Συνέντευξη του Χρήστου Γκόκα για τις εκλογές και την Άρτα

4 χρόνια ΠΑΡΩΝ Στα μικρά και τα μεγάλα

Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην ουσία των προβλημάτων

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν το διχαστικό λόγο και την πόλωση

Ολοκληρώνει μια βουλευτική περίοδο, μεστή σε δράση ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας. Παρότι, η απώλεια της Άρτας που από τριεδρική λόγω απογραφής, έγινε τροεδρική, κάτι που αφαιρεί από τον Χρήστο Γκόκα να διεκδικήσει μια ακόμη κοινοβουλευτική θητεία, εκείνος δηλώνει παρών και συνεχίζει να αγωνίζεται για την Άρτα και τους Αρτινούς.
«Τα τελευταία χρόνια δεν κινήθηκε τίποτα για την περιοχή μας στην κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών και προϋποθέσεων που θα στήριζαν τις παραγωγικές και λοιπές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας.
Κανένα μεγάλο, αναπτυξιακό, παραγωγικό, έργο υποδομής δεν προχώρησε ούτε ξεκίνησε, κανένα Ειδικό πρόγραμμα δεν υλοποιείται.Υπάρχουν γι’ αυτό, συγκεκριμένες ευθύνες για όσους είχαν την ευθύνη και την πολιτική δύναμη, στις δύο τελευταίες κυβερνητικές περιόδους, της ΝΔ τώρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν» σημειώνει ο Χρήστος Γκόκας μιλώντας στην ΗΧΩ.

Όσο για τα προβλήματα της περιοχής μας ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Ειδικά οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα είναι απογοητευμένοι. Η ενίσχυση για τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος τα τελευταία τρία χρόνια είναι μηδαμινή, έως ανύπαρκτη.Για τα μανταρίνια και τα άλλα εσπεριδοειδή, τα τελευταία τρία χρόνια, για τα ακτινίδια φέτος, για τις ελιές πέρυσι, για την ακαρπία και τον παγετό της άνοιξης του 2021, σε όλες τις καλλιέργειες. Αντίθετα με άλλες περιοχές και άλλα προϊόντα που ενισχύθηκαν και στηρίχθηκαν… Η ακρίβεια έχει λυγίσει τους συμπολίτες μας».
Σε ότι αφορά τη δική του παρουσία και τις επαφές του με τον κόσμο της Άρτας, ο Χρήστος Γκόκας υπογραμμίζει: «Προσπάθησα να είμαι κοντά στους συμπολίτες μου, συζητώντας τα προβλήματα που τους απασχολούν. Γνωρίζω επίσης τα ζητήματα και τις ανάγκες για υποδομές, δράσεις και πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής μας.
Μέσα από την Κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα ανέδειξα όλα τα προβλήματα για τον κόσμο της περιοχής μας και τα μικρά και μεγάλα ζητήματα του τόπου μας. Για την καθημερινότητα του πολίτη και για κάθε Τομέα, επιδιώκοντας και πιέζοντας να δοθούν οι απαιτούμενες λύσεις. Η Άρτα μας αξίζει καλύτερη τύχη».

