Συνεδρίασε στην Άρτα η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα της Άρτας»

Ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Άρτας παρουσίασε και κατέθεσε σε υπόμνημα προς την Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Αρταίων.
Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν είναι και η συνδρομή της ΚΕΔΕ στην πρωτοβουλία του Δήμου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους παραγωγούς της περιοχής για την πιστοποίηση των ακτινιδίων Άρτας ως Π.Ο.Π., το αίτημα του Δήμου Αρταίων για απαλλαγή από την πληρωμή ρεύματος για τους αγρότες ως αντισταθμιστικό όφελος από την λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Σταθμών στο Πουρνάρι, τη χρηματοδότηση των νέων επεκτάσεων δικτύου της ΔΕΗ τη συνέχιση των εγγειοβελτιωτικών έργων στην πεδιάδα της Άρτας, τη στήριξη του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και η επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει.

Να σημειωθεί, πως η Επιτροπή συνεδρίασε στην Άρτα, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, ο οποίος είναι και μέλος της.

«Ο πρωτογενής τομέας στην Άρτα έχει παρόν και ως Δημοτική Αρχή εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά για να έχει ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Η συμμετοχή μας στην Επιτροπή, αλλά και η συνεδρίασή της στην Άρτα αποσκοπεί στο να αναδείξουμε τα θέματα της αγροτικής παραγωγής και να τα θέσουμε υπ όψιν του ανώτατου οργάνου των Δήμων, ώστε στη συνέχεια αυτό να πιέσει τα αρμόδια Υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς για την επίλυσή τους. Είμαστε με πράξεις πάντα δίπλα στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος μαζί με τον τουρισμό αποτελεί την «ατμομηχανή» της τοπικής μας οικονομίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αρχή της εισήγησής του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Δήμαρχο Δομοκού Δημήτρη Τζιαχρήστα για την αποδοχή της πρόσκλησης να διοργανωθεί στην Άρτα η συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, έγινε ουσιαστικός διάλογος και κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας.

Το υπόμνημα
Ο Δήμαρχος κατέθεσε υπόμνημα με 15 σημεία που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της Άρτας. Αναλυτικότερα, ο Δήμος ζητά:

1.Η ΚΕΔΕ να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις για μειωθούν οι φόροι για όλους όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά ο κλάδος, να ασχοληθούν όλο και περισσότεροι νέοι και έτσι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Ιδιαίτερα για μια περιοχή όπως η Άρτα η μείωση της φορολογίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην καταρρεύσει η τοπική οικονομία, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα.

2.Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην Διαχείριση Ανεπιτήρητων Παραγωγικών Ζώων (αιγοπροβάτων και βοοειδών), με την εμπλοκή και άλλων υπηρεσιών (Δ/νσεις Δασών, Δ.Α.Ο.Κ. Περιφερειακών Ενοτήτων, κλπ.) και η συγκρότηση μικτών κλιμακίων για την περισυλλογή των ζώων, ώστε να καταστεί εφικτή και η μετέπειτα διαχείρισή τους.

3.Η άμεση ολοκλήρωση της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ζώων, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή τους η οποία προϋποθέτει έργα ποτισμού των ζώων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ενώ το μεγαλύτερο όφελος που θα έχουν οι κτηνοτρόφοι είναι η αύξηση των επιλέξιμων (κατά Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) βοσκήσιμων εκτάσεων.

4.Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές τόσο του ξένου γάλακτος, όσο και του γάλακτος σε μορφή σκόνης, σε βάρος της ελληνικής ΦΕΤΑΣ και κατ΄ επέκταση του εισοδήματος των ελλήνων κτηνοτρόφων.

5.Η υποχρεωτική ένταξη όλων των Δήμων σε προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων και η λειτουργία διαδημοτικών καταφυγίων, καθώς τα αδέσποτα ζώα, δεν γνωρίζουν διοικητικά όρια, καθώς η επαρκής στελέχωση με προσωπικό με την ανάλογη βέβαια χρηματοδότηση από το κράτος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, όχι τόσο ως προς την επιβολή των προστίμων στους παραβάτες που διαχειρίζονται ζώα συντροφιάς, όσο ως προς την εξασφάλιση του τρόπου σωστής λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών.

6.Η χρηματοδότηση για τις ασφαλτοστρώσεις των αγροτικών δρόμων, μέσω ένταξης των έργων αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να λυθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος το σοβαρό πρόβλημα της διακίνησης των αγροτικών αγαθών, της εμπορικής επικοινωνίας των αγροτών με επιχειρήσεις, κλπ. και να εξασφαλισθούν οι συνθήκες αύξησης του εισοδήματός τους.

7.Η ΚΕΔΕ να στηρίξει το αίτημα χρηματοδότησης για κατασκευή νέων και συντήρηση υφιστάμενων ομβροδεξαμενών στις ορεινές περιοχές του Δήμου Αρταίων.

