Συνεδρίασε η Π.Ε.Δ. Ηπείρου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Τα «κλειδιά» των εκλογών

Ναι, σε εκλογή από την Α’ Κυριακή με ποσοστό 43%

Όχι στη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων

Πολύ νωρίς η 30η Ιουνίου για κατάθεση ψηφοδελτίων

Όχι στην εκλογή δημοτικών συμβούλων ανά Δημοτική Ενότητα

Με μεγάλη αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων, αλλά και με μια σειρά διαφωνιών στον σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται η συζήτηση από τις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ.
Μία από τις καίριες διαφωνίες αφορά την μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Όλοι οι αιρετοί εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει είτε να παραμείνει ως έχει είτε, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, να μειωθεί έως 10 – 15% και όχι έως 38%, που προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης.

Έντονες επιφυλάξεις και διαφωνίες υπάρχουν και για την «καταληκτική ημερομηνία 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών», για την οποία ζητείται αλλαγή και μετακίνηση από τα τέλη Ιουλίου ή Αυγούστου, έως και στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Επίσης ζητείται να μην καταργηθούν τα Τοπικά Συμβούλια σε Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, αλλά να ισχύει για αυτές με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων αλλά και η εκλογή των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων να μην γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά τα σχετικά ονόματα να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Παρόλα αυτά, υπάρχει θετικό κλίμα στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται μεταξύ ΚΕΔΕ και υπ. Εσωτερικών, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και σε άλλα ζητήματα, που έχουν προκύψει στη διοίκηση των δήμων από τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο,
Τη θετική τους διάθεση επέδειξαν τα μέλη της διοίκησης της ΠΕΔ Ηπείρου, που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη με θέμα συζήτησης, το νέο εκλογικό νόμο.
Να σημειωθεί πως το σύνολο σχεδόν των μελών της Διοίκηση, αλλά και άλλων Δημάρχων που προσκλήθηκαν, στις τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση υπογράμμιζαν ότι η απλή αναλογική, παρά το ότι ως φιλοσοφία χαρακτηρίζεται ορθή, στην πράξη απέτυχε παταγωδώς, με πολλούς δήμους ανά τη χώρα, να χάνουν πολύτιμο χρόνο, από την έναρξη της θητείας τους, μέχρι να ασκήσουν πραγματική διοίκηση.

Το γενικό συμπέρασμα όπως αυτό προέκυψε από τις τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν, ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει και η νέα πρόταση του υπ. Εσωτερικών εναρμονίζεται με την αναγκαιότητα να μην υπάρχει αδυναμία διοίκησης των δήμων, όπως έγινε με την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Από εκεί και μετά υπήρχαν θέματα όπως η πρόβλεψη εκλογής του δημάρχου με ποσοστό 43% που έγινε αποδεκτό από πολλούς, ενώ κάποιοι υπερθεμάτισαν λέγοντας, ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί κι άλλο.
Ζήτημα υπήρξε όμως για την εκλογή συμβούλων ανά Δημοτική Ενότητα, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί εντόνως το προσεχές διάστημα. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης, υποστήριξε την ανάγκη απεμπλοκής της διαδικασίας υποχρεωτικής εκλογής δημοτικών συμβούλων ανά Δημ. Ενότητα, αλλά αντίθετα, να προβλέπεται η εκλογή των συμβούλων από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Υπήρξαν μάλιστα, κι άλλοι, όπως ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικ. Εξάρχου και οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Β. Βλέτσας και Βαγ. Πήχας, που επικαλέστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι που συγκέντρωσαν ελάχιστο αριθμό ψήφων, ενώ στο ίδιο ψηφοδέλτιο έμειναν εκτός των δημ. συμβουλίων, υποψήφιοι που συγκέντρωσαν εκατοντάδες ψήφους.
Η βασική πρόταση είναι να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε παράταξη, με το σύνολο των υποψηφίων κάτω από τον υποψήφιο δήμαρχο, επικεφαλής της παράταξης και όχι ξεχωριστή λίστα με υποψήφιους δημ. συμβούλους ανά Δημοτική Ενότητα.
Τελικά, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν απόφαση με παρατηρήσεις για σημεία επί του κειμένου του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία χρήζουν αλλαγών.

