ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΧΑΡΒΑΛΙΑ-ΗΧΩ ΑΡΤΑΣ

«Η πλήρης ατιμωρησία Εγκληματιών πολέμου, αλλά και Ελλήνων που συνεργάστηκαν πρόθυμα με τον Κατακτητή» ήταν το πιο σοκαριστικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα του συγγραφέα του βιβλίου «ΓΙΑΒΟΛ! ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ» ΓιώργουΧαρβαλιά.

Όπως σημειώνει μιλώντας στην ΗΧΩ, ο Γιώργος Χαρβαλιάς, «στην τελευταία έκδοση του «Γιαβόλ», παραθέτω πολλά στοιχεία για τις δίκες-παρωδία των δωσιλόγων της Κατοχής που κατέληξαν σε ένα ιδιότυπο «πλυντήριο»…»!

Η συνέντευξη του συγγραφέα έχει ως εξής :

Γιατί αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε σε βάθος με τις ελληνογερμανικές σχέσεις, εστιάζοντας μάλιστα στις αποζημιώσεις;

Η αλήθεια είναι ότι πρωτοαντάμωσα τους Γερμανούς-για την ακρίβεια τον γερμανικό μιλιταρισμό-όταν έκανα μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Μελετώντας τη νεότερη ιστορία, μοιραία έρχεσαι αντιμέτωπος με την Γερμανία η οποία πρωταγωνίστησε σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους, τους οποίους κατά βάση η ίδια προκάλεσε.. Αυτό ήταν το πρώτο αντάμωμα. Ξανασυναντήθηκα μαζί τους ως νεαρός διπλωματικός ρεπόρτερ καλύπτοντας, στην δεκαετία του ’90, τη γιουγκοσλαβική κρίση. Και τότε κατάλαβα ότι δεν έχουν λύσει τους λογαριασμούς τους με την ιστορία…Ο τρόπος, αλλά και η ταχύτητα με τον οποία επέστρεψαν στον «τόπο του εγκλήματος» τα πολύπαθα Βαλκάνια, ασφαλώς προβληματίζει. Όπως προβληματίζει σήμερα η στάση τους στην ουκρανική κρίση. Οι Γερμανοί όμως δεν έχουν λύσει όμως και τους λογαριασμούς τους με την Ελλάδα. Υπάρχει η τεράστια εκκρεμότητα των αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου. Δεν θα μπορούσε νομίζω κανείς να εξετάσει υπεύθυνα τις ελληνογερμανικές σχέσεις του χθες και του σήμερα, αν δεν επικεντρωθεί στο φλέγον ζήτημα της οφειλής…

Γιατί, θεωρείτε, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είχε την προβολή που θα του άξιζε;
Γιατί στη μεταπολεμική περίοδο οι Ελληνες πολιτικοί ήθελαν την εύνοια του ξένου παράγοντα. Το ζήτημα των αποζημιώσεων ήταν ένα «αγκάθι» στις σχέσεις με την τότε Δυτική Γερμανία, που προτιμούσαν όλοι να παρακάμπτουν. Ο μόνος που δοκίμασε να το θέσει στα σοβαρά ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά αργά, όταν δεν είχε τις δυνάμεις να το υποστηρίξει. Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Υπάρχει, από το 2019, ομόφωνη απόφαση της ελληνικής βουλής για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Μιλάμε για όνειδος. Για περιφρόνηση της λαικής εντολής…

Μιλάτε, όμως, και για τις αθέατες όψεις του δοσιλογισμού. Πιο ήταν το πιο σοκαριστικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνά σας;

