ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡΤΙΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Να γίνει ΛΙΤΑΝΕΙΑ με τις Ιερές Εικόνες της Παναγίας και των τοπικών Αγίων της Άρτας

Ανοιχτή επιστολή προς τους ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΤΑΣ, ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΤΑΙΩΝ, ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΤΑΣ
Και τον ΑΡΤΙΝΟ ΛΑΟ που υπογράφει για το Διοικητικό Συμβούλιο η Πρόεδρος του Συλλόγου Βασιλική Γκολομάζου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το Δ.Σ. του Συλλόγου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρτινών Γυναικών έκρινε σκόπιμο να απευθύνει αυτή την ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς ΟΛΟΥΣ τους ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ της ΑΡΤΑΣ, γυναίκες και άντρες, μικρούς και μεγάλους στην ηλικία και στα αξιώματα, χωρίς να εξαιρεί καμία και κανένα, γιατί όλοι πατάμε στην ίδια Γη, ανασαίνουμε τον ίδιο Αέρα και ζούμε κάτω από τον ίδιο Ουρανό!
Με αυτή την Επιστολή εκφράζουμε ένα κυρίαρχο ΑΙΤΗΜΑ προς τις Αρχές αυτού του τόπου, προς κάθε Αρμόδιο, και Υπεύθυνο για την πραγματοποίησή του. Και υπεύθυνοι είμαστε ΟΛΟΙ εμείς που κατοικούμε στην Άρτα.

Ζητάμε να γίνει ΛΙΤΑΝΕΙΑ
με τις Ιερές Εικόνες της Παναγίας και των τοπικών Αγίων της Άρτας.
Ας περπατήσουμε μαζί με τους Αγίους μας στους δρόμους της πόλης μας
την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού και της Ελληνικής Επανάστασης,
για να τιμήσουμε τους Αγίους και τους Προγόνους μας,
για να πάρουμε θάρρος από την ζωή και τα έργα τους,
που ήταν ζυμωμένα με Χριστό και Πατρίδα!
Τι αξία έχει να κρατάμε τις Εικόνες και τα Λάβαρα κλειδωμένα στις Εκκλησίες;
Πέρασε από την πόλη μας η γιορτή της Αγίας Θεοδώρας βουβά και καταθλιπτικά, με τον λαό κλειδωμένο στα σπίτια, και τον Αρχιερέα κλειδωμένο μέσα στον Ναό της τιμώμενης Αγίας!

Το ίδιο σενάριο θα επαναληφθεί και του Ευαγγελισμού;
Πάλι κλειδωμένοι; Πάλι φοβισμένοι; Πάλι αβοήθητοι;
Έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες προτροπές, “να τηρήσουμε τα μέτρα με ευλάβεια”, αλλά δεν ακούσαμε καμία προτροπή να τρέξουμε στις Εκκλησίες με ευλάβεια, να κάνουμε μια Παράκληση στην Αγία Θεοδώρα με ευλάβεια, που χρόνια ολόκληρα την περιφέρουμε στους κεντρικούς δρόμους της Άρτας, με ύμνους και θυμιάματα, παίζοντας όμορφες μουσικές και στη συνέχεια μπροστά στο φακό δίνοντας πλούσιες ευχές, και ολοκληρώνοντας αυτή την ωραία “Παράδοση” με αναμνηστικές φωτογραφίες! Χρειαζόμαστε αυτή την ενότητα Εκκλησίας και Πολιτείας, σε ισότιμη βάση, αλλά όχι μόνο για ένα χαρούμενο εορταστικό περίπατο. Οι καιροί άλλαξαν. Τα πράγματα σοβάρεψαν!
Ποιός θα μας σώσει από αυτό τον ύπουλο εχθρό;

