Συνέντευξη με τον Χριστόφορο Σιαφάκα

Είχαμε υποσχεθεί στους Αρτινούς ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Άρτα- η Άρτα αλλάζει!

«Σε αυτά τα 5 χρόνια χειριστήκαμε τις τύχες του Δήμου με σύνεση, ισονομία, διαφάνεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της Άρτας και συνάμα δρομολογήσαμε όλα όσα χρήζουν άμεσης υλοποίησης στην επόμενη θητεία μας», υποστηρίζει ο Αντιδήμαρχος Αρταίων, επί των Οικονομικών, Μιχάλης Σιαφάκας, με συνέντευξή του στην ΗΧΩ.
Και συνεχίζει τονίζοντας: «Αξίζουμε μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας, μια προσπάθεια γεμάτη κόπο και καθημερινό αγώνα και να δούμε την υλοποίηση των στόχων μας. Οι Αρτινοί πολίτες πρέπει να επιλέξουν «καθαρά» πρόσωπα με όρεξη για δουλειά. Αυτά τα πέντε χρόνια αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα, θέλω να πιστεύω ότι δεν απογοητεύσαμε τους Αρτινούς πολίτες».
Η συνέντευξη:

ΕΡΩΤ.: Κύριε Αντιδήμαρχε, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της πενταετίας, ποιες στιγμές θα ξεχωρίζατε από την θητεία της παράταξης στο Δημαρχείο;
ΑΠΑΝΤ.: Ολοκληρώνεται μια πενταετία στην οποία έγιναν πάρα πολλά για την Άρτα. Πράγματα που φαίνονται, σε επίπεδο καθημερινότητας, κοινωνικής μέριμνας, τουρισμού και πρωτογενούς τομέα, αλλά και πολλά που θα φανούν στο άμεσο μέλλον, σε αναπτυξιακό επίπεδο. Έγιναν προσπάθειες και κατορθώσαμε να προχωρήσουμε μεγάλα θέματα που είχαν βαλτώσει για πολλά χρόνια και θα αλλάξουν την εικόνα της Άρτας προς το καλύτερο. Και εδώ είναι ένα στοίχημα που κερδίζουμε ως παράταξη, διότι με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, πιστέψαμε, πιστεύουμε, παλέψαμε και θα παλέψουμε για μια καλύτερη Άρτα.

Σε αυτά τα 5 χρόνια χειριστήκαμε τις τύχες του Δήμου με σύνεση, ισονομία, διαφάνεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της Άρτας και συνάμα δρομολογήσαμε όλα όσα χρήζουν άμεσης υλοποίησης στην επόμενη θητεία μας.
Αν μπορούσα να ξεχωρίσω ορισμένα πράγματα, τότε σίγουρα θα ξεχώριζα το ότι δρομολογήσαμε όλα τα μεγάλα θέματα, που είχαν μείνει ανέγγιχτα για δεκαετίες, όπως είναι η Οριοθέτηση του Αράχθου, το Επιχειρηματικό Πάρκο, το ΞΕΝΙΑ, το Ιστορικό Δημαρχείο, η Νέα γέφυρα στον Άραχθο, το νέο Ειδικό Σχολείο κ.α. Βάλαμε την Άρτα πάνω σε βάσεις προόδου. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις (όπως αλλαγή της κατάστασης στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους, τακτοποίηση Κοιμητηρίων και νέος κανονισμών αυτών, τοποθέτηση των ομπρελών), χαράξαμε κοινωνική πολιτική και δημιουργήσαμε σιγά –σιγά μια ταυτότητα για την περιοχή μας.
Σε αυτά τα πέντε χρόνια πιστεύω ότι αυτό που είχαμε υποσχεθεί στους Αρτινούς πολίτες το 2014, ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Άρτα, ισχύει. Πλέον, η Άρτα αλλάζει. Και είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας.

ΕΡΩΤ.: Ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τουρισμού-Πολιτισμού, τι κρατάτε από το χαρτοφυλάκιό σας; Να ξεκινήσουμε από τα οικονομικά…
ΑΠΑΝΤ.: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη που με έχει εμπιστευθεί για τη θέση του Αντιδημάρχου. Είναι τιμητικό, μιλάμε για μια θέση ευθύνης απέναντι και στον ίδιο, αλλά και στους συμπολίτες μας που με εξέλεξαν.
Τα οικονομικά και μάλιστα μέσα στην κρίση είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την πορεία του κάθε Δήμου. Μέσα σε αυτή τη θητεία καταφέραμε και κάναμε πολλά και σημαντικά, παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις και όπως αποδείχθηκε το κάναμε για το γενικό καλό του Δήμου. Το αποτέλεσμα είναι ο Δήμος Αρταίων να είναι πολύ υγιής οικονομικά, με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν, αφού μην ξεχνάτε ότι ως ΟΤΑ είμαστε σχεδόν 70% κάτω σε έσοδα από το κεντρικό κράτος, λόγω της κρίσης.

