Συνάντηση Χρήστου Γκόκα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας κ. Δημήτρη Χουλιάρα και την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κα Γεωργία Κωστούλα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στην τοπική αγορά της Άρτας αλλά και γενικότερα, καθώς και για τις αρνητικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του Νομού από την πανδημία του covid- 19.
Συγκεκριμένα, από τη συζήτηση αναδείχθηκε το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.

 

Οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι τα μέχρι τώρα εξαγγελθέντα μέτρα της Κυβέρνησης πέρα από ασάφειες και προβλήματα εφαρμογής στην πράξη, στην πραγματικότητα δεν επαρκούν για την ενίσχυση και τη στήριξη της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του εμπορικού κλάδου.
Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι σε όλο αυτό το διάστημα της αναστολής εργασίας των επιχειρήσεών τους, συνάδελφοί τους δεν εντάχθηκαν μέχρι και σήμερα στους πληττόμενους ΚΑΔ και δεν έλαβαν ούτε την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.
Επιπλέον μετέφεραν τα αιτήματά τους και τις προτάσεις τους για: τη Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη Διατήρηση των θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας, την Ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας και την Ενίσχυση της ρευστότητας.

Επίσης,ζητούν τη θέσπιση μεταφορικού Ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου, επιδότηση 50% στο ρεύμα ως ανταποδοτικό μέτρο για τα φράγματα Πουρναρίου και 12% της μισθολογικής δαπάνης, ελάφρυνση υποχρεώσεων προς το Δήμο και ΔΕΚΟ, καθώς και Δημιουργία μηχανισμού παροχής χρηματοπιστώσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, διευκόλυνση στην ένταξη των επιχειρήσεων στα προγράμματα δανειοδότησης με εγγύηση του Δημοσίου και στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και πολλές άλλες προτάσεις.

Ο κ. Γκόκας, επεσήμανε ότι πράγματι η Κυβέρνηση και καθυστέρησε αλλά και πήρε αποσπασματικά μέτρα που δεν ενισχύουν την ρευστότητα και τη δυνατότητα τόνωσης της αγοράς, και δεν στηρίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορικού κλάδου.
Επίσης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο, δεν διευκρινίζεται καν το πλαίσιο επιδοτήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ποιοι και πώς θα επιδοτηθούν, τη στιγμή που απαιτούνται νέες ενισχύσεις, και επανέλαβε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Επισημαίνοντας κατ’ αρχήν ότι προκύπτει χρηματοδοτικό κενό 10 δις ευρώ από τα εργαλεία ρευστότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Ευγγυοδοσίας με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία επιπλέον προχωρούν πολύ αργά και οι προϋποθέσεις μαζί με τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια δυσκολεύουν την ένταξη των επιχειρήσεων σ’ αυτά, ανέφερε αναλυτικά τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Ανάκαμψη της Οικονομίας και Στήριξη της Εργασίας.
Τέλος, δεσμεύτηκε ότι άμεσα, μέσω των Κοινοβουλευτικών διαδικασιών θα γνωστοποιήσει στους αρμόδιους Υπουργούς τα προβλήματα των εμπόρων του Νομού μας, και θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στη Βουλή, ζητώντας την ανταπόκριση της Κυβέρνησης με συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για τον κλάδο τους.