Συνέντευξη των Τάσου Κακλαμάνη και Κατερίνας Τσιρίδου στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
Ο Τάσος Κακλαμάνης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Κατάγεται από Μάκρη-
Λιβίσι Μικράς Ασίας και Καρυά Λευκάδας. Η ρίζα της Λευκάδας πάει πίσω στον χρόνο, στην
Αρμενία. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και εργάζεται ως τεχνικός σύμβουλος στον
ναυτιλιακό χώρο. Παίζει επαγγελματικά τρίχορδο μπουζούκι και τραγουδά, έχοντας συμμετάσχει σε
διάφορα μουσικά σχήματα και παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος
του Κοινωνικού Ωδείου Αιγάλεω. Ιδρυτής της Εταιρείας Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ Α.Μ.Κ.Ε.» με
στόχο τη διάσωση της Μικρασιατικής Ιστορίας, Μνήμης και Πολιτισμού. Οι δράσεις της «ΛΥΚΙΑ» το
2021 πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση και την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α. Συνιδρυτής της
«GRECOUS Α.Μ.Κ.Ε» με σκοπό τη διάσωση, μελέτη και διάδοση της ελληνικής μουσικής. Έχει
συγγράψει ένα θεατρικό, ένα μυθιστόρημα, τέσσερις ποιητικές συλλογές και τρία βιβλία για την
ιστορία της Μ. Ασίας. Παντρεμένος με δυο παιδιά, ζει στον Βοτανικό.
…………………………………………………………………………
Η Κατερίνα Τσιρίδου γεννήθηκε στην Καρδίτσα, σπούδασε βρεφονηπιοκόμος και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική. Θεωρείται πλέον μία από τις καλύτερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού της γενιάς της. Έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η δουλειά της έχει επιρροές από την παγκόσμια ethnic μουσική σκηνή και πολλές φορές έχει πειραματιστεί με μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια συναυλιών αλλά και σεμιναρίων, παρουσιάζοντας το ρεμπέτικο και σμυρναίικο τραγούδι. Από το 2013 έως το 2016 ήταν μουσική παραγωγός στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ertopen, παρουσιάζοντας μια εκπομπή για το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Έχει στο ενεργητικό της τέσσερα προσωπικά cd και πολλές συμμετοχές. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη σύνθεση και τη στιχουργική. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Η πρώτη της απόπειρα σε πεζό λόγο έγινε με το βιβλίο «Επαγγελματίας… χοντρή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Από πότε αρχίζει το ενδιαφέρον σας για την Μαρίκα Νίνου;
Το «φαινόμενο» Μαρίκα Νίνου μας κατακλύζει από την παιδική μας ηλικία, όταν οι μανάδες μας ταχταρίζανε με τα «Καβουράκια» και οι πατεράδες μας χορεύανε ζεμπέκικα στα οικογενειακά γλέντια τις μεγάλες επιτυχίες
Τσιτσάνη-Νίνου όπως το «Απόψε κάνεις μπάμ», το «Γεννήθηκα για να πονώ» και άλλα πολλά. Μετά ως
έφηβοι μουσικοί λάτρεις του ρεμπέτικου, ψάχναμε εναγωνίως σε δισκάδικα στην Αθηνάς και στο Μοναστηράκι, ξοδεύοντας όλο μας το χαρτζιλίκι, να βρούμε δίσκους με την φωνή της!
Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε για να συλλέξετε το υλικό για το βιβλίο σας;
Η έρευνα έγινε εν μέσω καραντίνας με μεγάλη δυσκολία μετακίνησης για λήψη μαρτυριών, οι δε άνθρωποι που έζησαν κοντά στη Νίνου και μας μίλησαν για αυτήν, ήταν πολύ ηλικιωμένοι. Επίσης, στα μέχρι πρότινος γνωστά βιογραφικά στοιχεία, υπήρχαν σοβαρές ανακρίβειες για τη ζωή της, όπως η καταγωγή της, το που και πότε ακριβώς γεννήθηκε, το γιατί ονομάστηκε Ευαγγελία και άλλες, που ελέγχθηκαν και διορθώθηκαν με κοπιαστική έρευνα.
Πώς αισθανθήκατε όταν το βιβλίο σας ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική;
Ανακούφιση, συγκίνηση, ικανοποίηση, περηφάνεια, αλλά και μια θλίψη για το τέλος μιας συναρπαστικής περιπέτειας έρευνας και συγγραφής.
Γιατί πέρασε δύσκολα χρόνια η Μαρίκα Νίνου;
Δύσκολα πέρασαν όλοι οι πρόσφυγες του ’22 και οι Αρμένιοι ακόμα περισσότερο. Ξεριζωμός, αγώνας για την επιβίωση, την ενσωμάτωση στην κοινωνία, την αποδοχή, την αναγνώριση, την καταξίωση, το όνειρο. Η αρρώστια της ήταν το τελικό χτύπημα της μοίρας. Η Μαρίκα πέρασε δια πυρός και σιδήρου, κατάφερε όμως, στο σύντομο βίο της να ζήσει το όνειρό της!
