Συνάντηση Χρ. Γκόκα με αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας

Αγκάθι η μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας στη Πρέβεζα

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κο Μιχαήλ Νικολάου, τον Αντιπρόεδρο κο Θεόδωρο Πανοδήμο και το μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, κο Διομήδη Τσιμπερλένιο, όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων στη χώρα και ειδικότερα στην Περιφέρεια Ηπείρου. Συγκεκριμένα, αντικείμενα της συζήτησης αποτέλεσαν τόσο η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Φιλιππιάδας, όσο και οι νεότερες εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηπείρου.

Όπως είναι γνωστό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας αλλά και τοπικοί φορείς της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής της Φιλιππιάδας έχουν αντιδράσει έντονα, για την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Φιλιππιάδας και τη μεταφορά της έδρας του στην Πρέβεζα,με αιτήματα τα οποία ήδη στο παρελθόν, ο κ. Γκόκας έχει στηρίξει έμπρακτα.
Επιπλέον ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας έχει καταθέσει προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ κατά της ζημιογόνου απόφασης αυτής που έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την περιοχή της Άρτας και της Φιλιππιάδας και τους κατοίκους των περιοχών αυτών που υπάγονταν στη δικαιοδοσία του γραφείου αυτού.

Παράλληλα , ο κ. Γκόκας έχει υποβάλλει σχετική Αναφορά για τα προβλήματα που δημιουργούνται, από την κατάργησή του, για τους πολίτες των περιοχών της Άρτας και της Φιλιππιάδας , αφού η ευρύτερη περιφέρεια της Φιλιππιάδας είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή της Άρτας για λόγους γεωγραφικούς (η πόλη της Φιλιππιάδας απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από την Άρτα, ενώ από την Πρέβεζα 45 χιλιόμετρα), οικονομικούς, εμπορικούς, πολιτισμικούς κλπ., τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στην γεωγραφική περιφέρεια του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας περιλαμβάνονται περιοχές τόσο της Π.Ε. Άρτας (15 συνολικά τοπικές κοινότητες), όσο και της π.ε. Πρέβεζας (1 δημοτική κοινότητα και 12 τοπικές κοινότητες. Όπως επίσης, σημειώνει ότι η τοπική δικαστική αρμοδιότητα για την περιοχή της Φιλιππιάδας ανήκει στην Άρτα, το πρώην Ειρηνοδικείο Φιλιππιάδας ανέκαθεν υπάγονταν στο Πρωτοδικείο Άρτας, το οποίο μάλιστα αφομοιώθηκε, μετά την κατάργησή του, από το Ειρηνοδικείο Άρτας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις τόσο από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και από την πλευρά του ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ, μετά και τις συναντήσεις στην Αθήνα με τη συμμετοχή των Δικηγόρων και Βουλευτών της Άρτας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εκ νέου, η αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας ενημέρωσε τον κο Γκόκα σχετικά με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.
Συγκεκριμένα,στο πλαίσιο λειτουργίας νέων Κτηματολογικών Γραφείων στη χώρα, προβλέπεται και η δημιουργία και λειτουργία υποκαταστήματος στην Άρτα από το Μάρτιο του 2021, γεγονός που πρέπει να συνεκτιμηθεί για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την τύχη του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Φιλιππιάδας.

Πλέον, με τα νέα δεδομένα,μ πορούν να αρθούν τα προβλήματα ( γραφειοκρατικά και υπηρεσιακά ) που επικαλέστηκε η αρμόδια υπηρεσία Κτηματολόγιο ΑΕ, σχετικά με την λήψη της απόφασης για τη μεταφορά της έδρας του πρώην Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Φιλιππιάδας, στην Άρτα.
Αρκεί, κατά τον κο Γκόκα, να υπάρχει η αντίστοιχη βούληση, και ιδιαίτερα η πολιτική βούληση.
Επίσης, ο κ. Γκόκας διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειές τους για την ικανοποίηση αυτού του εύλογου αιτήματος, αφού αφορά στην άμεση εξυπηρέτηση μεγάλης μερίδας πολιτών της Άρτας και της Φιλιππιάδας, ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις που αφορούν στο σύνολο αυτών των τοπικών κοινωνιών και των διαφόρων δραστηριοτήτων τους , όπως αυτές προκύπτουν από την υφιστάμενη απόφαση της Κτηματολόγιο ΑΕ.