ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΡΤΑΣ

«Τ΄ αγαθά κόποις και όχι τρόποις κτώνται»

Σε ανακοίνωση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΡΤΑΣ, που υπογράφει για το Δ.Σ., η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Βέκη Αθανασάκη και η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δώρα Παχούλα, αναφέρονται τα εξής:
«Ένα σκάνδαλο που αφορά σε πλαστά πιστοποιητικά γνώσης της Αγγλικής γλώσσας ξέσπασε εν μέσω του θέρους στην όμορφη ακριτική Λέσβο. Η αποκάλυψη έγινε όταν σε δειγματοληπτικό έλεγχο, όπως ορίζει ο νόμος, διαπιστώθηκε ότι σε φάκελο διορισθέντος στο Δήμο Λέσβου υπήρχε πλαστό πιστοποιητικό Αγγλικών.

Από κει και έπειτα ο ιδιοκτήτης του κέντρου στην Μυτιλήνη και ο εκπρόσωπος του εξεταστικού φορέα στη Θεσσαλονίκη ανταλλάσσουν κατηγορίες αποποιούμενοι κάθε ευθύνη ενώ οι 60 και άνω ενήλικες που έχουν λάβει πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής την τριετία που πέρασε βρίσκονται σε κατάσταση αμηχανίας αν όχι απόλυτης αγωνίας μη γνωρίζοντας αν τα πιστοποιητικά τους είναι γνήσια αφού οι κυρώσεις για την υποβολή πλαστών πιστοποιητικών σε διαγωνισμούς πρόσληψης στο Δημόσιο είναι τεράστιες. Οι ήδη διορισμένοι αντιμετωπίζουν την απόλυση ενώ οι υποψήφιοι για διορισμό που υπέβαλαν πλαστά έγγραφα παραμένουν 3 χρόνια εκτός διαδικασίας προκηρύξεων ΑΣΕΠ.

Κι ενώ οι έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών συνεχίζονται, ο συνάδελφος Γιώργος Ανδριώτης – Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών ΚΞΓ PALSO Ν. Λέσβου δηλώνει:

Μετά τις δραματικές διαστάσεις που πήρε το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών γλωσσομάθειας στο νησί μας, ως πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO) Ν. Λέσβου θα ήθελα να ενημερώσω ότι το εν λόγω “φροντιστήριο” δεν έχει την ιδιότητα του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και ουδέποτε ήταν ούτε είναι μέλος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO) του Ν. Λέσβου. Επειδή η εκπαίδευση είναι πολύτιμο αγαθό, συστήνεται σε όλους να επιλέγουν εγκεκριμένα και πιστοποιημένα Κέντρα Ξένων Γλωσσών με πλήρως καταρτισμένο και εκπαιδευμένο διδακτικό προσωπικό για την εκμάθηση και πιστοποίηση ξένης γλώσσας.’

Εν αναμονή λοιπόν της έκβασης της υπόθεσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά
1.Οι γονείς που είναι οι υπεύθυνοι για τις γνώσεις που θα αποκτήσουν τα παιδιά τους και οι ενήλικες που επιθυμούν να αποκτήσουν και να πιστοποιήσουν τη γνώση μιας ξένης γλώσσας για τον διορισμό ή την περαιτέρω εξέλιξή τους καλό είναι να απευθύνονται σε ένα πιστοποιημένο Κέντρο Ξένων Γλωσσών. Τα ΚΞΓ PALSO είναι τα εκπαιδευτήρια που νόμιμα κι επίσημα καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας που αφορούν στη γλωσσομάθεια και την πιστοποίηση.
2.Πρέπει να αποφεύγεται η συμμετοχή σε εξετάσεις που γίνονται μέσα στο εκπαιδευτήριο που φοιτούν οι ενήλικες υποψήφιοι – closed centre.
3.Η PALSO αποτελεί χρόνια τώρα εγγύηση νομιμότητας.
4.Εμείς οι ενήλικες θα πρέπει να ενστερνιστούμε το ρητό ‘ τ΄ αγαθά κόποις και όχι τρόποις κτώνται ‘.