Συλλαλητήριο από τους ψαράδες-συμπαράσταση από το Εργατικό Κέντρο Άρτας

H Περιφέρεια Ηπείρου δημοπρατεί τα διβάρια του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις από τους ψαράδες του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας, με αφορμή τη δημοπράτηση από τη Περιφέρεια Ηπείρου των διβαριών. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποίησαν συλλαλητήριο το πρωί της Τρίτης 5 Μάρτη 2019 οι στην Άρτα έχοντας τη συμπαράσταση απο το Εργατικό Κέντρο Άρτας,
Η συγκέντρωση έγινε στα γραφεία της ΠΕ Άρτας, ενώ αντιπροσωπεία αφού συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
Οι ψαράδες καταγγέλουν πως με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασης του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου δημοπρατεί τα διβάρια, στα οποία απασχολούνται 48 άτομα.

Όμως στους όρους δημοπράτησης περιέχεται ρύθμιση που προβλέπει 10 άτομα για την ομάδα που απαιτείται για την αλιεία και –όπως υποστηρίζουν οι ψαράδες- διευκολύνεται η συμμετοχή και ιδιωτών, αφού με τη συγκεκριμένη ρύθμιση διευκολύνεται ο ιδιώτης με προσωπικό κάτω από 10 άτομα (από 48 που είναι στο συνεταιρισμό) να πάρει την άδεια αλιείας στην περιοχή.
Αν αυτό συμβεί, όχι μόνον θα μείνουν άνεργοι οι 48 αλιείς του συνεταιρισμού, αλλά και δεν θα μπορούν να ψαρέψουν στην περιοχή δεκάδες μικροί ψαράδες που είτε ζούν είτε συμπληρώνουν το εισόδημά τους, απ’ το ψάρεμα.

Οι ψαράδες στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας, απαίτησαν να μη δοθεί ο Αμβρακικός σε ιδιώτες, για να μην πεταχτούν οι ψαράδες στο δρόμο, αλλά συνάντησαν την αρνητική θέση από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, ο οποίος συντάχθηκε με τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας ότι έτσι προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Γεωργίας και ότι η δημοπρασία θα γίνει κανονικά στις επόμενες 15 ημέρες.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις τόσο ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ανέζας, όσο και το Εργατικό Κέντρο Άρτας και καλούν το λαό της Άρτας σε συμπαράσταση, για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά, και δίνουν ραντεβού κινητοποιήσεων τη μέρα της δημοπράτησης, καλώντας τους Αρτινούς σε συμμετοχή.

Η Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια στην πορεία των αλιέων

Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων κα Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια με υποψήφιους Δημοτικούς συμβούλους της συμμετείχαν την Τρίτη 5 Μαρτίου στην πορεία διεκδίκησης των ψαράδων του Αμβρακικού σε σχέση με το μέλλον του συνεταιρισμού τους, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. «Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε κοντά σ’ αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, γιατί το μέλλον αυτού του σημαντικού ζητήματος έχει απαραίτητη προϋπόθεση την συμμετοχή των ανθρώπων που έζησαν μαζί του για γενιές και είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται να προστατέψουν αυτό το “διακύβευμα”, σημειώνεται σε δήλωση της υποψήφιας Δημάρχου.