Συνέντευξη Γιώργου Καμίνη στην Ηχώ Άρτας

Στις ευρωεκλογές αποφασίζουμε για την θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην Ήπειρο περιόδευσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Γιώργος Καμίνης ο οποίος επισκέφθηκε και την Άρτα όπου το βράδυ της Τρίτης μίλησε σε πολιτική εκδήλωση φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, αλλά και μελών του ΚΙΝΑΛ, στο ξενοδοχείο «ΚΡΟΝΟΣ».
Προηγουμένως ο κ. Καμίνης επισκέφτηκε τα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας για την στη κρισιμότητα των Ευρωεκλογών αλλά και για τον Δ. Αθηναίων στον οποίο θήτευσε στη θέση του Δημάρχου επί 9 χρόνια, θέση από την οποία παραιτήθηκε λόγω της υποψηφιότητάς του στην Ευρωβουλή.

Μιλώντας για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου ο κ. Καμίνης είπε πως είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών καθώς η Ευρώπη κινδυνεύει από κεντρόφυγες δυνάμεις οι οποίες αποζητούν τη διάλυσή της, και που αποτελούνται από λαϊκιστές και δημαγωγούς της ακροδεξιάς.
Οι Ευρωεκλογές, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη θα πρέπει να είναι, σε ότι αφορά την Ελλάδα, και ένα προμήνυμα για τις εθνικές εκλογές. Όπως σημείωσε, ο Γιώργος Καμίνης, «Πρέπει να μπει ένα τέλος στη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από το 2014 και το πρώτο μήνυμα θα πρέπει να δοθεί από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιστεύω ότι το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα πάει πολύ καλά και στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωεκλογές όπου το 8% των προηγούμενων εκλογών θα αυξηθεί κατά πολύ».

Η ΗΧΩ δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Γιώργου Καμίνη, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα της επικαιρότητας, ενώ τόνισε πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ γνωρίζουν πως το μεγαλύτερο μέρος των κρίσιμων για τη χώρα αποφάσεων λαμβάνονται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιμένουν να εργαλειοποιούν τις Ευρωεκλογές και να τις απαξιώνουν. Ευκαιρία, λοιπόν, να στείλουμε μήνυμα και στους δύο, ψηφίζοντας Κίνημα Αλλαγής».

Η συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη:

ΕΡΩΤ.: Κύριε Καμίνη, μετά από 9 χρόνια δήμαρχος Αθηναίων, θέτετε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;
ΑΠΑΝΤ.: Όλο αυτό το διάστημα, το μήνυμα από την επαφή μου με τους πολίτες είναι ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και μία ισχυρή Ευρώπη στον κόσμο. Είμαι έτοιμος να αγωνιστώ για ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής με δυνατή φωνή στο ευρωκοινοβούλιο. Είμαι έτοιμος να αξιοποιήσω όλη αυτή την εμπειρία που έχω αποκομίσει από την Αθήνα, την οποία καταφέραμε να κάνουμε σημείο αναφοράς για τις πολιτικές της στην κοινωνική καινοτομία, στα δικαιώματα, στο προσφυγικό, στη μάχη κατά της ακροδεξιάς.
Σε αυτές τις δύο θητείες, που συνέπεσαν με την πιο βαθιά κρίση της χώρας, πιστεύω ότι έδειξα πώς αντιλαμβάνομαι την άσκηση διοίκησης, την κοινωνική αλληλεγγύη, τί σημαίνει να σέβεσαι τη δημοκρατική λειτουργία και τα χρήματα του πολίτη. Αυτό θα κάνω και στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτή την φορά, για την χώρα μας.

