Συζήτηση στη Βουλή για τις ζημιές των εσπεριδοειδών στην Άρτα

Ως τον Ιούλιο Αποζημιώσεις

Ο ΕΛΓΑ υπολογίζει το ποσό σε 2- 2,5 εκατ.

Χρήστος Γκόκας: το Υπουργείο έχει καθυστερήσει να πάρει πρωτοβουλίες

Κανένα στοιχείο για ενισχύσεις λόγω των συνεπειών της κρίσης

Στη βουλή έφερε το θέμα, της οικονομικής καταστροφής των εσπεριδοπαραγωγών της Άρτας, μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις και αναφορές προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας.
“…Η Άρτα, κύριε Υπουργέ, στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα με παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, αλλά και αντίστοιχα προβλήματα και στην εσπεριδοπαραγωγή αλλά και στους άλλους κλάδους, στην κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τις υδατοκαλλιέργειες και στην υπόλοιπη παραγωγή. Είναι σημαντικό να υπάρχουν οι ενισχύσεις στην ώρα τους, όταν αυτές πρέπει να καλύψουν υπαρξιακές ανάγκες, γιατί πώς θα επιβιώσουν και οι αγρότες και οι οικογένειές τους; Πώς θα καλλιεργήσουν;..” υπογράμμισε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, επί της οποίας τοποθετήθηκε εκπροσωπώντας τον κ. Υπουργό, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Οικονόμου.

Σχετικά με το ζήτημα της άμεσης οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών της ΠΕ Άρτας, ο βουλευτής Άρτας, τόνισε κατ’ αρχήν την δραματική οικονομική κατάσταση και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι εσπεριδοπαραγωγοί στο σύνολό τους, αναφέρθηκε στις πολύ χαμηλές τιμές, που δεν κάλυψαν ούτε το κόστος παραγωγής, στις μεγάλες ποσότητες αδιάθετης παραγωγής, στις συνέπειες των βροχοπτώσεων και στις ζημιές του παγετού, υπενθυμίζοντας πως φτάνουμε στο τέλος Απριλίου, πέντε μήνες μετά την πρώτη Επίκαιρη Ερώτηση και τις δύο γραπτές Ερωτήσεις που κατέθεσε, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης, για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος.

Ο Χρήστος Γκόκας επισήμανε πως το Υπουργείο έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα μέχρι σήμερα να πάρει πρωτοβουλίες απέναντι σ’ αυτές τις έκτακτες καταστάσεις, πέρα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που αναμένονται και αφορούν μόνο ένα μέρος της ζημιάς, και χαρακτηριστικά τόνισε: “Υπάρχει, κύριε Υπουργέ, η πολιτική βούληση για συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα για την κάλυψη της τεκμηριωμένης απώλειας του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών μέσα από εθνικές ή και κρατικές ενισχύσεις, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το de minimis; Πότε θα ανακοινωθούν αυτά τα μέτρα οικονομικής στήριξης και τι θα περιλαμβάνουν; Πώς εξελίσσεται η διαδικασία από τον ΕΛΓΑ; Τι προβλέπεται να δοθεί από αυτή την πλευρά στους παραγωγούς σαν αποζημίωση και πότε;”
Ο Πρωτογενής Τομέας δεν έχει προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και δεν στηρίζεται όσο θα έπρεπε, ούτε με ενισχύσεις από τα χρηματοδοτικά προγράμματα στα πλαίσια της πανδημίας, ούτε οι προβλέψεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αντίστοιχες της σημασίας αυτού, σημείωσε ο βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής.

Ως τον Ιούλιο αποζημιώσεις
Από την πλευρά του ο κ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Οικονόμου, σε απάντηση όλων όσων έθεσε στις ομιλίες του ο κ. Γκόκας, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση για την παραγωγή, όπως περιγράφηκε σε αυτές, αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, λέγοντας ότι το 2020 δεν ήταν μια καλή χρονιά, αφού οι συνθήκες ήταν άσχημες, με αρνητικές συγκυρίες.
Όσον αφορά στην ανάγκη λήψης των εξειδικευμένων και συγκεκριμένων μέτρων, παραδέχθηκε και δεσμεύθηκε ότι όσες καλλιέργειες επλήγησαν, είτε εμπίπτουν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ είτε δεν εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, όταν εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής. Σημείωσε την αποτελεσματική λειτουργία του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, αναφέροντας ότι υποβλήθηκαν 1.900 Δηλώσεις που αφορούν 10.000 στρέμματα και προβλέπεται η καταβολή των αποζημιώσεων, να γίνει ως τον Ιούλιο του 2021. Το ποσό των αποζημιώσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, υπολογίζεται σε 2- 2,5 εκατ. Ευρώ για την περιοχή της Άρτας, όπως ανέφερε.

Για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, ανέφερε ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν, και γίνεται αντίστοιχη προσπάθεια, από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Επίσης , ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να δοθούν αποζημιώσεις λόγω καιρικών φαινομένων, όπως ο παγετός, για όλους του αγρότες, είτε αυτοί εμπίπτουν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, είτε όσοι για κάποιες μέρες δεν εμπίπτουν στον Κανονισμό.
Σχετικά με τις ενισχύσεις λόγω των συνεπειών της κρίσης, είτε με κρατικές ενισχύσεις, είτε με το de minimis, ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα αντίστοιχα αιτήματα, και των εσπεριδοπαραγωγών της Άρτας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης αυτών που έχει πληγεί το εισόδημά τους.
Ο κ. Υπουργός όμως, δεν αναφέρθηκε ούτε στο ύψος αυτής της ενίσχυσης, ούτε στον τρόπο προσδιορισμού της, αλλά ούτε και έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ανεπαρκείς ανακοινώσεις
Κατά τη δευτερολογία του ο Χρ. Γκόκας, επανέλαβε ότι η απώλεια εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών λόγω των φετινών συνθηκών είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, ζητώντας αυτή να καλυφθεί με δίκαιο τρόπο για κάθε παραγωγή και κάθε παραγωγό, και μέσα από το σύστημα ενισχύσεων να προσεχθούν οι μικροί παραγωγοί.
Ο κ. Γκόκας δηλώνει ότι, όσα ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής, είναι ανεπαρκή, καθώς τα στοιχεία που αναφέρθηκαν μόνο σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, αυτά δεν είναι τα οριστικά, στα πλαίσια όμως του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των απωλειών εισοδήματος.
Οι εσπεριδοπαραγωγοί της Άρτας, δεν αντέχουν και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, τόνισε ο βουλευτής Άρτας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι έτοιμο, ήδη είναι πολύ αργά, και θα πρέπει να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα σε ανακοίνωση συγκεκριμένων ενισχύσεων, πολύ περισσότερων από τα ποσά του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτουν τη συνολική απώλεια εισοδήματος και να καταβληθούν άμεσα. Ο ίδιος, θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα μέχρι να υπάρξει πραγματική στήριξη του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών, και ικανοποιητική ενίσχυση και κάλυψη της ζημιάς και των αναγκών, που υπάρχουν.