Συνέδριο διοργανώνει το Δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείo

Στο Βουργαρέλι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων 

Οι εγκαταλελειμμένες γαίες των ορεινών περιοχών και η διαχείριση τους στον περιβαλλοντικό στρατηγικό σχεδιασμό θα αποτελέσουν το αντικείμενο συνεδρίου που διοργανώνει το Δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείo στο Βουργαρέλι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, το Σάββατο 5 Οκτώβρη, με θέμα: «Εγκαταλελειμμένες γαίες της Πίνδου: Διατήρηση ή επανάκτηση; Η συμβολή της ολοκληρωμένης διαχείρισης τους στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό των ορεινών περιοχών».

Η εγκατάλειψη της γης στις ορεινές περιοχές, φαινόμενο που συνδέεται με την αστυφιλία και την μετανάστευση των κατοίκων τους κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, τείνει να περιορίζεται μόνο στις συνέπειες που φέρει στο περιβάλλον και την διαχείριση του τοπίου.

Σήμερα οι ορεινές περιοχές καλούνται να υποδεχθούν πλήθος νέων χρήσεων ενώ στο άμεσο διάστημα θα κληθούν να εκπληρώσουν το ρόλο τους ως χώροι παραγωγής τροφής. Στο συνέδριο που εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Κλιματική Ουδετερότητα 2024» (Άξονας

Προτεραιότητας 1 «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος- Κλιματική Ουδετερότητα & Λοιπές Δράσεις»), θα παρουσιαστούν εθνικά και διεθνή παραδείγματα ορθής διαχείρισης των εγκαταλελειμμένων
γαιών ενώ θα συζητηθούν και οι νέες τάσεις σε επιστημονικό επίπεδο από ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στελέχη του Πράσινου Ταμείου.

Παράλληλες δράσεις του συνεδρίου θα λάβουν χώρα για τους συμμετέχοντες την Παρασκευή και Κυριακή, 4 και 6 Οκτώβριου με επισκέψεις σε χώρους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.