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και οι Δήμαρχοι της Ηπείρου που δεν είναι εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση, θα επανέλθει στο θέμα κατά το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να καταλήξει στην τελική του πρόταση προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Τα σημεία που συζητήθηκαν σήμερα από τα μέλη της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και στα οποία υπήρξε ως προς τη στήριξήNτους, είτε ομοφωνία είτε απόλυτη πλειοψηφία, είναι τα εξής:
1. Θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά νωρίς η οριζόμενη ημερομηνία της 30η Ιουνίου για την κατάθεση των ψηφοδελτίων, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τους Δήμους, δεδομένου ότι οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.

2. Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων δε γίνεται αποδεκτή, καθώς ούτως ή άλλως με την επικείμενη απογραφή του 2021 αναμένεται να υπάρξει μείωση των εδρών πολλών δημοτικών συμβουλίων. Περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων σε ένα Δήμο δε θα επιτρέπει να διοικείται ο Δήμος με πολλές δημοτικές ενότητες, για παράδειγμα. Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα
προτείνει κριτήρια όπως π.χ. η γεωγραφική έκταση, η ορεινότητα και ο αριθμός των Δημοτικών Ενοτήτων ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων πάνω από ένα κατώτατο όριο, το οποίο μπορεί να είναι 15 δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι δώρο άδωρο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, να υπάρχει προσαύξηση στον αριθμό των υποψηφίων κάθε συνδυασμού κατά 120% επί των εδρών, όταν συρρικνώνεται δραστικά η σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων.

3. Καλώς καταργείται η λεγόμενη «τέταρτη» κάλπη για τα τοπικά συμβούλια, ωστόσο προτείνεται από την Π.Ε.Δ. Ηπείρου να αλλάξει η προτεινόμενη διάταξη που ορίζει ότι η εκλογή των εκπροσώπων των δημοτικών κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως και 500 κατοίκους γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Το όριο των 500 κατοίκων να πέσει στους 200 ή το πολύ 300 κατοίκους, κάτω από το οποίο η εκλογή των εκπροσώπων των Δημοτικών Κοινοτήτων να γίνεται από το ψηφοδέλτιο των ξεχωριστών συνδυασμών. Οι υποψήφιοι εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων να εντάσσονται στα ξεχωριστά ψηφοδέλτια του κάθε συνδυασμού και όχι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όπως συμβαίνει σήμερα. Στις περιπτώσεις αυτές, πάνω από 200 ή 300 κατοίκους, να εκλέγονται τριμελή ή πενταμελή τοπικά συμβούλια.

4. Για να είναι έγκυρος και να μετάσχει στις εκλογές ένας συνδυασμός, να διαθέτει εκπροσώπους ή υποψηφίους για τοπικό συμβούλιο για το 50% τουλάχιστον των Δημοτικών Κοινοτήτων του κάθε Δήμου.

5. Εκφράστηκε προβληματισμός για την ισχύουσα και παραμένουσα στο νόμο εκλογή δημοτικών συμβούλων ανά Δημοτική Ενότητα. Με το συγκεκριμένο τρόπο, δεν ευνοείται η ομογενοποίηση των «Καλλικρατικών» Δήμων.

6. Να απαλειφθεί η διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει μη εκλογή εκπροσώπου ή Συμβουλίου στη Δημοτική Κοινότητα της έδρας του κάθε Δήμου.

7. Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου προσαύξηση για τους υποψηφίους των συνδυασμών στο 120% επί των εκλεγόμενων να ανέβει στο 150%. H προσαύξηση στο 150% προβλέπεται ούτως ή άλλως για τους υποψηφίους των Δημοτικών Κοινοτήτων.

8. Χαιρετίστηκε η προτεινόμενη πρόβλεψη για εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, με μέλη της Π.Ε.Δ. Ηπείρου να προτείνουν ακόμα και περαιτέρω μείωση αυτού του ποσοστού.

Να σημειωθεί πως υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος, που θα επηρεάσει τις εκλογές και που είναι η απογραφή πληθυσμού που είναι προγραμματισμένη για το 2021.
Η απογραφή, αποτελεί μία σημαντική παράμετρο, για τις δημοτικές εκλογές του 2023, αφού αναμένεται αλλαγή των πληθυσμιακών στοιχείων στους δήμους, κάτι που βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με πολλές από τις προτάσεις του νέου εκλογικού νόμου. Ακόμη όμως κι αν λόγω της πανδημίας, δεν καταστεί εφικτή η απογραφή εντός του 2021, αυτή θα γίνει σίγουρα το 2022, επομένως θα επηρεάσει, την εικόνα που θα έχουν οι δήμοι μετά τον Οκτώβριο του 2023, και στο επίπεδο των χρηματοδοτήσεων και της κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.