ΕΡΩΤ.: Κύριε Γκόκα, πως είναι η προεκλογική περίοδος για το ΠΑΣΟΚ με την Άρτα διεδρική;
ΑΠΑΝΤ.: Αυτό που κυριαρχεί κατ’ αρχάς στις συζητήσεις μου με τους συμπολίτες μας, είναι τα μεγάλα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν σήμερα, και η αγωνία τους για το μέλλον. Με κορυφαίο το ζήτημα της ακρίβειας, τη μείωση ή και την έλλειψη εισοδημάτων για πολλές επαγγελματικές ομάδες και επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εισοδημάτων των παραγωγών μας, του πρωτογενή τομέα, τα τελευταία χρόνια.
Τα προβλήματα αυτά απεικονίζουν την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα για την περιοχή μας, και με αφετηρία την εγκατάλειψη της υπαίθρου πολλά χρόνια πριν, μαζί με την έλλειψη προοπτικής, επιδείνωσαν πολύ γρήγορα το δημογραφικό πρόβλημα.
Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπησης της Άρτας, σε δύο έδρες.
Είναι ένα ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης από την πλευρά των συμπολιτών μας, καθώς η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει την πολιτική φωνή της Άρτας, για τα προβλήματα και τα ζητήματα της περιοχής μας.
Η αλλαγή αυτή μάλιστα έγινε πρόσφατα, πολύ λίγο πριν τις εκλογές και λογικά δημιουργεί ένα διαφορετικό περιβάλλον για τις εκλογές στην Άρτα.
Το σήμερα είναι πολύ δύσκολο για τους Αρτινούς, το αύριο τους ανησυχεί πάρα πολύ. Προβληματίζονται , καθώς βλέπουν ότι αντί να γίνεται ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν το διχαστικό λόγο και την πόλωση.
Για το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει τίποτα, για τον αγώνα που δίνει.
Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην ουσία των προβλημάτων και συζητά για τις προτάσεις του και το πρόγραμμά του, για τις λύσεις που χρειάζονται. Βρίσκει απήχηση και αισιοδοξεί ότι στην Άρτα οι πολίτες θα εκτιμήσουν θετικά αυτή την προσπάθεια και διεκδικεί την επιλογή τους, με την ψήφο τους, για να τους εκπροσωπήσει. Σε κάθε περίπτωση, να είναι ισχυρό και δίπλα τους δυναμικά και αποφασιστικά.

ΕΡΩΤ.: Ως βουλευτής ασχοληθήκατε με όλα τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής μας. Σε ποιους τομείς χρειάζεται η Άρτα μεγαλύτερη στήριξη;
ΑΠΑΝΤ.: Η Άρτα έχει πολλά ανοιχτά θέματα, χρειάζεται στήριξη σε πολλούς τομείς.
Οι παρεμβάσεις μου στη Βουλή αφορούσαν στην ανάδειξη, την επιδίωξη και την πίεση να δοθούν λύσεις σε όλα αυτά.
Για τη συνέχεια και λόγω των ειδικότερων προβλημάτων η Άρτα πρέπει να στηριχτεί κατά προτεραιότητα, σε τομείς όπως:
– Στον Πρωτογενή Τομέα, πέρα από τη γενικότερη πολιτική που αφορά όλους τους παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους, την ιχθυοκαλλιέργεια, πρέπει να προχωρήσουν οι αντίστοιχες υποδομές:
• Τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα Πεδιάδας Άρτας, που είναι στάσιμα, με τελευταία δημοπράτηση το 2014.
• Η ολοκλήρωση του Αρδευτικού Πέτα-Κομπότι και η λειτουργικότητα των ήδη κατασκευασμένων έργων.
• Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Συσκευασίας και Αποθήκευσης Αγροτικών Προιόντων, όπως ψυκτικοί θάλαμοι.
• Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών
• Δημιουργία νέων μεταποιητικών μονάδων.
• Θεσμικές παρεμβάσεις, όπως για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, και για την έρλλειψη των εργατών γης. Ή για την άρση του περιορισμού της εμπορίας ακτινιδίων σε συσκευασία κάτω των 20 κιλών, με την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ του 2018, που διατήρησε επί μια τετραετία και η ΝΔ.
– Στο Τομέα της Ενέργειας:
• Θα πρέπει επιτέλους να λυθεί το πρόβλημα με το πάνω από 10 χρόνια κορεσμένο Δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ και να έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης ΑΠΕ, παραγωγοί, επιχειρήσεις και καταναλωτές, που μέχρι τώρα, μειονεκτούν στον ανταγωνισμό.