Επιγραμματικά μπορώ να σας αναφέρω ότι καταφέραμε και έχουμε στο Δήμο μας ένα πολύ σημαντικό πλεόνασμα που αγγίζει τα 734.093,82 ευρώ για το οικονομικό έτος 2017. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου είχαμε ένα πολύ μικρό πλεόνασμα της τάξης των 8.000 ευρώ και το 2017 το πλεόνασμα του Δήμου ανήλθε στις 735.000 ευρώ! Το θετικό αυτό αποτέλεσμα προήλθε από τη μείωση των περιττών δαπανών και το νοικοκύρεμα του Δήμου, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε επιπλέον έργα και παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών, αλλά και να πάρουμε σημαντικά κοινωνικά μέτρα, όπως η μείωση των δημοτικών τελών για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αποφασίσαμε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.
Επίσης, διορθώσαμε τα τετραγωνικά στις ηλεκτροδοτούμενες οικίες του Δήμου μας, με αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό στην πληρωμή δημοτικών τελών. Προσπαθήσαμε, όπως είπα και προηγουμένως, να βάλουμε μία σειρά στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους, η αναμόρφωση των οποίων θα ολοκληρωθεί και με τη δημιουργία του open-mall. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες στάθηκαν και στέκονται δίπλα μας σε τέτοιες προσπάθειες.

ΕΡΩΤ.: Οι Αρτινοί πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους; Σας το ρωτώ αυτό, γιατί κάποια στιγμή κάνατε και κατασχέσεις λογαριασμών…
ΑΠΑΝΤ.: Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Δεν μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην απόφαση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος παραγραφής και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα διώκονταν ποινικά. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ακολουθείται σε όλο το δημόσιο τομέα και την οποία έχουν εφαρμόσει δεκάδες Δήμοι (όπως και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το 2013).Αν και το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για οφειλές από το πρώτο ευρώ, ο Δήμος Αρταίων το εφάρμοσε για οφειλές πάνω από 1000 €, στην πλειοψηφία τους από το 1995 έως το 2010. Αφορούσε 722 οφειλέτες του Δήμου, τη στιγμή που οι συνολικοί συναλλασσόμενοι στο ταμείο του Δήμου είναι περίπου 45.000 συμπολίτες (ποσοστό μόλις 1,6%), οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο.

Σε καμία περίπτωση η απόφαση για την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών δεν είναι ευχάριστη, ωστόσο οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν θα πρέπει να το κάνουν. Με αυτό τον τρόπο, στη συνέχεια, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν ανταποδοτικά στην κοινωνία με έργα, παρεμβάσεις, βελτιώσεις υποδομών, ενίσχυση απόρων οικογενειών, δράσεις κοινωνικής μέριμνας, ακόμη και γενικής μείωσης δημοτικών τελών σε όλους τους πολίτες, εφόσον αυτά εισπραχθούν.
Τώρα σε ο, τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, η κρίση μας έχει επηρεάσει όλους. Ωστόσο, ναι οι Αρτινοί είναι συνεπέστατοι, στο μέτρο πάντα του δυνατού λόγω και της οικονομικής κρίσης. Όπου μπορούμε βοηθάμε και εμείς, καθώς αντιλαμβανόμαστε αυτόν που θέλει να πληρώσει και δεν μπορεί, από εκείνον που παρατεταμένα και σκοπίμως δεν πληρώνει.