8.Η κατασκευή ψυκτικών θαλάμων μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη σωστή συντήρηση των ακτινιδίων μέχρι την εμπορία τους, την αύξηση της ποιότητάς τους και κατ΄ επέκταση την αύξηση του εισοδήματος των ακτινιδιοκαλλιεργητών της περιοχής μας και ζητείται η συνδρομή της ΚΕΔΕ στην πρωτοβουλία του Δήμου μας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους παραγωγούς της περιοχής για την πιστοποίηση Π.Ο.Π.

9.Μείωση του κόστους λειτουργίας των αντλιοστασίων για την άρδευση των καλλιεργειών. Προτείνεται η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω οικονομικής ενίσχυσης και κρατικής χρηματοδότησης. Επιπλέον, αίτημα του Δήμου είναι η απαλλαγή από την πληρωμή ρεύματος για τους αγρότες ως αντισταθμιστικό όφελος από την λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Σταθμών στο Πουρνάρι.

10.Η χρηματοδότηση ενός Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Αμβρακικό που θα εστιάζει στην περιβαλλοντική «θωράκιση» και στην ανάπτυξη του Κόλπου, αλλά και των περιοχών πέριξ αυτού.

11.Η χαρτογράφηση και αξιολόγηση των γεωργικών εδαφών και γαιών αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής για την κάθε περιοχή, με το Δήμο Αρταίων να αιτείται τη στήριξη της ΚΕΔΕ στην παραπάνω πρωτοβουλία και την χρηματοδότηση των ενεργειών που θα απαιτηθούν.

12.Άμεση πληρωμή των αγροτών από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους

13.Χρηματοδότηση των νέων επεκτάσεων δικτύου της ΔΕΗ στις εκμεταλλεύσεις του πρωτογενούς τομέα, ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή.

14.Ιδιαίτερης σημασίας έργο για την περιοχή μας είναι η συνέχιση των εγγειοβελτιωτικών έργων στην πεδιάδα της Άρτας.

15.Η στήριξη του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και η επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει μια από τις πιο καλές επιχειρήσεις της περιοχής μας, η οποία απασχολεί εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν τα μέλη της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ: Δημήτρης Τζιαχρήστας, Πρόεδρος Επιτροπής και Δήμαρχος Δομοκού, Γιώργος Αποστολάκης, Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, Ιωάννης Τσουκνιδάς Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Αθανάσιος Γάτσος, Δημοτικός Σύμβουλος Σερρών, Θεόδωρος Ιορδανίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Βόλβης, Ρίζος Κομιτσάς, Δημοτικός Σύμβουλος Κιλελέρ, Νικολέτα Κοκκαλιάρη, Δημοτική Σύμβουλος Ήλιδας, Ιωάννης Νταβαλούμης Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού, Αναστάσιος Ορφανίδης Δημοτικός Σύμβουλος Ελευθερούπολης, Αικατερίνη Πέτρου, Δημοτική Σύμβουλος Γρεβενών, Μιχάλης Σαμλίδης Δημοτικός Σύμβουλος Έδεσσας, Χρήστος Χατζούλης, Δημοτικός Σύμβουλος Κιλελέρ και Νίκος Χιωτάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς.

Παρόντες ήταν επίσης οι: Βασίλης Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Ευστάθιος Γιαννούλης Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά. Μαρίνος Γαρνέλης Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Αλέξης Καστρινός, Δήμαρχος Πηνειού, Βάσω Μέγα Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, Γιάννης Γκολομάζος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας, οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων Μιχάλης Κοτσαρίνης, Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστόφορος Σιαφάκας, Γιώργος Λιλής, Δημήτρης Σφήκας, Κώστας Τράμπας και Κώστας Ζέρβας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Πατήλας, οι Χαράλαμπος Καριπίδης, Ιωάννης Σκούφος και Ιωάννης Τσιρογιάννης εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το Τμήμα Γεωπονίας, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΝΑ Βαγγέλης Μπέτσας, που τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση, όπως επίσης και αγρότες και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα της περιοχής που τοποθετήθηκαν και ειδικότερα οι Παύλος Μίχας, Παύλος Αποστολίδης, Σήφης Γείτονας και Κώστας Τσώλης.

Δικαίωση της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Απόφαση «σταθμός» υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιστρέφονται και μπορούν να απορροφηθούν από αγροτικά προγράμματα 72 εκατ. Ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, θα επιστραφούν στην Ελλάδα 72.105.592,41 ευρώ, τα οποία είχαν δεσμευθεί ως δημοσιονομική διόρθωση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου της περιόδου 2000-2006. Μετά από αίτηση αναίρεσης της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το Σεπτέμβριο του 2017, το Δικαστήριο ενέκρινε την ακύρωση της αρχικής απόφασης.
Το παραπάνω ποσό, θα μπορεί να διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Γεωργικού Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ) για τις ανάγκες των δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.