Συνάντηση εργαζόμενων του Κέντρου Πρόληψης Άρτας με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασ. Ψαθά

Οι εργαζόμενες/οι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας στο πλαίσιο ενημέρωσης για το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκλήρωση Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και ανταποκρινόμενοι στις κρίσιμες σημερινές συνθήκες & απαιτήσεις για την ανάπτυξη της Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην κοινότητα συνεχίζουν τις συναντήσεις ευαισθητοποίησης με εκπροσώπους θεσμικών φορέων & μελών της Αστικής Εταιρείας του Κέντρου Πρόληψης.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Ψαθά Βασίλειο με στόχο να του εκθέσουν και να συζητήσουν τις σύγχρονες πτυχές της φιλοσοφίας της Πρόληψης των εξαρτητικών συμπεριφορών, της πρακτικής στο πεδίο των δυνατοτήτων, αλλά και των προβλημάτων που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης εν’ όψει της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου.

Τα ζητήματα που ετέθησαν αρχικά στην συζήτηση αφορούσαν τις ιδιαίτερα ρευστές συνθήκες της κοινωνικής πραγματικότητας, οι οποίες παράγουν και συντηρούν φαινόμενα κοινωνικής απορρύθμισης. Οι εξαρτητικές συμπεριφορές, τα φαινόμενα βίας και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής & αξιοπρέπειας κατακλύζουν την καθημερινότητα και αποτυπώνονται και στην αύξηση και στην συνθετότητα των αιτημάτων, που καλούνται να διαχειριστούν Κέντρα Πρόληψης. Ευρύτερος σκοπός της Πρόληψης είναι να δημιουργούνται ή και να ενισχύονται τα δίκτυα ασφαλείας για τα παιδιά και τους νέους. Στον αντίποδα της αποξένωσης, της ανασφάλειας, της απόσυρσης, οι επιστημονικά τεκμηριωμένες αρχές της Πρόληψης κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα αξιών όπως η σύνδεση, η επικοινωνία, η συνεργασία.

Στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια λειτουργούν 75 Κέντρα Πρόληψης ως εγκεκριμένοι φορείς Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας μέσα από μια σειρά διατάξεων νόμων (ν.3459/2006, ν.4139/2013 ), οι οποίοι τονίστηκε από τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να διατηρηθούν, προκειμένου να συνεχιστεί η θεσμική συνέχεια, η πάγια εξασφάλιση της κρατικής χρηματοδότησης και η πρόβλεψη του μέλλοντος των υπηρεσιών Πρόληψης.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα αποδοχής και κατανόησης των προβληματισμών που εκφράστηκαν από τους εργαζόμενους και ζητήθηκε η στήριξη της Περιφέρειας για την δημιουργία ενός ισχυρού και κατοχυρωμένου θεσμικού πλαισίου στον ευαίσθητο τομέα των εξαρτήσεων αρχικά μέσα από την αποτροπή της κατάργησης των διατάξεων, που ορίζουν τα Κέντρα Πρόληψης ως πυλώνες της Πρόληψης στο επικείμενο νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο κ. Ψαθάς τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει το Κέντρο Πρόληψης και ότι θα συμβάλει με ενέργειες και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης, ώστε οι υπηρεσίες Πρόληψης να συνεχίσουν να παρέχονται με εγκυρότητα και απρόσκοπτα προς την σχολική κοινότητα και το γενικό πληθυσμό.