Συνεδρίασε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Δύσκολη εξίσωση

Προβληματισμός για το αυξημένο κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών

-Νίκος Καλαντζής: δε συμφέρει η ενιαία τιμολογιακή πολιτική

Την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά από πρόσκληση της νέας διοίκησης του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου προς τα 31 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, Δημάρχους και εκλεγμένα μέλη από τα δημοτικά συμβούλια των 18 Δήμων της Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη άτυπη συνεδρίαση με ενημερωτικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής έκανε μια λεπτομερή ενημέρωση στο σώμα για τα ως τώρα δεδομένα, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος εκτελεστικό όργανο σε αυτή τη διοίκηση που θα υλοποιεί αποφάσεις του ΔΣ ακόμα όπως είπε, και εάν έχουν κόστος για το δικό του Δήμο. Τόνισε πως η έννοια της περιφερειακότητας πρέπει να ισχύσει ακέραια στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ.

Ο κ. Καλαντζής θεωρεί επιβεβλημένη την τεχνική και οικονομική υποστήριξη του ΦΟΔΣΑ, μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις θα περάσει καιρός όπως είπε και υπέδειξε ως τον πιο σύντομο τρόπο στελέχωσης του ΦΟΔΣΑ τη μετακίνηση υπαλλήλων από Δήμους. Η κινητικότητα θα λειτουργήσει μελλοντικά.
Για τη μέχρι τώρα κατάσταση των υποδομών, μετέφερε την εκτίμηση ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα τελειώσουν σύντομα.

Ο κ. Καλαντζής αναφέρθηκε σε ζητήματα που τέθηκαν τις τελευταίες μέρες από τους Δημάρχους Ν. Σκουφά και Αρταίων. Οι διπλές χρεώσεις για τις οποίες παραπονιέται η Δήμαρχος Ροζίνα Βαβέτση επειδή πληρώνει ΧΥΤΑ και εργοστάσιο ταυτόχρονα για τα σκουπίδια του Δήμου της, είναι πολύ αρνητική, τόνισε ο πρόεδρος και πρότεινε την απαίτηση επιχορήγησης από την πολιτεία για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους απομακρυσμένους Δήμους στο εργοστάσιο.
«Να διεκδικήσουμε την επιχορήγηση από την κυβέρνηση. Δε μπορεί σε διπλανούς Νομούς να θάβουνε με 25 ευρώ / τόνο και εμείς να πληρώνουμε διπλάσια…» σημείωσε μεταξύ άλλων.

O δε Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης επανέλαβε το θέμα του διαμοιρασμού του κόστους μεταφοράς.
Στην πρόταση Τσιρογιάννη για διαμοιρασμό του κόστους μεταφοράς των σκουπιδιών στους 18 Δήμους της Ηπείρου, απάντησε ο κ. Καλαντζής υποστηρίζοντας πως είναι πρόωρο να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν είναι ακόμα γνωστά τα κόστη λειτουργίας της όλης διαχείρισης.

«Είναι αποπροσανατολιστική η κουβέντα ότι θα πέσουν τα κόστη για τους απομακρυσμένους Δήμους και θα αυξηθεί στους Δήμους που είναι κοντά στο εργοστάσιο, σε ένα βαθμό είναι αληθές αυτό και σε ένα άλλο όχι» τόνισε καταλήγοντας πως δε συμφέρει η ενιαία τιμολογιακή πολιτική γιατί είναι από μόνη της μια δύσκολη εξίσωση που προβλέπεται από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
Τέλος ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος υπεραμύνθηκε των υπογραφών που έβαλαν στις συμβάσεις με την Περιφέρεια και τον ανάδοχο του έργου, υποστήριξε πάντως την ανάγκη για λόγους περιφερειακότητας να αντιμετωπίσουν ενιαία το βάρος της μεταφοράς των απορριμμάτων οι Δήμοι.