Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου

Κατασκευή τεσσάρων νέων κόμβων στο Εθνικό οδικό δίκτυο

Την υποβολή της πρότασης για τη «δημιουργία δικτύου μονοπατιών πεζοπορίας εντός των ορίων Δήμων Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου» στο Ταμείο Ανάκαμψης ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.196.000 ευρώ.
Το φυσικό του αντικείμενο περιλαμβάνει 67 επιμέρους τμήματα, με συνολικό μήκος 565,426 χλμ τα οποία διατρέχουν τους τέσσερις Δήμους. Το Δίκτυο διασχίζει περιοχές με μέρη με φυσική ομορφιά, μοναδικά τοπία, ενδιαφέρον ανθρωπογενές περιβάλλον, πολιτιστικά μνημεία κ.α.

Ανάδοχοι για τους νέους κόμβους
Τους οριστικούς αναδόχους για την κατασκευή των τεσσάρων νέων κόμβων στο Εθνικό οδικό δίκτυο των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Πρέβεζας, ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους εξής:
• Σύγχρονος ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη θέση Επισκοπικό, επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αθηνών, με προϋπολογισμό 6.800.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΕΡΓΟΔΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕΕ.
• Κατασκευή κόμβου στην παραλιακή οδό (Ε.Ο. Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα) προς Βαλανιδοράχη, με προϋπολογισμό 3.480.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
• Κατασκευή κόμβου επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Κοζάνης, στη θέση Λαψίστα, με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΓΙΓΕΚΑΤ Α.Ε.
• Διαμόρφωση κόμβου επί της παραλιακής οδού στη θέση Λούτσα με προϋπολογισμό 2.350.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
Επίσης από την Οικονομική Επιτροπή κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τα έργα:
• Άμεση προστασία επαρχιακής οδού προς Διχομοίρι Άρτας (θέση Κούφαλος), με προϋπολογισμό 186.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ι. ΚΑΛΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
• Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης παράπλευρων οδών στην Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
• Άμεση αποκατάσταση βατότητας της επ. οδού προς Μπουραζάνι Κόνιτσας, με προϋπολογισμό 170.000 ευρώ. Ανάδοχος: Σ & Γ. ΑΛΕΞΙΟΥ Ο.Ε.
• Άμεση αποκατάσταση κατολίσθησης και διευθέτηση ομβρίων επί του επαρχιακού δικτύου στα όρια της Κηπίνας, με προϋπολογισμό 110.000 ευρώ. Ανάδοχος: Άγγελος Τσιμπίκης

Απαγόρευση αλιείας 
Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης απαγορεύεται η αλιεία των ιχθύων (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τις πηγές αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1 Μαΐου έως 31 Μαΐου 2023. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν αφορά τις λιμνοθάλασσες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ειδικά για την Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στη λίμνη και επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο των ιχθύων), απαγορεύεται η αλιεία των ιχθύων και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2023.
Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα. Υπεύθυνες Αρχές για την τήρηση της απόφασης είναι η Αστυνομία, τα Δασαρχεία και όλες οι Ανακριτικές Αρχές.