ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ και ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Ν. ΑΡΤΑΣ Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙ.Π.Ε. για τα προβλήματα στα σχολεία

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 κι ώρα 12:30 μ.μ. ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Άρτας σε συνέχεια των δράσεών του, για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν την εκπαίδευση, προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας.
Σε ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου, που υπογράφουν για το Δ.Σ. ο Πρόεδρος Γούσιας Σπυρίδων και η Γενική Γραμματέας Σκαπινάκη Μυρτώ, αναφέρονται τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τις συναδέλφισσες, τους συναδέλφους, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Άρτας, τον Σύλλογο
Γυναικών Άρτας της Ο.Γ.Ε. αλλά και τους γονείς των μαθητών μας που στάθηκαν στο πλευρό μας. Η συλλογική δράση των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών/τριων, είναι η απάντηση για την υπεράσπιση του
δημόσιου σχολείου!

Μέσα από την κινητοποίηση αυτή, σε πρώτο βαθμό αναδείχτηκε το πολύ σοβαρό ζήτημα των συγχωνεύσεων – συμπτύξεων τμημάτων, που όσο κι αν το αρνούνται κάποιοι ή κάνουν πως δεν το βλέπουν, πέραν των υπόλοιπων Νομών έχει επηρεάσει ως ένα βαθμό και το Νομό Άρτας. Ως Διοικητικό Συμβούλιο θέσαμε την ανησυχία μας γα το ζήτημα αυτό και ζητήσαμε σε όλους τους τόνους να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της ΔΙ.Π.Ε. Άρτας, ώστε να μην διαιωνιστεί το φαινόμενο αυτό και να γίνουν προσπάθειες για όσο το δυνατόν περισσότερες κατατμήσεις τμημάτων.

Τονίσαμε, επίσης, πως αυτή η κατάσταση εκτός από την υποβάθμιση της παιδαγωγικής διαδικασίας, του παιδαγωγικού μας ρόλου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών/τριών δημιουργεί και τεράστιο ζήτημα ασφάλειας. Είναι γνωστό εξάλλου, το κτιριακό πρόβλημα των σχολειών, που σε συνδυασμό με το γεγονός πως πάνω από τις μισές σχολικές μονάδες της χώρας να μην έχουν περάσει αντισεισμικό έλεγχο, προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Θέσαμε, επίσης, τις θέσεις του κλάδου πάνω στο ζήτημα αυτό, οι οποίες έχουν ως στόχο μέγιστο αριθμό 15 μαθητές στο Νηπιαγωγείο, στην Α΄ και στη Β΄ Δημοτικού και μέχρι 20 μαθητές στις υπόλοιπες τάξεις.

Εκτός αυτού, αναδείξαμε και το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα των σχολικών μονάδων του Νομού που οξύνθηκε ειδικά μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2024 τα σχολεία μας να
καλούνται να λειτουργήσουν με το ποσό των 500 ευρώ. Μάλιστα είναι προβληματικές και προκλητικές οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού να παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς σε ένα αέναο κυνήγι χορηγών αντί να
δοθεί από την Κυβέρνηση γενναία κρατική χρηματοδότηση για την σωστή λειτουργία των σχολείων.
Ακόμα τονίστηκε η μισθολογική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών οι οποίοι πραγματικά εργάζονται σε ‘’συνθήκες γαλέρας’’. Μας εξοργίζει ο εμπαιγμός που βιώνουμε, μιας και μας λένε ότι θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να συνηθίσει να ζει με τους εξευτελιστικούς μισθούς των 776 ευρώ ο νεοδιόριστος και των 900 κάτι ευρώ ο αναπληρωτής.

Μας εξοργίζει να μας λένε ότι είναι κάτι φυσιολογικό ένας εκπαιδευτικός να μην μπορεί να βρει σπίτι, να μην μπορεί να πληρώσει την ΔΕΗ, να κοιμάται σε σκηνές, αυτοκίνητα και camping ενώ πηγαίνει σε κάθε γωνία της Ελλάδας προκειμένου να ανοίξει και το πιο απομακρυσμένο σχολείο, έτσι ώστε να μην στερηθεί κανένα παιδί το δικαίωμα στην μόρφωση.

Τέλος, μιας κι αυτή η μέρα ήταν αφιερωμένη στις/στους νεοδιόριστες/ους εκπαιδευτικούς του Νομού μας, καθώς ήταν ημέρα κατάθεσης των Συλλογικών τους Αιτήσεων, εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Άρτας, μέσω των οποίων απαιτούμε την άμεση υπογραφή κι έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησής τους, επισημάναμε τα παρακάτω:

-Η συνέχιση άρνησης υπογραφής των διαπιστωτικών πράξεων από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης είναι μια παράνομη πράξη, αφού οι συνάδελφοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία ακυρώνονται οι πράξεις ανάκλησης της μονιμοποίησης νεοδιόριστων στην ΔΙ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής.

-Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο πως η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών πρέπει να γίνει άμεσα εκτελεστή και απαιτήσαμε να μπει εδώ και τώρα τέλος στην εργασιακή ομηρία όλων των νεοδιόριστων.

-Οι νεοδιόριστες/οι αντιμετωπίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ ως ο αδύναμος κρίκος για να προσπαθήσουν να περάσουν την αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική αξιολόγηση και πως ο αγώνας ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών θα συνεχιστεί, η αξιολόγηση δε θα περάσει.

-Δηλώσαμε για μια ακόμα φορά στη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας τη βούληση της ΔΟΕ και του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Άρτας να στηρίξει τους συναδέλφους νεοδιόριστους με όλα τα μέσα (ένδικα και μη) και υπογραμμίσαμε πως τυχόν άρνηση υπογραφής των διαπιστωτικών πράξεων της μονιμοποίησής τους δεν αφήνει άλλα περιθώρια από τη συλλογική προσφυγή της Ομοσπονδίας μας στη δικαιοσύνη.

-Κλείνοντας αναφέραμε πως όλες/οι οι συναδέλφισσες/οι που αντιπαλεύουμε την αντιδραστική κι αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση που οδηγεί σε κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών
δεν έχουμε διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Είμαστε απεργοί! Το δικαίωμα στην απεργία κατακτήθηκε με αγώνες κι είναι ιερό! Συμμετέχουμε σε συλλογικές αποφάσεις της Ομοσπονδίας μας, στην Απεργία-Αποχή της ΔΟΕ που είναι σε απόλυτη ισχύ, αφού κανείς δεν έχει προσφύγει στα δικαστήρια για να ζητήσει να βγουν
παράνομες. Η Απεργία-Αποχή είναι μια καθόλα νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συλλογικής διεκδίκησης κι αγώνα κι η συμμετοχή σε αυτή σε καμία περίπτωση δε συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα! Θα δυναμώσουμε τον αγώνα το επόμενο διάστημα για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε σχολεία με κλίμα παιδαγωγικής ελευθερίας, συνεργατικότητας κι αλληλεγγύης κι όχι μέσα σε κλίμα ανταγωνισμού, ανθρωποφαγίας, με τον δάσκαλο σκυφτό και φοβισμένο, όπως μας θέλει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ».