδεικνύεται η υποκρισία και το πολιτικό του θέατρο».
«Ιδιαίτερα σε περιοχές Natura, κάναμε τις περισσότερες αλλαγές βάσει της διαβούλευσης. Μπορεί και ο αρχηγός σας να έρθει στη Βουλή για να μας πει πού παραβιάζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ μας κουνάτε το δάχτυλο. Πείτε μας, θα το κουνάτε και πάλι αν αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει; Εμείς δεν επειγόμαστε να φέρουμε το νομοσχέδιο. Επείγονται οι αγρότες. Οι 170.000 οικογένειες που έχουν υποβάλει ενστάσεις για το Κτηματολόγιο που κάνατε και τους λέτε ότι τα χωράφια τους δεν είναι χωράφια, αλλά δάση. Επείγονται αυτοί που πράγματι έχουν ευαισθησία σε σχέση με τα κόλπα για τις πλαστικές σακούλες. Επείγονται οι νησιώτες γιατί πρέπει, ενόψει καλοκαιρινού τουρισμού, να τακτοποιηθεί το μπάχαλο με τα σκουπίδια. Επειγόμαστε λοιπόν για το σύνολο της οικονομίας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Τι προβλέπει
Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
• Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Natura
• Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων
• Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.
• Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών.
• Επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 στα 15 χρόνια.
• Καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και αντικαθίσταται από Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά από αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου.