Συνέντευξη της Κατερίνας Ρίζου στην ΗΧΩ

« ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ» για συστράτευση και συμπόρευση με το Νίκο Ανδρουλάκη

«Λέω ΝΑΙ στην πρόσκληση που απευθύνει στους προοδευτικούς πολίτες η μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ υπό την νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη για συστράτευση και συμπόρευση…. Έκρινα λοιπόν ότι δεν πρέπει να απέχω από ένα τέτοιο κάλεσμα, αφού πιστεύω βαθιά στις προοπτικές του. Λέω όμως ΝΑΙ και στην προσωπική πρόκληση ως γυναίκα, σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη, που νιώθει πλέον ώριμη να κάνει το μεγάλο βήμα στα ‘’ κοινά ‘’ και να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα την ψήφο των Αρτινών πολιτών» υπογραμμίζει με συνέντευξή της στην ΗΧΩ η γνωστή δικηγόρος της Άρτας Κατερίνα Ρίζου, που κατέθεσε αίτηση για να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Άρτας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και με βάση τα δεδομένα του μητρώου, φέρεται ως βεβαία υποψήφια βουλευτής στις εκλογές όποτε και να γίνουν αυτές.

Η συνέντευξη της Κατερίνας Ρίζου:

ΕΡΩΤ.: Κα Ρίζου πρόσφατα κοινοποιήσατε στην τοπική κοινωνία την πρόθεσή σας να συμμετέχετε στις επικείμενες εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ , αφού θέσατε στην κρίση των οργάνων του κινήματος την υποψηφιότητά σας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους λόγους αυτής σας της απόφασης;
ΑΠΑΝΤ.: Η απάντηση περικλείεται στη φράση που έχω επιλέξει να συνοδεύει τις πρώτες μου δημόσιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης : ‘’ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ ‘’. Κι εξηγώ αμέσως. Λέω ΝΑΙ στην πρόσκληση που απευθύνει στους προοδευτικούς πολίτες η μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ υπό την νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη για συστράτευση και συμπόρευση. Το ανανεωμένο Κίνημα ‘’ξανα’’είναι εδώ , ως αξιόπιστη δύναμη ελπίδας και αλλαγής .Έκρινα λοιπόν ότι δεν πρέπει να απέχω από ένα τέτοιο κάλεσμα, αφού πιστεύω βαθιά στις προοπτικές του. Λέω όμως ΝΑΙ και στην προσωπική πρόκληση ως γυναίκα, σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη, που νιώθει πλέον ώριμη να κάνει το μεγάλο βήμα στα ‘’ κοινά ‘’ και να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα την ψήφο των Αρτινών πολιτών.
Πιστεύω ότι επιβάλλεται η ανανέωση στο πολιτικό μας τοπίο , κι όταν λέω ανανέωση δεν εννοώ μόνο τους νέους σε ηλικία αλλά τους νέους σε ιδέες και σε αποτελεσματικότερους τρόπους προώθησης των αιτημάτων της κοινωνίας.

ΕΡΩΤ.: Ωστόσο ομολογουμένως πρόκειται για δύσκολη περίοδο για την χώρα μας. Γιατί λοιπόν τώρα?
ΑΠΑΝΤ.:Όντως η κοινωνία μας διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Η πολυετής περιδίνηση των αλλεπάλληλων κρίσεων, ανέτρεψε τις ζωές όλων μας, αναδεικνύοντας πάντως μια κοινή συνιστώσα : την κρίση αξιών, η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βαθιά και να επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας. Δεν σας κρύβω ότι προβληματίστηκα πολύ, για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.
Σκέφτηκα, όμως, ότι έχω τρεις επιλογές. Η πρώτη να απομακρυνθώ και να απέχω από τα κοινά. Η δεύτερη να κρίνω, να κατακρίνω, να αποδοκιμάζω, αλλά να μείνω στην ησυχία μου. Και η τρίτη να συμμετέχω και να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και συνεργαζόμενη με όσους μοιράζονται τις ίδιες έγνοιες και προβληματισμούς, για να αλλάξουμε τα πράγματα και να κινηθούμε ως χώρα και ως κοινωνία προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δύσκολο εγχείρημα ωστόσο η απόφαση μου αυτή.
Δεν τρέφω αυταπάτες. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει η πολιτική κουλτούρα και οι νοοτροπίες δεκαετιών. Όμως, είμαι σίγουρη ότι αξίζει να προσπαθήσω. Οι εποχές απαιτούν την συμμετοχή μας.