• Αξιοποίηση Γεωθερμικού Πεδίου Συκιών.
• Δίκτυο φυσικού αερίου στην Άρτα.
– Στον Τομέα Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, με:
• Την υλοποίηση του έργου της Οριοθέτησης και της Διευθέτησης της Κοίτης του Αράχθου. Έργο που είχε ενταχθεί το 2014, στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η μελέτη, ούτε καν η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Έργο πολλαπλής σημασίας για την πόλη της Άρτας και την ευρύτερη περιοχή.
• Κατασκευή Νέας Γέφυρας στην Άρτα.
• Την ανάδειξη και αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου.
• Τη δημιουργία Βιοτεχνικού Επιχειρηματικού Πάρκου, που καθυστερεί αδικαιολόγητα.
• Ειδικά Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τους ορεινούς όγκους (αγροτουρισμό, προιόντα με Τοπίκη Ονομασία Προέλευσης, υποδομές αναπτυξιακές, κοινωνικές, δίκτυα κ.λπ.)
• Αξιοποίηση και προστασία Αμβρακικού Κόλπου, για αλιεία, τουρισμό και αντίστοιχες μεταποιητικές δραστηριότητες.
– Στον Τομέα Τουρισμού-Πολιτισμού, με:
• Ανάδειξη των μοναδικών μνημείων, αξιοποίηση του οικολογικού και πολιτιστικού αποθέματος.
• Αυξημένη υποστήριξη (επιδοτήσεις, ενισχύσεις) για αντίστοιχες υποδομές (ξενοδοχειακές- με αντίστοιχη αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, εστίασης κ.λπ).
-Στον Τομέα της Δημόσια Υγείας, Νοσοκομείο, Πρωτοβάθμια φροντίδα,
Κέντρα Υγείας. Έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
-Στο Τομέα της Παιδείας και τη στήριξη των Πανεπιστημιακών Σχολών
της Άρτας, τόσο θεσμικά όσο και σε υποδομές, εξοπλισμό και
επιστημονικό προσωπικό. Με επαγγελματικά δικαιώματα
κατοχυρωμένα, για τους αποφοίτους

ΕΡΩΤ.: Ο κόσμος της περιοχής μας τι προτεραιότητες έχει;
ΑΠΑΝΤ.: Το βασικό ζήτημα, όπως προανέφερα, για πολλούς συμπολίτες μας αφορά στην επιβίωσή τους, αλλά και στην επιβίωση των δραστηριοτήτων τους, στη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι, να διατηρηθούν οι κάθε μορφής μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ειδικά οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα είναι απογοητευμένοι. Η ενίσχυση για τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος τα τελευταία τρία χρόνια είναι μηδαμινή, έως ανύπαρκτη.
Για τα μανταρίνια και τα άλλα εσπεριδοειδή, τα τελευταία τρία χρόνια, για τα ακτινίδια φέτος, για τις ελιές πέρυσι, για την ακαρπία και τον παγετό της άνοιξης του 2021, σε όλες τις καλλιέργειες.Αντίθετα με άλλες περιοχές και άλλα προϊόντα που ενισχύθηκαν και στηρίχθηκαν.
Επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα χρέη και τις οφειλές τους.
Η ακρίβεια έχει λυγίσει τους συμπολίτες μας.
Ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας αναζητεί τη δυνατότητα να μπορεί να ζήσει στον τόπο του.
Πρέπει να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων για την περιοχή μας.
Μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας. Να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα που μαραζώνει τον τόπο μας.
Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι νέοι μας να μείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους, για να εργασθούν και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και για όλους.

