Συνέντευξη του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην ΗΧΩ

Βάλαμε «πλάτη» για την Άρτα

  • Έχουμε προχωρήσει, κάθε ώριμο έργο στη περιοχή

  • Έχω παραστεί σε αμέτρητες εκδηλώσεις στην Π.Ε. Άρτας

  • Για το Διοικητήριο, περιμένουμε ακόμα την απάντηση του Υπ. Αμύνης

Άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνώστης των θεμάτων και των μεγάλων ζητημάτων της Ηπείρου, πάντα είχε φανατικούς υποστηρικτές, εσχάτως απέκτησε και φανατικούς αντιπάλους. Ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, που διεκδικεί μια ακόμη θητεία, στην Περιφέρεια Ηπείρου, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, μιλά στην ΗΧΩ και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις που θα ήθελε να κάνει ο Αρτινός ψηφοφόρος, ενώ δίνει απαντήσεις και σε ζητήματα για τα οποία δέχθηκε κριτική και από την εφημερίδα μας.

«Προκαλώ τον οποιονδήποτε, να βγει και να μας πει ποιο ώριμο έργο στην Άρτα δεν έχουμε προχωρήσει, πού μας ζητήθηκε η βοήθειά μας και δεν βάλαμε «πλάτη». Αν αρχίσουμε να τα απαριθμούμε, αναφέροντας και τις ενέργειες που έχουμε κάνει, να είστε βέβαιος πως δεν επαρκεί ο χώρος της εφημερίδας σας» απαντά στην επισήμανση πως του γίνεται κριτική ότι δεν έδωσε βαρύτητα στις περιφερειακές ενότητες.
Απορρίπτει όσα λέγονται περί «Γιαννενοκεντρισμού» της Περιφέρειας… ειδικά για το Διοικητήριο επισημαίνει πως «περιμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το στρατόπεδο Παπακώστα. Ακόμη και σήμερα απάντηση δεν έχει δοθεί και τα όσα λέγονταν και λέγονται για περί δήθεν απόφασης παραχώρησης, είναι απλά Fakenews, σύμφωνα με τη νέα ορολογία»!!!

Τι απαντά σχετικά με τα έργα στην πεδινή Άρτα, που όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοί του είναι επιπέδου «χαλικοστρώσεων»;
«Τα περί χαλικοστρώσεων, προέρχονται προφανώς από άτομα που δεν γνωρίζουν πως βγαίνει το μεροκάματο στο χωράφι, τι δυσκολίες πρόσβασης υπάρχουν. Αυτά να τα πούνε στους παραγωγούς, όταν με το καλό- κι αν τολμήσουν φυσικά -να τους ζητήσουν την ψήφο τους» σημειώνει ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, για να τονίσει αμέσως μετά: «Έργα αγροτικής οδοποιίας μήκους δεκάδες χιλιομέτρων (και πέραν των όσων εκτελούν οι δήμοι), κατά κύριο λόγο κατασκευάζονται στην Άρτα με ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμ Ο ΤΟΕΒ Λούρου χρηματοδοτήθηκε κατ΄ επανάληψη για να αποκαταστήσει ζημιές του και να μπορέσουν έτσι να καλλιεργήσουν οι αγρότες.

Δίκτυο αποχέτευσης επίσης εκτελείται σε περιοχές της Άρτας. Αντιπλημμυρικά έργα επίσης εκτελούνται συνεχώς σε περιοχές της Άρτας. Η Μονάδα Κομποστοποίησης, τεράστιο έργο περιβαλλοντικής σημασίας, προγραμματίστηκε για την Άρτα και εντάχθηκε στο Interreg. Το αρδευτικό Αμμότοπου αρχίζει επίσης».
Και τι υπόσχεται στους Αρτινούς ο Αλέξανδρος Καχριμάνης; «Να είναι βέβαιοι οι Αρτινοί πως στο τέλος της επόμενης τετραετίας, θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο οι παραγωγικές δομές της περιοχής τους και θα μιλάμε για μια άλλου είδους ανάπτυξη…» απαντά.
Η συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, έχει ως εξής:

ΕΡ.: Κύριε Καχριμάνη, μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις και τι ενδεχομένως να περιμένουμε στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα;
ΑΠ.: Νομίζω πώς όλοι στην Ήπειρο αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ των υποψηφίων. Εμείς μιλάμε με έργα, μικρά και μεγάλα, σε αυτό στηριζόμαστε και αυτό το πρόγραμμα συνεχίζουμε. Οι άλλες παρατάξεις αναφέρονται σε γενικές ιδέες, ορισμένες μάλιστα είτε ανήκουν αποκλειστικά στην ευθύνη της Κυβέρνησης, είτε είναι εντελώς ανεφάρμοστες, πρόκειται δηλαδή για αυταπάτες που εκφράζονται κυρίως από εκείνους που δεν έχουν γνώση τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΕΡ.: Υπάρχουν όμως και κριτική που δείχνει να έχει βάση…
ΑΠ.: Δηλαδή;

