Συνάντηση Δημάρχου Ιωαννίνων με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, είχε στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων,Θωμάς Μπέγκας.

Ο κ. Μπέγκας και ο Ειδικός Συνεργάτης του Γιώργος Αντωνίου, ενημέρωσαν την Υφυπουργό για την πρόοδο του Κλιματικού Συμβολαίου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δήμος Ιωαννιτών με την ένταξή του στο Δίκτυο των Πόλεων της Αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα μέσα από οργανωμένα σχέδια, συμμετοχικότητα και συνεργασίες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν σύγχρονες, πράσινες και φιλόξενες πόλεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους, ενώ τόνισε, πως οι παρεμβάσεις που σχεδιάζουν τα Γιάννενα οφείλουν να εξασφαλίσουν ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας τόσο για τα ευάλωτα τμήματα του τοπικού πληθυσμού αλλά και για το σύνολο των συμπολιτών μας.

Η υφυπουργός, από την μεριά της επισήμανε πως το ζήτημα της χρηματοδότησης του Δίκαιου Μετασχηματισμού θα υλοποιηθεί μέσω του «Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα» που έχει ως στόχο να αμβλύνει τις επιπτώσεις της εφαρμογής των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας, τονίζοντας ότι την επόμενη περίοδο, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην εξειδίκευση των όρων εφαρμογής για την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως οι κρίσιμοι παράμετροι που θα καθορίσουν την επιτυχία των νέων πολιτικών είναι η επάρκεια των πόρων σε συνδυασμό με τον τρόπο χρήσης τους.

Η διαμόρφωση των Κοινωνικών Σχεδίων για το Κλίμα, αναμένεται να εκκινήσει το 2025 με ένα πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο για την οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών για αγορά αντλιών θερμότητας και θερμοσιφώνων. Η υφυπουργός τόνισε, πως το εργαλείο αυτό θα προτεραιοποίησει την πόλη των Ιωαννίνων και άλλες περιοχές με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες, όπως συνέβη με το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2024». Από την πλευρά του, ο κ Μπέγκας υπογράμμισε, πως ο Δήμος και οι Κοινωνικές του Υπηρεσίες έχουν χαρτογραφήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά της πόλης και θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών που θα συνδυάζει τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας με την προστασία του κλίματος.

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος ανέλυσε στην Υφυπουργό τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών Κτιρίων και υποδομών, αναφερόμενος στα ζητήματα ελλείψεων οικοδομικών αδειών, τις ιδιαιτερότητες των ιστορικών κτιρίων και την απουσία εξειδικευμένων εργαλείων χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση τόσο ιστορικών όσο και πιο σύγχρονων κτιρίων. Η υφυπουργός, αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την πολυπλοκότητα του ζητήματος.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών παρουσίασε μια αναλυτική ατζέντα ενεργειακών θεμάτων με έμφαση στα παρακάτω θέματα:
1.Αντιμετώπιση αιθαλομίχλης
Ο Δήμαρχος παρουσίασε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα του λεκανοπεδίου. Πρότεινε την εκπόνηση ενός ολιστικού προγράμματος το οποίο θα προκύψει από τη στενή συνεργασία υπουργείου Περιβάλλοντος και δήμου Ιωαννιτών με έμφαση στην υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων στήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως η επιδότηση ενεργειακά αποδοτικών λύσεων θέρμανσης, φιλικών προς το περιβάλλον. Τόνισε, επίσης, ότι ο Δήμος μπορεί να υποστηρίξει το Υπουργείο στην κατηγοριοποίηση των νοικοκυριών που έχουν αυξημένες ανάγκες, αξιοποιώντας τα δεδομένα των κοινωνικών υπηρεσιών του.

2. Έλλειψη ηλεκτρικού χώρου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
Ο Δήμαρχος ανέδειξε το πρόβλημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων. Ζήτησε την εφαρμογή νέου σχεδιασμού για τη δίκαιη κατανομή του ηλεκτρικού χώρου και τη δημιουργία μικροδικτύων αυτοκατανάλωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη χρηματοδότησης και νομοθετικής στήριξης.

3. Πιλοτικό πρόγραμμα για την ενεργειακή ανεξαρτησία του Νησιού Ιωαννίνων
Παρουσιάστηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής για τη μετατροπή του νησιού σε «πράσινο λιμναίο νησί». Η πρόταση περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και τη χρήση πράσινων τεχνολογιών στις μετακινήσεις (π.χ. ηλεκτρικά ή ηλιακά πλοιάρια) ώστε το νησί να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία.

4. Ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου
Ο Δήμαρχος επανέλαβε τη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου, ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα και προτεραιότητα στις ανάγκες της πόλης, ιδιαίτερα για τις οικιακές συνδέσεις.