ΕΡΩΤ.: Γιατί να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ οι Αρτινοί;
ΑΠΑΝΤ.: Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μέσα από τις ολοκληρωμένες προτάσεις του και το πρόγραμμά του, είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα, που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, η Άρτα.
Τα τελευταία χρόνια δεν κινήθηκε τίποτα για την περιοχή μας στην κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών και προϋποθέσεων που θα στήριζαν τις παραγωγικές και λοιπές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας.
Κανένα μεγάλο, αναπτυξιακό, παραγωγικό, έργο υποδομής δεν προχώρησε ούτε ξεκίνησε, κανένα Ειδικό πρόγραμμα δεν υλοποιείται.
Υπάρχουν γι’ αυτό, συγκεκριμένες ευθύνες για όσους είχαν την ευθύνη και την πολιτική δύναμη, στις δύο τελευταίες κυβερνητικές περιόδους, της ΝΔ τώρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν.
Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, με τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να ανακουφίσει και να δώσει λύσεις στις ανάγκες της κοινωνίας μας. Μπορεί ν εγγυηθεί τη μελλοντική ευημερία του λαού μας.
Είμαστε εδώ, για να αγωνιστούμε, για τις ανάγκες όλων,κάθε κοινωνικής ομάδας, ιδιαίτερα για τους νέους, αποφασιστικά, ενάντια στις δυνάμεις της Συντήρησης και των νεοφιλελεύθερων επιλογών της ΝΔ που μας έφεραν σε αδιέξοδο την τελευταία τετραετία. Χωρίς το λαϊκισμό, τον τακτικισμό και τη δημαγωγία της αποτυχημένης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019.
Μετά την υπερδεκαετή κρίση, την πρόσφατη πανδημία και την ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση απέτυχε να αφουγκραστεί και να διαχειριστεί τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας των πολλών.
Απέτυχε το επιτελικό Κράτος, απέτυχε η διαχείριση των κρίσεων.
Επίσης, η Κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τους Θεσμούς, όπως με τις παράνομες παρακολουθήσεις.
Στις 21 Μαΐου κάθε δημοκράτης, κάθε προοδευτικός Έλληνας πολίτης στηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ, στηρίζει την Απόφαση Αλλαγής. Με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή των εξελίξεων, για να υπηρετήσει το λαό και την πατρίδα. Για να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, τη διαφάνεια, τους Θεσμούς, την ίδια τη Δημοκρατία. Με αξιοκρατία και μια ζωή με αξιοπρέπεια για κάθε πολίτη.

ΕΡΩΤ.: Ένα δικό σας, προσωπικό μήνυμα;
ΑΠΑΝΤ.: Η επιλογή των συμπολιτών μας, να τους εκπροσωπήσω μέχρι σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτέλεσε για μένα μεγάλη τιμή, αλλά και ευθύνη να ανταποκριθώ σ’ αυτή την απόφασή τους. Τους ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτό.
Προσπάθησα να είμαι κοντά στους συμπολίτες μου, συζητώντας τα προβλήματα που τους απασχολούν. Γνωρίζω επίσης τα ζητήματα και τις ανάγκες για υποδομές, δράσεις και πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής μας.
Μέσα από την Κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα ανέδειξα όλα τα προβλήματα για τον κόσμο της περιοχής μας και τα μικρά και μεγάλα ζητήματα του τόπου μας. Για την καθημερινότητα του πολίτη και για κάθε Τομέα, επιδιώκοντας και πιέζοντας να δοθούν οι απαιτούμενες λύσεις.
Η Άρτα μας αξίζει καλύτερη τύχη.
Μπορεί και πρέπει να έχει μια καλύτερη προοπτική.
Οφείλουμε όλοι μας να αγωνιστούμε και να συνεργαστούμε γι’ αυτό.
Είμαι ξανά Υποψήφιος Βουλευτής, με σεβασμό στην κρίση και στην αξιολόγηση των συμπολιτών μας.
Η προσωπική μου διαδρομή είναι γνωστή, οι σχέσεις μας στηρίζονται στην ειλικρίνεια και στη συνέπεια σε αρχές και αξίες. Θεωρώ ότι έχει δημιουργηθεί μεταξύ μας μια σχέση εμπιστοσύνης, που με τιμά περισσότερο από κάθε άλλο.
Συνεχίζουμε μαζί.Με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, με την ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Με επιμονή, πίστη και αισιοδοξία, ότι μπορούμε να πετύχουμε. Για την Αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα μας, για την Αλλαγή με νέες δυνατότητες και τις νέες ευκαιρίες που δικαιούται και η Άρτα.