ΕΡ.: Π.χ. Ό,τι δεν δώσατε βαρύτητα στις περιφερειακές ενότητες, πως δεν τις επισκεπτόσασταν τακτικά….
ΑΠ.: Προκαλώ τον οποιονδήποτε, να βγει και να μας πει ποιο ώριμο έργο στην Άρτα δεν έχουμε προχωρήσει, πού μας ζητήθηκε η βοήθειά μας και δεν βάλαμε «πλάτη». Αν αρχίσουμε να τα απαριθμούμε, αναφέροντας και τις ενέργειες που έχουμε κάνει, να είστε βέβαιος πως δεν επαρκεί ο χώρος της εφημερίδας σας.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν εγώ πηγαίνω σε μια περιοχή σπάνια θα με δείτε να συνοδεύομαι με τηλεοπτικές κάμερες και με φωτογράφους. Έχω παραστεί σε αμέτρητες εκδηλώσεις την Π.Ε. Άρτας, έχω επισκεφθεί περιοχές έργων και το μόνο που δεν έχω κάνει είναι να είμαι τακτικός επισκέπτης των γραφείων διοίκησης της Π.Ε. Άρτας.

Αλλά κοιτάξτε τώρα ποιοι το επικαλούνται αυτό: Εκείνοι που με κατηγορούν για «ενός ανδρός αρχή», όταν εγώ και επί της ουσίας και επί των τύπων έχω αναθέσει την απόλυτη αρμοδιότητα για τα θέματα διοίκησης της Π.Ε. Άρτας- όπως και σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία στους αντίστοιχους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ή για άλλα στους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και γενικά στους περιφερειακούς συμβούλους.

ΕΡ.: Δέχεστε κριτική – φαντάζομαι πως το γνωρίζετε- πως οι παρεμβάσεις είναι επιπέδου… χαλικοστρώσεων και μικρής εμβέλειας…
ΑΠ.: Θα συνιστούσα σε όσους ασκούν κριτική με αυτό το επιχείρημα, να πάρουν οποιαδήποτε ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής για να διαπιστώσουν ότι τα λεγόμενά τους δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα περί χαλικοστρώσεων, προέρχονται προφανώς από άτομα που δεν γνωρίζουν πως βγαίνει το μεροκάματο στο χωράφι, τι δυσκολίες πρόσβασης υπάρχουν. Αυτά να τα πούνε στους παραγωγούς, όταν με το καλό- κι αν τολμήσουν φυσικά -να τους ζητήσουν την ψήφο τους. Να τα ισχυρίζονται κάποιοι, που είναι περαστικοί προεκλογικά από την Άρτα το καταλαβαίνω. Αλλά αν τα ισχυρίζονται Αρτινοί, τότε προέρχονται είτε από άγνοια, είτε από εμπάθεια. Εμείς πάντως δεν μένουμε στις χαλικοστρώσεις, αλλά προχωράμε σε ασφαλτοστρώσεις.

Πρέπει να επισημάνω πως αναφορές αυτού του τύπου, δεν τις αντιμετωπίζουμε μόνο τώρα. Το ζήσαμε και στην τρέχουσα θητεία: Έρχονταν συνάδελφοι ανέφεραν διάφορα ζητήματα, τους αποδεικνύαμε πως δεν έχουν βάση τα λεγόμενά τους και αντί να παραδεχθούν τη λάθος εκτίμηση ή αναφορά τους, συνέχιζαν να επιμένουν και να δημοσιοποιούν τις ανακρίβειες τους…

ΕΡ.: Μια και το έφερε η κουβέντα, ένα τέτοιο θέμα φαντάζομαι ότι είναι και το διοικητήριο της Άρτας για το οποίο και εμείς ασκήσαμε κριτική. Που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση;
ΑΠ.: Εμείς αφού αναζητήσαμε κάθε πρόσφορη και εφικτή λύση, προχωρήσαμε σε μια συμφωνία με το Δήμο Αρταίων. Περιμένουμε όμως και την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το στρατόπεδο Παπακώστα. Ακόμη και σήμερα απάντηση δεν έχει δοθεί και τα όσα λέγονταν και λέγονται για περί δήθεν απόφασης παραχώρησης, είναι απλά Fakenews, σύμφωνα με τη νέα ορολογία.