ΕΡΩΤ.:Αυτές οι ευρωεκλογές τελικά έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, όπως υποστηρίζει η ΝΔ; Ποια είναι τελικά τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές;
ΑΠΑΝΤ.: Θεωρώ ότι αυτό που κάνει η ΝΔ είναι λάθος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουμε σε λίγους μήνες και σίγουρα το αργότερο έως τον Οκτώβριο. Στις ευρωεκλογές αποφασίζουμε για την θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και για την Ένωση και για την χώρα. Σε μια στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ένωση θα προχωρήσει μπροστά, δηλαδή σε πραγματική εμβάθυνση ή θα γυρίσουμε στο παρελθόν όπως υπόσχονται διάφορες ακραίες και αντιδραστικές δυνάμεις, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει διάλυση της Ευρώπης. Και η ΝΔ τί λέει μπροστά σε αυτό που είναι το μεγάλο διακύβευμα της Ευρώπης; Λέει «να αποφασίσουμε για τον Τσίπρα» λες και δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ γνωρίζουν πως το μεγαλύτερο μέρος των κρίσιμων για τη χώρα αποφάσεων λαμβάνονται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιμένουν να εργαλειοποιούν τις Ευρωεκλογές και να τις απαξιώνουν. Ευκαιρία, λοιπόν, να στείλουμε μήνυμα και στους δύο, ψηφίζοντας Κίνημα Αλλαγής.

ΕΡΩΤ.: Αυτές τις μέρες επισκέπτεστε πόλεις σε όλη την Ήπειρο. Πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα για το Κίνημα Αλλαγής; Είστε αισιόδοξος;
ΑΠΑΝΤ.: Γυρίζω όλη τη χώρα και βλέπω αισιοδοξία και υψηλό ηθικό παντού, σας το λέω καθαρά. Είμαι ενεργά στην πολιτική ζωή, απ’ τις γραμμές αυτής της παράταξης, από το 2010. Ήμουν τα πέτρινα χρόνια, στο πρώτο μνημόνιο, ήμουν το 2014, όταν κρατήσαμε τον δήμο της πρωτεύουσας στην προοδευτική παράταξη τη στιγμή που μας “λιθοβουλούσαν” οι πάντες, ήμουν παρών και στο δημοψήφισμα του 2015, με τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αλλά ήμουν εδώ και όταν 212.000 συμπολίτες μας, είπαν πως η παράταξη είναι ζωντανή, πως δεν έχουμε πει τον τελευταίο μας λόγο ακόμη. Βλέπω, παρά τις όποιες λογικές αστοχίες, ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα, μαζί με τη ΝΔ, που συμμετέχει ενεργά σε ψηφοδέλτια παντού στην Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συγκροτήσει αυτόνομα ψηφοδέλτια, σχεδόν πουθενά. Να κατεβάζει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής, ψηφοδέλτια που ούτε στον Β’ γύρο δεν μπορούν να περάσουν.

ΕΡΩΤ.: Τον κ. Πολάκη και τις παρεμβάσεις του πως τις κρίνετε;
ΑΠΑΝΤ.: Το θέμα του κ. Πολάκη είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αυτός ο υπουργός δίνει στην κοινωνία ένα απεχθές παράδειγμα. Πώς περιμένουμε μία κοινωνία να ανακτήσει μία δημόσια ηθική, όταν άνδρες που κατέχουν αυτές τις θέσεις φέρονται με αυτόν τον τρόπο; Για αυτό, καλώς γίνεται η πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπό του καθώς ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν τον αποδοκίμασε αλλά του πρόσφερε απλόχερη πολιτική κάλυψη. Ο κ. Πολάκης δεν έχει καμία σχέση με το ήθος και τους αγώνες της Αριστεράς.

ΕΡΩΤ.: Θα θέλαμε ένα τελευταίο σχόλιο και για τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις διακοπές του Πρωθυπουργού στο κότερο επιχειρηματία.
ΑΠΑΝΤ.: Πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες που να διέπουν ακριβώς αυτού του είδους τα “δώρα” επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων. Όπερ σημαίνει ότι πρέπει εκ των υστέρων τουλάχιστον, αν είναι για λόγους ασφαλείας, πάντοτε να μαθαίνουμε που έκανε διακοπές ο πρωθυπουργός. Η ιδιωτική ζωή του Πρωθυπουργού πρέπει να είναι διαφανής. Πρέπει να είναι σε γνώση της κοινής γνώμης που έκανε διακοπές. Γιατί να μαθαίνουμε ότι ο πρωθυπουργός λ.χ. έσπαγε κανάτια στην Κέρκυρα την Ανάσταση και να μην μαθαίνουμε ότι έκανε διακοπές στο κότερο ενός επιχειρηματία; Κάτι επιπλέον είναι ότι θα πρέπει να είναι σαφές ότι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν έχουν δοσοληψίες με το δημόσιο.