Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών στο Δήμο Αρταίων

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη των πυρκαγιών στο Δήμο Αρταίων, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη. Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός και η προετοιμασία για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που ήδη διανύουμε.

«Το κλειδί στην προστασία από τις πυρκαγιές είναι ο συντονισμός, η επικοινωνία και η πρόληψη. Η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς είναι εξαιρετική και ο Δήμος Αρταίων, με την πολιτική προστασία είναι σε πλήρη ετοιμότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο λόγο Περάνθης «τον οποίο οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε. Ας μην ξεχνάμε, ότι στο λόφο υπάρχει τόσο το στρατόπεδο, όσο και το Νοσοκομείο Άρτας. Ιδιαίτερα δε το Νοσοκομείο δεν πρέπει να το εκκενώσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά να το προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε» υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι έχει ανοιχτεί από το Δήμο Αρταίων αντιπυρική ζώνη στο Νοσοκομείο, ενώ παράλληλα, γίνονται εργολαβίες καθαρισμού βλάστησης στο περιαστικό δάσος. Από τα κονδύλια για την πυροπροστασία που κάθε χρόνο έρχονται στο Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών (51.000 ευρώ) εκτελούνται 4 εργολαβίες που περιλαμβάνουν μίσθωση υδροφόρων, αποψίλωση λόφου, εργασίες διάνοιξης αντιπυρικής ζωνών και απομάκρυνση σκουπιδιών. Παράλληλα, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και το τρακτέρ που έχει αποκτηθεί για την κοπή της βλάστησης.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων έχει προβεί στην τοποθέτηση ειδικής δεξαμενής στην περιοχή του λόφου της Περάνθης, χωρητικότητας 20 τόνων, για τον άμεσο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν πυρκαγιές, ενώ έχει εγκατασταθεί και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος έξω από το νοσοκομείο, ώστε να μην ξεμένει από νερό το Νοσοκομείο σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Παράλληλα, έχουν αντικατασταθεί οι παλαιοί πυροσβεστικοί κρουνοί με την τοποθέτηση 15 νέων σε διάφορα σημεία, σε όλο το μήκος του Δήμου Αρταίων (σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική υπηρεσία) και γίνεται συνεχής έλεγχος και για την καλή λειτουργία όλων των υπαρχόντων κρουνών στο Δήμο. Το κόστος της αντικατάστασης και τοποθέτησης νέων κρουνών ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.

Τέλος, άκρως απαραίτητος είναι ο καθαρισμός οικοπέδων από ιδιώτες για την πρόληψη των πυρκαγιών. Σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν. 3852/2010, στα πλαίσια της πρόληψης και μείωσης κινδύνου πυρκαγιών παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός της πόλης και των οικισμών και σε απόσταση 100 μέτρων από τα όριά τους, να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό και αποψίλωση των πιο πάνω χώρων. Βάσει της νομοθεσίας (άρθρο 94 παρ. 26 του Ν. 3852/2010) εάν οι ιδιοκτήτες δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά, τους ακάλυπτους χώρους κλπ, τότε παραπέμπονται στον Εισαγγελέα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και παράλληλα τα καθαρίζει ο Δήμος χρεώνοντας τους για την εργασία αυτή, επιβάλλοντας και το αναλογούν πρόστιμο (άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα). Για το λόγο αυτό, ο Δήμος έχει σχετική εργολαβία προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.

Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων Κώστας Ζέρβας και Γιώργος Λιλής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Πανέτας, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Κωνσταντίνος Τζουμάκης, ο Διοικητής του ΚΕΝ Άρτας Φώτης Καραμπάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Ηλίας Σκανδάλης και η Υπαστυνόμος Θεοδώρα Τσίρκα, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Άρτας Ευθύμιος Δρόσος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Άρτας Εμμανουήλ Γοργόλης και ο Θεόδωρος Κολοβός, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αρταίων και της ΔΕΥΑ Άρτας.