ΕΡΩΤ.: Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που εισπράττετε από τις αντιδράσεις του κόσμου; Φαντάζομαι ότι έχετε ήδη ξεκινήσει τις επαφές με την τοπική κοινωνία.
ΑΠΑΝΤ.: Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω ξεκινήσει επίσημα αυτό που λέμε προεκλογική εκστρατεία, αφού δεν έχει λάβει χώρα προκήρυξη εκλογών. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός είναι ένα κυβερνητικό προνόμιο. Εξάλλου, τα αρμόδια όργανα του Κινήματος δεν έχουν οριστικοποιήσει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα. Σέβομαι και τιμώ όλους τους συντρόφους – συνυποψηφίους που έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του κινήματος δηλώνοντας παρόντες στη μεγάλη μάχη των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και γι αυτό ακριβώς θεωρώ πολιτικά και ηθικά ορθό να τηρήσω στάση αναμονής έως ότου ανακοινωθεί επίσημα το ψηφοδέλτιο.
Η υπό τις παραπάνω συνθήκες επαφή μου με την τοπική κοινωνία λοιπόν, μου έχει αφήσει ένα αποτύπωμα διάχυτης απογοήτευσης. Με το ένα πρόβλημα να διαδέχεται το άλλο, με την ακρίβεια να καλπάζει και με την Ελλάδα ανίκανη να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα προβλήματα της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανείς μας δεν αισθάνεται ασφαλής. Η ανησυχία για την υγεία, η φτώχεια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός κυριαρχούν στις ζωές μας. Δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας ανάγκες, ούτε να ζούμε με e-pass. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω αποκομίσει, ότι πρέπει να σταματήσει η πλατφορμοποίηση της ζωής μας.

ΕΡΩΤ.: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αρτινος πολίτης σήμερα & Πώς σκοπεύετε να ενεργήσετε σε περίπτωση εκλογής σας;?
ΑΠΑΝΤ.: Τα προβλήματα του νομού Άρτας είναι χιλιοειπωμένα. Όσοι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην Άρτα, τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι : Ένδεια στα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα του κάμπου. Ένα νοσοκομείο που έχει εγκαταλειφθεί και λειτουργεί χάριν στην ευσυνειδησία των εργαζομένων του. Αγροτική οικονομία που δεν δέχεται καμία στήριξη και ενίσχυση και κάθε παρέμβαση που λαμβάνει χώρα, γίνεται μόνο επί των τέλει της καταβολής αποζημιώσεων/κι ούτε καν επαρκώς. Ένας ορεινός όγκος που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του ή την ατομική πρωτοβουλία, όπου αυτή υφίσταται. Μελέτες που μένουν στα συρτάρια υπηρεσιών επί δεκαετίες. Κονδύλια αναξιοποίητα. Κι άλλα προβλήματα μικρότερα ή μεγαλύτερα, που όμως έχουν καταστήσει την Άρτα ουραγό της Ηπείρου. Όλα με μία κοινή συνιστώσα, την έλλειψη οράματος.
Προσωπικά εκτιμώ ότι, η προαναγγελία λύσεων πρόχειρα και επιφανειακά δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση. Οιοσδήποτε επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά, ιδία ένας βουλευτής, οφείλει κατ’ αρχήν να έχει ζήσει και να έχει βιώσει τα προβλήματα του τόπου του, ώστε να μπορέσει να τα εκφράσει. Κυρίως όμως θα πρέπει να συνδιαλέγεται με τους φορείς, με τους επαγγελματίες, με τους επιστήμονες & φυσικά με τους πολίτες του νομού του, σε μία διαρκή, διαδραστική και ζωντανή σχέση. Ο βουλευτής δεν είναι τίποτα παραπάνω από εντολοδόχος των πολιτών και έτσι πρέπει να λειτουργεί. Όποιος νομίζει ότι είναι παντογνώστης και παντοδύναμος είναι στην λάθος κατεύθυνση. Έτσι λοιπόν σκοπεύω να ενεργήσω. Μεθοδικά και με διάθεση προσφοράς.

( Οι φωτο από τα εγκαίνια των γραφείων του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ την Άρτα με ομιλητή τον Ανδρέα Σπυρόπουλο)