Συνάντηση του Γιώργου Στύλιου με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας

Για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας συζήτησαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας (ΚΟΦ) Ελλάδας-Ιαπωνίας, Γιώργος Στύλιος, με τον νέο Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. KoichiIto.

Κατά τη συνάντηση τους στη Βουλή των Ελλήνων, ο βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της ΚΟΦ, Γιώργος Στύλιος, αφού καλωσόρισε τον κ. Ito στη χώρα μας και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο του ρόλο, τόνισε τις παραδοσιακά θερμές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Υπογράμμισε επίσης ότι το 2024 είναι μια χρονιά ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς έχει ανακηρυχθεί «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας», ενώ συμπληρώνονται 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων.

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στη σταθερή συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας ανάμεσα στα δύο κράτη, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχει περιθώριο για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Επιπλέον, τόνισε τις σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, τα logistics, η κυβερνοασφάλεια και ο τουρισμός, δίνοντας έμφαση στο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην ιαπωνική αγορά μέσω της αλλαγής του δασμολογικού πλαισίου.

Ο Ιάπωνας Πρέσβης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο τον Ιανουάριο του 2023 και της Α.Υ. Πριγκίπισσας Μάκο στην Αθήνα τον Μάιο. Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια μεγαλύτερης ανάπτυξης στους τομείς του τουρισμού και των εξαγωγών.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Στύλιος δήλωσε: «Το 2024 είναι έτος σταθμός για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας, με κοινές δράσεις μπορούμε και θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους πολιτιστικούς, εμπορικούς και μορφωτικούς δεσμούς μας. Η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μας καθώς και των επαφών μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο κρατών αποτελεί στόχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας και εργαζόμαστε για αυτό».