Έχουμε ζητήσει την παρέμβαση της Αρτινής Υπουργού κ. Όλγας Γεροβασίλη και περιμένουμε. Ίσως λόγω εκλογών να υπάρχει «εγκράτεια» από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας…

ΕΡ.: Υπάρχει όμως η αίσθηση πως αν το ζήτημα αφορούσε τα Γιάννενα, θα είχε λυθεί άμεσα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης εντύπωσης «Γιαννενοκεντρισμού» της Περιφέρειας…
ΑΠ.: Δεν είναι έτσι και θα σας φέρω παράδειγμα την οδό Νιάρχου, που είναι η πλέον πολυσύχναστη οδός στην Ήπειρο, καθώς εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς, επισκέπτες και φοιτητές Πανεπιστημίου και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Χρειάστηκαν πάνω από 15 χρόνια- οκτώ της δικής μας θητείας – για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που υπήρχαν. Αναγνωρίζω πως καλλιεργείται ένα κλίμα «Γιαννενοκεντρισμού», αλλά δεν έχει αντικειμενική βάση. Έχοντας αδυναμία να ασκήσουν κριτική σε έργα της Περιφέρειας, μας χρεώνουν μέχρι και αποφάσεις που αφορούν καθαρά κυβερνητικές επιλογές

ΕΡ.: Μήπως όμως αυτό οφείλεται και στην αίσθηση πως η Άρτα και ειδικά η πεδινή δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση με άλλες περιοχές;
ΑΠ.: Σήμερα οι μόνες διαπεριφερειακές οδικές συνδέσεις που υλοποιούνται αφορούν την ΄Αρτα και τη σύνδεσή της με Τρίκαλα και Καρδίτσα (δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 3,430 εκ. ευρώ), τις επόμενες ημέρες δημοπρατούμε το έργο βελτίωσης του δρόμου από Πηγές μέχρι τα όρια Ηπείρου ( με προϋπολογισμό 620.000 ευρώ), ενώ έχει ήδη ανάδοχο ο δρόμος Μεσόπυργο- Αυλάκι- όρια Αιτωλοακαρνανίας (με προϋπολογισμό 2, 6 εκ. ευρώ).
Την περασμένη εβδομάδα αναδείχτηκε ανάδοχος (και άρα δεν πρόκειται για υπόσχεση, αλλά για πράξη) για την κατασκευή του διπλού κόμβου στις Εργατικές κατοικίες με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ.

Έργα αγροτικής οδοποιίας μήκους δεκάδων χιλιομέτρων (και πέραν των όσων εκτελούν οι δήμοι), κατά κύριο λόγο κατασκευάζονται επίσης στην Άρτα με ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμό. Μήπως η σύνδεση της Ιόνιας με τα Τζουμέρκα, δεν αναβαθμίζει το σύνολο της ορεινής περιοχής Ιωαννίνων και Άρτας; Η σύνδεση Ιόνιας οδού με γέφυρα Καλογήρου δεν βοηθά μακροπρόθεσμα και την Άρτα;

Ο ΤΟΕΒ Λούρου χρηματοδοτήθηκε κατ΄ επανάληψη για να αποκαταστήσει ζημιές του και να μπορέσουν έτσι να καλλιεργήσουν οι αγρότες. Δίκτυο αποχέτευσης επίσης εκτελείται σε περιοχές της Άρτας. Αντιπλημμυρικά έργα επίσης εκτελούνται συνεχώς σε περιοχές της Άρτας. Η Μονάδα Κομποστοποίησης, τεράστιο έργο περιβαλλοντικής σημασίας, προγραμματίστηκε για την Άρτα και εντάχθηκε στο Interreg. Το αρδευτικό Αμμότοπου αρχίζει επίσης.

Να σας θυμίσω ακόμη τις παρεμβάσεις που έχουμε αναλάβει για τα μοναστήρια, όπως Σέλτσου, Βλαχέρνα, Παρηγορήτισσα, Κάτω Παναγιά, Αγ. Παρασκευής Ροδαυγής, το Ιμαρέτ και άλλα ουκ έστιν αριθμός, την ανακαίνιση του πολυχώρου του «Σκουφά»; Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας για την αποκατάσταση της γέφυρας Κοράκου. Μήπως η Περιφέρεια δεν συνέδραμε σε λειτουργικά ζητήματα το Νοσοκομείο Άρτας (με επισκευή του αξονικού κ.α.), δεν προχωρά την επισκευή του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου, δεν συνέδραμε τη βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν προχώρησε σε βελτιώσεις των αλιευτικών εγκαταστάσεων;

ΕΡ.: Σας θυμίζω και μια διαμαρτυρία δημάρχων…
ΑΠ.: Όντως υπήρξε για το πρόγραμμα ΣΒΑΚ, αλλά και για τους άλλους τρείς (εκτός των Ιωαννίνων) δήμους- πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων υπήρχαν όμως δεσμευμένα κονδύλια και μέχρι και σήμερα είμαστε σε αναμονή για να ολοκληρώσουν όλοι τις διαδικασίες.