ΕΡΩΤ.: Εκτός από τα οικονομικά, έχετε υπό την ευθύνη σας και τον τουρισμό-πολιτισμό. Ένα ακόμη δύσκολο χαρτοφυλάκιο…
ΑΠΑΝΤ.: Είναι ένας από τους πέντε βασικούς πυλώνες του προγράμματος και του έργου μας ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες διαθέτοντας πολλά περισσότερα χρήματα για την τουριστική προβολή. Γιατί στον τουρισμό ό, τι σπείρεις θα θερίσεις. Αρκεί να πω ότι το 2014 δίνονταν μόνο 20.000 ευρώ για την εξωστρέφεια της πόλης μας και σήμερα επενδύουμε πάνω από 100.000 ευρώ.
Ο Δήμος πλέον συμμετέχει συστηματικά σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, σε εκδηλώσεις τουριστικού ενδιαφέροντος με βάση θεματικά κριτήρια όπως ο θρησκευτικός και γαστρονομικός τουρισμός, δημιουργήθηκαν θεματικά video και φυλλάδια για το Δήμο, διοργανώνονται και υποστηρίζονται ταξίδια εξοικείωσης για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, ο Δήμος συνδέεται μέσω αδελφοποιήσεων με πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού, ενώ δημιουργείται η διαδρομή στα βήματα του Μαξίμου Γραικού και παράλληλα η Άρτα επενδύει σε μεγάλες εκδηλώσεις που φέρνουν πλήθος επισκεπτών στην περιοχή, όπως είναι:

το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, η αναβάθμιση των Αποκριάτικων εκδηλώσεων, το Μαθητικό Καρναβάλι, η «Βυζαντινή Άρτα», η αναβάθμιση των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια της Άρτας» και για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, ο Δρόμος του Γιοφυριού, ο Διάπλους του Αμβρακικού και φυσικά η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας.
Τα αποτελέσματα για όλα τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από εμφανή, καθώς οι αφίξεις επισκεπτών έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Άρτα και έτσι ενισχύεται η τοπική οικονομία.
Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικές οι πολιτιστικές μας δράσεις, καθώς κάνουμε διαρκώς εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας. Έχουμε αναβαθμίσει το Πολιτιστικό Καλοκαίρι αναδεικνύοντας τόσο το θέατρο στο Κάστρο, όσο και κάθε τοπική κοινότητα του Δήμου μας, ενώ ενισχύουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους με την ετήσια τακτική επιχορήγηση, ώστε να ενισχύσουμε το πολιτιστικό τους έργο.

ΕΡΩΤ.: Θέτετε εκ νέου υποψηφιότητα. Για ποιους λόγους;..
ΑΠΑΝΤ.: Πιστεύω ακράδαντα ότι ενεργώντας ως μέλος μιας συμπαγούς ομάδας, της παράταξής μας «Αρτινών Συνεργασία» με επικεφαλής τον Χρήστο Τσιρογιάννη, μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω στους συμπολίτες και στον τόπο μου, μπορώ να μετουσιώσω σε πράξεις τη στήριξη των Αρτινών.

Οι εκλογές θα είναι καθοριστικές για το Δήμο μας και τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι κομβικής σημασίας. Αξίζουμε μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας, μια προσπάθεια γεμάτη κόπο και καθημερινό αγώνα και να δούμε την υλοποίηση των στόχων μας. Οι Αρτινοί πολίτες πρέπει να επιλέξουν ¨καθαρά¨ πρόσωπα με όρεξη για δουλειά. Αυτά τα πέντε χρόνια αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα, θέλω να πιστεύω ότι δεν απογοητεύσαμε τους Αρτινούς πολίτες.
Σίγουρα βέβαια από την άλλη, λόγω του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να αναπτύξουμε κουλτούρα συνεργασιών και συγκλίσεων από την επόμενη των εκλογών και να εργαστούμε ομαδικά για το καλό της Άρτας.

ΕΡΩΤ.: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
ΑΠΑΝΤ.: Νομίζω ότι η Άρτα έχει ανάγκη από ¨καθαρούς¨ ανθρώπους με όραμα, σχέδιο, όρεξη για δουλειά, που έχουν δοκιμαστεί στο στίβο της διοίκησης. Γιατί είναι άλλο πράγμα να είσαι απλώς στην Αυτοδιοίκηση και άλλο να ασκείς διοίκηση. Πιστεύω ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Η παράταξή μας «Αρτινών Συνεργασία» έχει δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Εδώ και πέντε χρόνια βάλαμε την Άρτα σε ράγες ανάπτυξης και προόδου. Έχουμε δείξει ότι με το έργο μας μπορούμε να πάμε πολλά βήματα μπροστά τη ζωή μας. Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος το έχει αντιληφθεί και στις εκλογές του Μαΐου θα μας τιμήσει με την ψήφο του για να συνεχίσουμε να κάνουμε την Άρτα μια σύγχρονη πόλη, όμορφη, ανθρώπινη και λειτουργική που θα συνδυάζει ιστορία και πολιτισμό, τέχνη και παράδοση, κάνοντάς την ακόμη πιο ελκυστική σε όλους εμάς!!!