Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
-Παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Μηταράκη
-Τζιτζικώστας: όχι αποφάσεις a priori χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών
Συνεδρίασε στις 10 Μαρτίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για το σχέδιο της κυβέρνησης για την μεταναστευτική κρίση.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως οι Περιφέρειες της χώρας είναι αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης η οποία έχει λάβει, όπως χαρακτηριστικά είπε, διαστάσεις «εθνικής κρίσης». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι απαιτείται «εθνική ενότητα και εθνική συνεργασία» όλων των πολιτειακών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών δυνάμεων κ.α της χώρας.
«Είμαστε στη διάθεση σας, μπορείτε να υπολογίζετε σε μας» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι Περιφέρειες, δεν πρόκειται να δεχθούν αιφνιδιασμούς και αποφάσεις a priori χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε «εθνική ενότητα και συνεργασία» στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό». Στο πλαίσιο αυτό εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει «αναλογικός επιμερισμός των βαρών» και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπογράμμισε πως ήδη ο ίδιος έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.
Ταυτόχρονα ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην εσωτερική διαχείριση του ζητήματος τονίζοντας πως «είμαστε εδώ για να δείξουμε αλληλεγγύη στους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την μεταναστευτική κρίση». Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε πως οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό ζήτημα, για να μπορούν να υλοποιηθούν, θα πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, για αυτό και ζήτησε να υπάρχει προεργασία και προσυνεννόηση του αρμόδιου Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου με τις Περιφέρεις και τους Δήμους.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός κ. Νότης Μηταράκης σημείωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, στην μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, στον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε πως θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ενώ υπογράμμισε πως η κατανομή στο εσωτερικό της χώρας δεν θα ξεπερνά το 1% του τοπικού πληθυσμού κάθε Περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «δυο είναι οι βασικοί στόχοι»: «Ουσιαστική μείωση των ροών» μεταναστών -προσφύγων και «περιορισμός των επιπτώσεων που έχουν αυτές στις τοπικές κοινωνίες». Όπως είπε, το πρώτο επιτυγχάνεται με την καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου και την αύξηση του αριθμού των επιστροφών όσων δεν το δικαιούνται, τα κλειστά κέντρα κράτησης, που θα έχουν, όπως είπε «αποτρεπτικό ρόλο», τη διεθνοποίηση της κρίσης κ.α.
Ο υπουργός εξήρε την απόφαση του Δήμου Σιντικής, στις Σέρρες, να δεχθεί την εγκατάσταση κλειστής δομής φιλοξενίας και κάλεσε και τους άλλους δήμους της χώρας να επιδείξουν ανάλογη στάση. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως αναγκαία την αποσυμφόρηση των δομών προσφύγων -μεταναστών στα νησιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι διατηρήσιμο το βάρος που σηκώνουν τα νησιά του Αιγαίου», τα οποία «δεν μπορεί να είναι τόποι μόνιμης παραμονής». Επίσης, υπογράμμισε ότι «δεν είναι λύση ο πολλαπλασιασμός των δομών» προσφύγων -μεταναστών σε όλη τη χώρα και γι’ αυτό πρόσθεσε, η κυβέρνηση ψήφισε την αποχώρηση από αυτές όσοι έχουν λάβει προσωρινό άσυλο.
Επίσπευση άμεσα των διαδικασιών ασύλου ζήτησε και ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής , Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή που είχαν οι Δήμοι από τότε που πρωτοξέσπασε η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση στην αντιμετώπισης της, χωρίς όμως την ανάλογη βοήθεια, όπως είπε, από το κράτος και την ΕΕ. Ο κ. Πατούλης επέκρινε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ και χαρακτήρισε την τωρινή κρίση ως «μεγάλη ευκαιρία επανεκκίνησης» για την αντιμετώπιση του κορυφαίου αυτού προβλήματος. Ακόμη, υπογράμμισε την στάση της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που έδωσαν, είπε, «με πολύ καθαρό τρόπο» την όλη διάσταση του ζητήματος. Τέλος κάλεσε την ΕΕ να δείξει στην πράξη ότι «τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης» και διαβεβαίωσε ότι «κανένας περιφερειάρχης δεν είναι αντίθετος σε μια δίκαιη κατανομή των βαρών ή στις προσπάθειες αντιμετώπισης» του προβλήματος.
Επερώτηση Ριζόπουλου
Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για τον Μεταναστευτικό κατέθεσε ο Σπύρος Ριζόπουλος
προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταύρο Παργανά, στην οποία αναφέρει:
«Κ. Περιφερειάρχα,
Ο Υπουργός Μετανάστευσης συνάντησε την Τρίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Εφόσον η Περιφέρεια Ηπείρου παρέστη στη συνάντηση, είτε δια του Περιφερειάρχη είτε δια του άλλου εκπροσώπου της, αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τα όσα ελέχθησαν ανάμεσα στις δύο πλευρές και για την αντίδραση – αν υπήρξε τέτοια – στον ισχυρισμό του Υπουργού, σύμφωνα τουλάχιστον με το δελτίο τύπου της ΕΝΠΕ, πως η κατανομή προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, δεν θα ξεπερνά το 1% του τοπικού πληθυσμού της κάθε Περιφέρειας…
Δεδομένου ότι το ποσοστό αυτό έχει προ πολλού ξεπεραστεί για την Ήπειρο, ρωτάμε αλήθεια, αν είναι αυτό θέση της Περιφερειακής Αρχής και αν εντός της σύσκεψης με τον Υπουργό, το επιχείρημα αυτό αντικρούστηκε ως πλήρως ανακριβές.
Ερώτημα δεύτερο: Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει δομές υποδοχής προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, το επόμενο διάστημα;
Ελπίζουμε ότι την ώρα που διακυβεύονται κρίσιμες εξελίξεις περί το προσφυγικό – μεταναστευτικό για την ηπειρωτική Ελλάδα, άρα και για την Ήπειρο, εξακολουθούμε να ελέγχουμε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτόν, αντί να αναλωνόμαστε σε photo chance με τον Πρωθυπουργό, για τη δήθεν… «προσέλκυση επενδύσεων» (τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση λόγω του κορωνοϊού)…»