Η πλήρης ατιμωρησία! Εγκληματιών πολέμου, αλλά και Ελλήνων που συνεργάστηκαν πρόθυμα με τον Κατακτητή. Στην τελευταία έκδοση του «Γιαβόλ», παραθέτω πολλά στοιχεία για τις δίκες-παρωδία των δωσιλόγων της Κατοχής που κατέληξαν σε ένα ιδιότυπο «πλυντήριο». Αίφνης εμφανίστηκαν περισσότεροι μάρτυρες υπεράσπισης από μάρτυρες κατηγορίας! Γερμανικές επιχειρήσεις όπως η Siemens που οργίασαν στην διάρκεια της Κατοχής, βρέθηκαν να επαναδραστηριοποιούνται λίγα χρόνια αργότερα καταλαμβάνοντας περίοπτη θέση στην ελληνική οικονομία. Εξοργιστική είναι επίσης η άρνηση της Γερμανίας να εκδώσει σεσημασμένους εγκληματίες πολέμου, παρά την προσκόμιση από την ελληνική δικαιοσύνη ατράνταχτων στοιχείων για τις θηριωδίες εις βάρος άμαχου πληθυσμού.

Το βιβλίο σας γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα επανακυκλοφορεί σε μια εμπλουτισμένη έκδοση. Τι περιλαμβάνει αυτή;

Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη κυκλοφορία του το «Γιαβόλ» τροχοδρομεί πλέον σε μια Πέμπτη έκδοση, γεγονός που συνιστά εμπορική επιτυχία για ένα ιστορικό δοκίμιο, τουλάχιστον στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Νομίζω ότι ένα τμήμα της επιτυχίας είναι ο τρόπος γραφής του. Γιατί παρότι προσφέρει διεξοδική τεκμηρίωση είναι γραμμένο με ένα αφηγηματικό ύφος, πολύ φιλικό προς τον αναγνώστη. Εξ΄αρχής προσπάθησα να απευθυνθώ σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο κοινό. Στη νέα έκδοση περιλαμβάνεται ένα πολυσέλιδο παράρτημα για τους «μαρτυρικούς τόπους» και τα όσα απάνθρωπα συνέβησαν εκεί που θεώρησα σκόπιμο να προσθέσω καθώς διαβλέπω μία προσπάθεια σκόπιμης «αναθεώρησης», αν όχι παραχάραξης της ιστορίας στην κατεύθυνση «άμβλυνσης» και «εξωραισμού» των εντυπώσεων από τα γερμανικά εγκλήματα. Παραθέτω επίσης πρόσθετα στοιχεία από άγνωστα γεγονότα της Κατοχής και την μεταπολεμική εύνοια που επιφυλάχθηκε στους δωσιλόγους κατά τρόπο σκανδαλώδη, όπως σας ανέφερα πιο πριν.

Κάνετε περιοδεία ανά την Ελλάδα παρουσιάζοντας το βιβλίο σας. Πώς αποφασίσατε να εντάξετε και την πόλη μας στις στάσεις σας;

Η Αρτα και γενικότερα η Ηπειρος δεν θα μπορούσε να λείπει από τους σταθμούς παρουσίασης ενός τέτοιου βιβλίου. Ακριβώς επειδή έχει βιώσει την φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας κατά τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Προσωπικά νομίζω ότι το Ολοκαύτωμα του Κομμένου αποτελεί την επιτομή των γερμανικών εγκλημάτων της Κατοχής στην Ελλάδα. Συνδύασα το τάιμιγκ της επίσκεψης μου στην πόλη σας με την παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, το πρωί της Κυριακής στο μαρτυρικό χωρίο Καταρράκτης των Τζουμέρκων για την τελετή μνήμης προς τιμήν των αμάχων που σφαγιάστηκαν εκεί. Ο Πρόεδρος μου επιφύλαξε την τιμή να παρουσιάσει και το βιβλίο μου, το ίδιο απόγευμα, στις 7μμ, στο πνευματικό κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Αρτης.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την παρουσία του και σε επίπεδο συμβολισμού γιατί είναι από τους ελάχιστους Ελληνες πολιτικούς που τόλμησε και έθεσε το ζήτημα των αποζημιώσεων και μάλιστα ενώπιον ανώτατων Γερμανών συνομιλητών του. Στην ίδια εκδήλωση θα έχουμε την χαρά να ακούσουμε και την παρέμβαση του γνωστού καθηγητή Γιώργου Φίλη, ενός επιστήμονα που θεωρείται αυθεντία σε ζητήματα γεωστρατηγικής και γνωρίζει όσο πολύ λίγοι την «ανατομία» της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.