Η ζωή απειλείται από κάποιον κορωνοϊό, φυσικό ή τεχνητό, αγνώστων λοιπών στοιχείων που συνεχώς μεταμορφώνεται και εξαπλώνεται απειλητικά με σκοπό να επιβιώσει κατακτώντας τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι άνθρωποι φιμωμένοι, πνίγονται πίσω από τη μάσκα. Μια κοινωνία χωρίς πρόσωπο, με τον τρόμο στα μάτια, σε πανικό! Ασφυξία σωματική και ψυχική! Ποιος θα μας δώσει μιαν ανάσα; Εκκλησίες κλειστές. Λειτουργίες βουβές. Χριστιανοί Αλειτούργητοι! Άνθρωποι Ακοινώνητοι! Σε ποιον γκρεμό κατρακυλάμε!; Ποιον κόσμο ετοιμάζουμε για τους νέους, για τα παιδιά;
Η επιστήμη, αγκαλιά με την πίστη μπορούν να κάνουν θαύματα. Έχουμε ακούσει από μεγάλους επιστήμονες που έδωσαν απαντήσεις σε άλυτα προβλήματα της ανθρωπότητας, να μιλούν για “έμπνευση” που έλαβαν από την αστείρευτη πηγή της “ΓΝΩΣΗΣ”. Κάποιο φάρμακο θα υπάρχει και για αυτό τον ιό, που δεν είναι “αόρατος”, αλλά φαίνεται πως είναι “άπιαστος” με τα όπλα που πάμε να τον πολεμήσουμε, αφού δεν τον γνωρίζουμε ακόμα.
Ας θυμηθούμε τι έκαναν οι πρόγονοί μας στις μεγάλες δυσκολίες της ζωής, τότε που η “επιστήμη” δεν είχε προχωρήσει και τόσο. Κι όμως την πάλεψαν τη ζωή και δεν τους πήρε από κάτω ο φόβος, και τον έφεραν το σπόρο της ζωής ως εμάς. Εάν τηρούσαν μόνο “τα μέτρα” θα είχαμε ακόμα τουρκοκρατία.

Θα τα τηρήσουμε και τα μέτρα, αλλά “με μέτρο”. Μα αφού πολλά είναι αυτά που δεν ξέρει ακόμα ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ γι’ αυτόν τον διαβολεμένο κορωνοϊό, όπως άλλωστε ακούγεται από τα επίσημα χείλη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, ας χαμηλώσουμε για λίγο τον εγωισμό μας εμείς οι ημιμαθείς και ολιγογράμματοι άνθρωποι, κι ας κάνουμε αυτά που έκαναν οι παλαιότεροι στις μεγάλες συμφορές και δυστυχίες που τους βρήκαν στη ζωή τους.
Ξεχάσαμε ότι υπάρχει Θεός!;
Οι Λιτανείες είναι μια πανάρχαια ιερή συνήθεια στην Ελλάδα, βαθιά ριζωμένη στις ψυχές των ανθρώπων, στο συλλογικό ασυνείδητο. Δεν είναι τώρα ο καιρός να πετάξουμε στα σκουπίδια όσα δεν φτάνει το νεωτερικό απαίδευτο μυαλό μας της νέας εποχής, για να τα κατανοήσει.

Γιατί δεν ακούμε τους ψυχολόγους και τους ψυχιάτρους που χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου, βλέποντας την κοινωνία μας να έχει ξεπεράσει τις ψυχικές αντοχές της;
Σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας οι τοπικές κοινωνίες οργάνωσαν μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις είτε για να διασκεδάσουν τον πόνο τους με παραδοσιακά έθιμα τις μέρες της Αποκριάς είτε για να διεκδικήσουν την ισότητα των φύλων την 8η Μαρτίου.
Γιατί Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε μια Λιτανεία στην πόλη μας κρατώντας τις αποστάσεις μεταξύ μας και φορώντας μάσκα;
Δεν θα διασπείρουμε τον ιό, εάν μετά φόβου Θεού λιτανεύσουμε τις Ιερές Εικόνες της Παναγίας και των τοπικών Αγίων μαζί με τα Άγια Λείψανα.
Είναι άραγε τυχαίο και άσχετο με την περσινή Λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας,
το γεγονός ότι στην Άρτα δεν είχαμε εξάπλωση του κορωνοϊού όλους τους προηγούμενους μήνες, για ένα ολόκληρο έτος, από τον Μάρτιο του 2020 που ήρθε στην Ελλάδα η επιδημία, μέχρι πρόσφατα που επέβαλαν στην πόλη μας
τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα!;

Είναι ανάγκη να περπατήσουμε μαζί με τους Αγίους μας στους δρόμους της πόλης μας, και να ζητήσουμε με αληθινή πίστη, και μετάνοια να μεσιτεύσουν στον Πανάγαθο και τόσο Υπομονετικό Θεό, να δείξει το έλεός του στους καημένους τους ανθρώπους, που είναι τόσο ανόητοι και τόσο αμετανόητοι, και συμπαρασύρουν στον όλεθρο μαζί τους όλα τα άλλα πλάσματά του πάνω στη γη, χωρίς εκείνα να φταίνε σε τίποτα!
Έλεος Χριστιανοί! Ας οπλιστούμε με σύνεση, με πίστη και θάρρος!
Ευχόμαστε σε όλους “Καλή Σαρακοστή, με υγεία!”