ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΑΡΤΑΣ Αναβίωση του εθίμου η φωτιά του Άι Γιάννη Ρηγανά

Ο Σύλλογος φίλων βυζαντινού Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας σας προσκαλεί στην εκδήλωση της Αναβίωσης του εθίμου η φωτιά του Άι Γιάννη Ρηγανά την Κυριακή 23 Ιουνίου 9 το βράδυ στην πλατεία Αγίας Θεοδώρας Άρτας. Θα Ακολουθήσει Λαϊκορεμπέτικο γλέντι !!!

Σύμφωνα με την παράδοση η 24η Ιουνίου, είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, αφού η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά ή Ριζικάρη) συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.

Την παραμονή λοιπόν της γιορτής στην πλατεία Αγίας Θεοδώρας οι ενορίτες φέρνουν τα Μαγιάτικα λουλουδένια στεφάνια τους βάζουν φωτιά πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι, καθώς σύμφωνα με την παράδοση επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

Τα πιο παλιά χρόνια μαζί με τα στεφάνια, καίγανε την παλιά ρίγανη, μιας και την συγκεκριμένη ημέρα που είναι και η μεγαλύτερη του έτους ήταν η πιο κατάλληλη για την συγκομιδή της νέας . Το συγκεκριμένο έθιμο έχει καθαρά αρχαιοελληνικές καταβολές , μέσα από την δύναμη της φωτιάς, έρχεται η κάθαρση στους ανθρώπους καθώς, τώρα που αρχίζει να μικραίνει η μέρα, αφήνουν πίσω τους κάθε τι κακό, ελπίζοντας σε μία καλύτερη νέα αρχή. Συμβολικά, όλοι πρέπει για το καλό να πηδήξουν τρεις φορές πάνω από τη φωτιά .

Τα παλιά τα χρόνια οι γείτονες έφεραν τα λεγόμενα καλούδια , πίτες , κρέατα ψητά , ζυμωτό ψωμί , άφθονο κρασί και τσίπουρο και ακολουθούσε τρικούβερτο γλέντι !!!

Ο Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο κάθε 23 Ιουνίου και διοργανώνει παράπλευρα και μουσική βραδιά όπου διασκεδάζουν όλοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες !!!