ΕΡ.: Εκτός όμως από τα έργα, υπάρχουν και άλλες ενέργειες της Περιφέρειας, που δεν έχουν την ίδια απόδοση στην Άρτα, ας πούμε ο τουρισμός…
ΑΠ.: Έχετε δίκαιο. Να δούμε όμως τι κάνει η Περιφέρεια και τι δεν γίνεται καλά σε τοπικό επίπεδο. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή προβάλλουμε ενιαία την Ήπειρο και ως προορισμό και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου, είτε θάλασσα, είτε βουνό. Η Άρτα αναμφίβολα έχει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον, έχει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Ποια όμως είναι η διαφορά; Για να κλειστούν συμφωνίες, δύο είναι οι απαραίτητοι παράγοντες, η ύπαρξη καταλυμάτων και η παρουσία επιχειρηματιών σε στοχευμένες εκθέσεις τουρισμού, όπως έγινε πρόσφατα με το Ισραήλ με πολύ θετικά αποτελέσματα. Απαιτείται όμως μεγαλύτερη συμμετοχή. Αυτό συμβαίνει ήδη με τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που σε κάθε έκθεση δίνουν δυναμικό “παρών” και οφείλω να το πω και δημόσια πως κερδίζουν τις εντυπώσεις για την ποιότητα, ανοίγοντας νέους δρόμους σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.

ΕΡ.: Να συμφωνήσουμε, αλλά οι αριθμοί δείχνουν υψηλή ανεργία, χαμηλά εισοδήματα στην Π.Ε. Άρτας…
ΑΠ.: Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Η Ήπειρος παρά τη «μαύρη προπαγάνδα» υποψηφίων βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες περιφέρειες, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά μας ικανοποιεί. Η αντιμετώπισή της δεν έχει να κάνει όμως με την Περιφέρεια, αλλά κατά βάση από τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Όσο για τα «χαμηλά» εισοδήματα, να σας θυμίσω πως την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν στοιχεία για τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2017. Η Άρτα βρίσκεται στη μέση θέση της λίστας των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας. Δεν λέμε πώς όλα είναι ρόδινα, αλλά είναι ένας δείκτης που εν πάση περιπτώσει δεν δικαιώνει εκείνους που αόριστα κατατάσσουν την Άρτα στο πάτο της οικονομικής ανάπτυξης.

ΕΡ.: Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή κ. Περιφερειάρχη, θέλαμε να μας περιγράψατε σε λίγες γραμμές το σχέδιο για την επόμενη τετραετία;
ΑΠ.: Πρώτον να ολοκληρώσουμε όλα τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη και φυσικά να δώσουμε οριστική λύση στο ζήτημα του Διοικητηρίου της Άρτας. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε- και εφόσον υπάρξει επάρκεια πόρων – σε σταδιακή αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου, με πρώτο βήμα τον οδοφωτισμό που προχωρά μέσω του μηχανισμού ELENA.
Στον αγροτικό τομέα θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο στη μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω και της μείωσης του κόστους ενέργειας των ΤΟΕΒ, θα ολοκληρώσουμε τις υποδομές πρόσβασης προς όλες τις παραγωγικές μονάδες και θα επιδιώξουμε ώστε οι επιχειρήσεις μας να προχωρήσουν καινοτόμες δράσεις με στόχο την εξωστρέφεια και την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων Π.Ο.Π..

Στηρίζουμε πολλά στις Πανεπιστημιακές σχολές της Άρτας και στα Κέντρα Καινοτομίας που ετοιμάζουμε. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον τουρισμό και πιστεύω πως η επόμενη τετραετία θα μπει δυναμικά με τη δική μας στήριξη και τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε (με συντήρηση- ανάδειξη μνημείων) και η Άρτα που την πρώτη «γεύση» θα την πάρει από το Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα. Επίσης θα δούμε και το θέμα του Χιονοδρομικού στα Θεοδώριανα, που υπάρχει ως εξαγγελία της Κυβέρνησης.

Να είναι βέβαιοι οι Αρτινοί πως στο τέλος της επόμενης τετραετίας, θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο οι παραγωγικές δομές της περιοχής τους και θα μιλάμε για μια άλλου είδους ανάπτυξη…