Από πότε κατάλαβε, η Μαρίκα, ότι έχει το ταλέντο για να τραγουδήσει και να προχωρήσει στην καριέρα της;
Από μικρό κορίτσι, όταν οι δάσκαλοι της σχολικής μουσικής και χορωδίας την ξεχώριζαν και την επέλεγαν να
τραγουδά και να ψέλνει στην εκκλησία της γειτονιάς της. Ήταν κατά πως λένε οι μαρτυρίες σπαρακτική! Η Μαρίκα είχε έμφυτο ταλέντο, οξύ μουσικό αφτί και αντίληψη.
Ήταν «ταμένη» να γίνει τραγουδίστρια από μικρή, μαθήτρια ακόμη, όταν την κοπάναγε τις νύχτες από το σπίτι για να ακούσει κρυφά τους σπουδαίους μουσικούς στην Κοκκινιά.
Πότε γνώρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη; Τι εντόπισε ο Τσιτσάνης και την βελτίωσε και την καθιέρωσε ως άξια
συνεργάτη του;
Τον Τσιτσάνη τον γνώρισε σχεδόν στην αρχή της μουσικής της καριέρας, είχε δουλέψει ήδη δίπλα στον Χιώτη τον Μητσάκη αλλά και τον ΣτελλάκηΠερπινιάδη. Ο Τσιτσάνης αντιλήφθηκε αμέσως το ταλέντο της και ακούγοντας την κρυστάλλινη φωνή της βρήκε την μούσα του. Είδε στη φωνή της το φυσικό της χάρισμα, στην ερμηνεία της το πηγαίο συναίσθημα και στη σκηνική παρουσία της μια πρωτοφανή άνεση και εκφραστικότητα.
Η Μαρίκα σε παρέσυρε, με τη φωνή της, τις εκφράσεις του προσώπου της και την κίνηση του σώματός της να τραγουδήσεις και να χορέψεις, σου μετέδιδε δονήσεις συναισθήματος που δεν μπορούσες να τους αντισταθείς.
Μερικοί έγραψαν ότι η σχέση της Μαρίκας και τουΤσιτσάνη είχε και άλλες πτυχές; Μπορείτε να μας πείτε δύο
λόγια;
Είναι φανερό ότι είχαν μια ιδιαίτερη σχέση. Μια μοναδική χημεία που έβγαινε στις ζωντανές τους παραστάσεις αλλά και στην δισκογραφία τους. Ήταν το απόλυτο καλλιτεχνικό ζευγάρι! Όσον αφορά την υποτιθέμενη ερωτική σχέση τους, μετά απο τρία χρόνια ενδελεχούς έρευνας και καταγραφής πάνω απο 150 μαρτυριών ανθρώπων που τη γνώρισαν, η μόνη βέβαια πτυχή της σχέσης τους, είναι ο αμοιβαίος θαυμασμός και εκτίμηση που είχαν ο ένας για τον άλλον. Δεν έλλειψαν βέβαια οι καυγάδες, η γκρίνια και οι παρεξηγήσεις, αλλά όταν
ανέβαιναν στο πάλκο, τα άφηναν όλα πίσω τους, ταμένοι σε έναν ανώτερο σκοπό.
Ενώ έφτασε πολύ ψηλά η Μαρίκα Νίνου με τα τραγούδια του Τσιτσάνη αρρώστησε βαριά. Πώς συνέβη αυτό;
Η Μαρίκα στο απόγειο της καριέρας της διαγνώστηκε με καρκίνο της μήτρας. Της το’ γραψε η μοίρα η κακιά ίσως κι η κληρονομικότητα, αφού η αδερφή της κι ο αδερφός της, ο οποίος πέθανε πριν απο αυτήν, έπασχαν επίσης από την κακιά αρρώστια. Παρόλα τα προβλήματα που της έφερε η αρρώστια, δεν σταμάτησε να τραγουδά, να ταξιδεύει και να ηχογραφεί. Η Μαρίκα ήταν μια ηρωίδα.
Το βιβλίο σας είναι εξαιρετικά γραμμένο και γνωρίζει επιτυχία. Πώς αισθάνεστε για αυτό το γεγονός;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το βιβλίο μας έχει ανταπόκριση. Η ιστορία της Μαρίκας Νίνου είναι μια ιστορία που αξίζει και πρέπει να ακουστεί! Το χρέος μνήμης μας στη Μαρίκα Νίνου ξεπληρώθηκε και αυτό είναι μεγάλη ανακούφιση. Το αγαπήσαμε πολύ αυτό το βιβλίο, ζήσαμε τρία χρόνια μαζί με τη Μαρίκα νύχτα-μέρα, τη ζήσαμε, την πονέσαμε. Αγαπήσαμε και το βιβλίο της ζωής της σαν παιδί μας. Θέλουμε σαν πνευματικοί γονείς, το παιδί μας να πάει μπροστά κι ο κόσμος να το αγκαλιάσει με αγάπη και αποδοχή.